Cabinet Neurologie Pediatrica - Dr. Cristina Bran-Popescu

Cabinet Neurologie Pediatrica - Dr. Cristina Bran-Popescu

Din dragoste pentru copii.
Nota 10 din 1 recomandări
6929 vizite
Locație: Bucuresti, Str Malcoci, nr 4 , sector 5 [Arată în Google Maps]
Telefon: 0738349526
Program: Pentru programari, va rugam sa sunati la numarul de telefon afisat.

Decalotarea la copii – pro sau contra?

Inapoi Autor: Dr. Cristina BRAN-POPESCU

Notice: Undefined variable: rowpag in /home/la-pediatru/public_html/cabinet-detaliu.php on line 141

Decalotarea reprezinta un subiect destul de frecvent auzit in aceasta perioada in randul mamicilor de baieti, de aceea este necesar sa cunoastem cateva reguli de bun simt (sustinute si de societatile europene de pediatrie) pentru binele copilului dumneavoastra.

Anatomic penisul unui copil este format din radacina si corpul penian. Corpul are forma cilindrica si prezinta o extremitate numita gland. La nastere glandul este acoperit de o “piele” numita preput. In viata intrauterina preputul este ferm lipit de penis, desprinderea / dezlipirea facandu-se pe parcursul vietii.

Academia Americana de Pediatrie recomanda ca preputul „sa nu fie niciodata retractat cu forta”, igiena organelor genitale ale baietilor constand doar in spalare obisnuita.

Decalotarea fortata expune un epiteliu imatur si traumatizat de procedura si favorizeaza, in acest fel, fimoza secundara, care este mult mai grava.

Exista o limita de varsta pentru “dezlipire”? NU!

Majoritatea baietilor se vor decalota complet pana la 5 ani si doar cativa 1-2% vor prezenta fimoza adevarata declarata abia in adolescenta.

Acest fenomen se produce singur, in mod fiziologic si nu necesita interventii exterioare, care apare prin cresterea fiziologica in dimensiuni a penisului, prin erectii care pot aparea inca din perioada de sugar.

Asadar:

  • aveti un baiat. Are un penis – NU faceti nimic cu el. Nimic. Si mai ales…NU lasati pe nimeni sa faca NIMIC.
  • Conform ghidurilor internationale actuale, decalotarea la baieti NU se recomanda. La noi in tara insa se practica pe scara larga din traditie, ca multe alte “obiceiuri” din strabuni.

La ce trebuie insa sa fim atenti?

  • Acumularea de smegma – fenomen care nu este periculos si nu impune decalotarea intempestiva, eliminarea acesteia facandu-se treptat; mentinerea unei igiene locale adecvate;
  • Risc de aparitie a FIMOZA CICATRICEALA secundar unei decalotari bruste si precoce – indicatie exclusiv chirurgicala pentru corectare;
  • PARAFIMOZA se produce atunci cand preputul este impins in spatele glandului si ramane blocat acolo. Apare de obicei ca urmare a decalotarii fortate si reprezinta o urgenta medicala;
  • HIPOSPADIAS – absenta deschiderii meatului in varful penisului cu rezolvare strict chirurgicala;
  • Daca un adolescent prezinta in continuare preputul complet atasat de gland, sau daca acest aspect afecteaza viata lui sexuala – FIMOZA ADEVARATA.

Concluzia: nu lasati pe nimeni sa va decaloteze baiatul nou-nascut, lasati natura sa isi urmeze cursul, spalati la baita cu atentie cat permite zona genitala si bucurati-va de copil!

Citeste si Cand ne adresam medicului neurolog pediatru?

https://www.neurologie-pediatrica.ro/2020/08/04/control-medic-neurologie-pediatrica/

Recomandă
Recomandă acest cabinet

Dați o notă și scrieți câteva cuvinte despre experiența dvs pozitivă legată de acest cabinet.

Toate campurile sunt obligatorii.
Penalizăm cabinetele cu autorecomandări!

Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp