Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!

Autor: Dr. Stratulat-Chiriac Iulia Actualizat la 23-08-2022, 5746 vizualizări
Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!

Una din puținele urgențe reale chirurgicale/ urologice la copil o reprezintă durerea testiculară, cunoscută sub denumirea medicală de sindrom de hemiscrot acut.

 

Evaluarea clinică în urgență de către medic este recomandată întrucât trebuie exclusă o cauză care poate avea consecințe pe termen lung prin pierderea testiculului - torsiunea testiculară.

 

Cu cât diagnosticul este stabilit mai devreme și intervenția chirurgicală este efectuată mai rapid, cu atât șansa de a salva testiculul torsionat este mai ridicată. Mai exact, este de aproximativ 100% dacă se intervine în primele 6 ore de la instalarea simptomelor, scade la 70% dacă operația este efectuată între 6-12 ore și se reduce dramatic până la sub 20% când operația este întârziată mai mult de 12 și 24 ore.

 

Torsiunea testiculară poate să apară la orice vârstă, inclusiv în perioada antenatală (având ca rezultat post-natal absența testiculului în scrot la examinarea din maternitate), cât și imediat după naștere. Totuși, este mai frecventă în perioada post-pubertară și a adolescenței, când aproximativ 80-90% din cazurile de sindrom de hemiscrot acut sunt reprezentate de torsiunea de testicul.

 

Cauze și factori de risc

Fiecare testicul este situat în tunica vaginală și este conectat prin epididim cu cordonul spermatic care conține ductul spermatic (tubul care transportă spermatozoizii către exterior) și vasele de sânge testiculare. Torsiunea de testicul apare când testiculul se rotește/ torsionează în jurul propriului ax, ducând la torsiunea concomitentă a cordonului spermatic. Aceasta poate să apară în interiorul sau în afara tunicii vaginale și are ca rezultat imediat blocarea aportului de sânge către și dinspre testicul. Dacă nu se intervine chirurgical în urgență, torsiunile pot duce la modificări ischemice ireversibile a țesutului testicular.

 

Torsiunea care se produce în interiorul tunicii vaginale (numită torsiune intravaginală) apare ca urmare a unei inserții anormale a tunicii vaginale pe cordonul spermatic în scrot (termen numit bell-clapper deformity) și afectează frecvent ambele testicule. Reprezintă cea mai comună cauză de torsiune testiculară la adolescenți.

 

Torsiunea extra-vaginală este cauzată de hipermobilitate testiculară (fiind rezultatul fixării anormale a cordonului spermatic, testiculului și tunicii vaginale în scrot) și apare cel mai frecvent la nou-născuți. Factorii de risc pentru aceasta sunt multiparitatea, presiunea uterină excesivă, precum și un reflex cremasteric excesiv.

 

Semne și simptome în torsiunea de testicul la copil?

Simptomul cel mai important în torsiunea de testicul îl reprezintă durerea. La aceasta se pot asocia grețuri, vărsături, febră, dureri abdominale.

 

Semnele locale la nivelul scrotului sunt roșeața, edemul/umflarea scrotului, precum și o poziție mai înaltă a testiculului în scrot („high riding testis”).

 

Episoade intermitente de durere testiculară care s-au rezolvat spontan sunt sugestive pentru torsiune testiculară intermitentă.

 

Care sunt alte cauze de durere testiculară?

Torsiunea testiculară reprezintă cea mai importantă cauză a durerii care trebuie exclusă/ confirmată de către medicul specialist prin examinare clinică, anamneză (discuție cu pacientul referitor la caracteristicile durerii) +/- investigații imagistice.

 

Alte cauze de durere testiculară sunt:

Vasculare:

  • torsiunea apendicelui testicular (cunoscut și ca hidatida Morgagni - un rest embrionar localizat la nivelul polului superior al testiculului care nu are funcție în perioada post-natală)
  • varicocel
  • traumatism scrotal/testicular
  • purpura Henoch-Schönlein

Inflamatorii/ infecțioase:

  • epididimita (inflamația epididimului) și orhiepididimita (inflamația testiculului și a epididimului) apar mai frecvent în perioada post-pubertară și se asociază și cu simptome urinare
  • edem scrotal idiopatic

Alte cauze rare

  • hernia inghinală încarcerată
  • hidrocel acut
  • infecție a scrotului (celulită)
  • apendicită acută
  • limfangiom
  • tumori.

 

Cum se stabilește diagnosticul de torsiune de testicul la copil?

Examenul clinic în torsiunea testiculară relevă o poziție anormală a epididimului (care poate fi localizat medial, lateral sau anterior, depinzând de gradul de torsiune) și a testiculului (high riding testis) prin scurtarea cordonului spermatic secundar torsiunii. De asemenea, din cauza congestiei venoase, testiculul afectat apare mai mare și mai umflat decât cel controlateral. În primele ore de la producerea torsiunii, tegumentul scrotal poate fi ușor eritematos însă, odată cu trecerea timpului, apare edemul și roșeața intensă care se extinde și la nivelul scrotului opus.

 

Cel mai specific semn al torsiunii testiculare îl reprezintă absența reflexului cremasteric care apare prin atingerea zonei interne a coapsei și cauzează contracția mușchiului cremaster care ridică testiculul către orificiul inghinal. Acesta este considerat pozitiv dacă testiculul se mișcă mai mult de 5 mm.

 

Investigațiile imagistice (ecografie/ computer tomograf/ RMN scrotal) și analize de sânge care să confirme sau să infirme 100% diagnosticul de torsiune a testiculului și efectuarea acestora în Unitatea de Primire Urgențe pot întârzia explorarea chirurgicală și, implicit, pot duce la scăderea șanselor de salvare a testiculului.

 

Când torsiunea de testicul nu poate fi exclusă 100% prin examen clinic și istoricul relatat de pacient și aparținători, se recomandă explorarea chirurgicală. Dar, daca se poate identifica cu certitudine cauza durerii de testicul (oricare din diagnosticele enumerate mai sus), atunci se va stabili un plan corespunzător afecțiunii diagnosticate.

 

Care este tratamentul torsiunii de testicul?

Sub anestezie, în sala de operație, se efectuează incizie la nivelul hemiscrotului afectat, detorsionarea intra-operatorie cu evaluarea viabilității testiculului. În funcție de aceasta, medicul specialist chirurg/ urolog pediatru va efectua pașii operatori specifici: dacă se constată prezența unui testicul viabil, se efectuează orhidopexie/ fixarea testiculară care să reducă riscul de torsiune în viitor; în cazul în care testiculul este necrotic/non-viabil, se efectuează orhidectomie/ scoaterea testiculului și fixarea testiculului pe partea opusă, pentru a preveni torsiunea controlotarală, având în vedere predispoziția.

 

Mesaj de luat acasă

Când un băiat acuză durere la nivelul testiculului, trebuie mers în urgență la cel mai apropiat spital pentru a fi examinat de către un medic specialist.

 

Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât șansele de a salva un testicul sunt mai mari.

Bibliografie:
1. Testicular Torsion, link: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2006/1115/p1739.html
2. Paediatric Urology - Gearhart, Rink Mouriquand. Second edition
3. Pediatric Surgery, 2-Volume Set, Arnold G. Coran, N. Scott Adzick, Thomas M. Krummel, Jean-Martin Laberge, Robert Shamberger, Anthony Caldamone
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp