Cabinet Neurologie Pediatrica - Dr. Cristina Bran-Popescu

Cabinet Neurologie Pediatrica - Dr. Cristina Bran-Popescu

Din dragoste pentru copii.
Nota 10 din 1 recomandări
7041 vizite
Locație: Bucuresti, Str Malcoci, nr 4 , sector 5 [Arată în Google Maps]
Telefon: 0738349526
Program: Pentru programari, va rugam sa sunati la numarul de telefon afisat.

Copiii si accesul la media – o relatie complicata

Inapoi Autor: Dr. Cristina BRAN-POPESCU

Notice: Undefined variable: rowpag in /home/la-pediatru/public_html/cabinet-detaliu.php on line 141

Telefoanele, tabletele, televizorul – gadgeturi care fac parte din ce in ce mai mult din vietile noastre asa ca nu e de mirare ca au ajuns sa faca parte si din vietile copiilor nostri. Cu toate ca tehnologia are o multime de beneficii, impactul negativ asupra dezvoltarii copilului este mai mare decat efectele benefice pe care aceasta le aduce celui mic.

In ultima perioada, putem observa din ce in ce mai multi copii cu telefonul in mana, fie ca nu au nici 2 ani, fie ca sunt scolari sau liceeni, fie ca sunt in parc, mananca, sunt in mijloace de transport sau pur si simplu pe strada.

Desi utilitatea sa nu face subiectul discutiei de fata, efectele telefonului pe termen lung asupra copilului pot fi daunatoare daca expunerea este prelungita, insa mai ales daca expunerea la ecrane s-a facut de la varsta frageda (1-2 ani) .

Timpul petrecut in fata ecranului priveaza copilul de o dezvoltare armonioasa, de invatarea si explorarea lumii inconjuratoare prin imagini, joc sau interactiunea cu alti copii, de a dezolta empatie. Interactiunea fața in fata este modalitatea principal pentru un copil de a invata sa poarte o conversatie, de a dobandi cunostinte si de a invata lucruri noi, de a intelege emotii si a invata cum sa le controleze, de a invata ce inseamna sa respecti regulile unui joc, ori de a se integra intru-un grup.

Organizația Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu fie expunși la ecrane copiii sub 2 ani, iar pentru cei de 2-4 ani este suficienta maximum o ora pe zi și desigur impreuna cu un adult, in scop educativ.

Astfel, un studiu realizat in Canada, a evidentiat relatia intre expunerea prescolarilor la ecrane si aparitia problemelor de atentie, concentrare, nervozitate sau hiperactivitate. De asemena alte cercetari au gasit o relatie cauzala directa intre utilizarea excesiva a gadgeturilor si afectarea posturii cu aparitia secundara a durerilor de spate, obezitate, tulburari de vedere, dureri de cap, tulburari de somn, anxietate, tulburarea de specru autist.

Deci, ce putem face?

  • Limitati expunerea la ecrane (utilizarea lor, de preferat, in scopuri educative si de stimulare a imaginatiei si creativitatii) ;
  • Dragi parinti, fiti exemple pentru copiii dumneavoastra!
  • Interactionati cu copilul dumneavoastra cat mai mult: cititi, gatiti, cantati, povestiti, desenati!
  • Organizati activitati de familie, jocuri;
  • Iesiti in aer liber, la teatru, practicarea unor sporturi.

Asadar, lumea de astazi este o lume digitala. O lume invadata de ecrane – acesta este prezentul si viitorul, fie ca ne place sau nu.

Insa, pentru a fi in siguranta printre ele si a beneficia de toate avantajele pe care acestea le aduc in diferite domenii, dar in acelasi timp limitand efectele daunatoare, avem nevoie de echilibru prin care sa le asiguram copiilor nostri un model sanatos si armonios de dezvoltare.

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp