Alergia la fructele de mare și pește
Alergia la crustacee, moluște și pește poate fi întâlnită de asemenea la vârste fragede și de cele mai multe ori persistă și la maturitate.
Tratamentul de elecție este reprezentat și în acest caz de excluderea surselor de alergeni din dietă, după cum urmează: varietăți de pește (ton, somon, șalău, etc.), creveți, homari, crabi, krilli, languste, scoici, caviar, surimi, sushi, file și cartilaj de rechin, ulei de pește, arome artificiale sau naturale de pește.
În cazul în care reacțiile alergice apar consecutiv consumului unui anumit tip de pește, în urma consultării cu medicul alergolog cu privire la testarea toleranței, copilului i se pot oferi alternativele de pește la care nu prezintă hipersensibilitate. Acest lucru poate fi benefic pentru creșterea și dezvoltarea copilului, având în vedere conținutul nutrițional bogat al acestor alimente, în special în fier, acizi grași Omega-3 și vitamina D.
A fost observată în majoritatea cazurilor absența reacțiilor alergice încrucișate între crustacee și următoarele tipuri de pește: somon, ton, macrou, păstrăv și anșoa, acestea fiind surse majore de acizi grași esențiali.
Pentru a asigura un aport corespunzător al acestor nutrimente din dietă se recomandă consumul de alune, migale, fistic și alte tipuri de nuci, al uleiurilor vegetale de calitate (ulei extra-virgin de măsline, ulei de canola), ouă, măsline, semințe oleaginoase, avocado, soia, etc. Având în vedere alerginicitatea acestor alimente ar putea fi necesară consultarea cu alergologul/imunologul pentru a reduce riscul reacțiilor alergice încrucișate.
S-au observat și reacții alergice adverse în urma expunerii la vaporii rezultați în timpul preparării termice. De aceea, spațiile în care se gătește pește sau alte fructe de mare trebuie evitate de către copiii care prezintă reacții alergice la acestea.
Mai multe informații despre alergiile alimentare la vârsta copilăriei găsiți aici.
(2) Shellfish and Snails, link: http://www.inflammation-repair.manchester.ac.uk/foodallergens/allergycause/shellfish/
- Alergiile alimentare la copil
- Alergia la proteinele laptelui de vacă
- Alergiile alimentare la copiii alimentați la sân
- Alergia la proteinele din ou
- Alergia la proteinele din grâu
- Alergia la nuci și la arahide
- Alergia la proteinele din soia
- Sindromul alergiei orale
- Alergiile gastrointestinale induse de proteinele din alimente
- Deficitul de lactază (Intoleranța la lactoză)
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]