Ce jucării să cumperi pentru bebeluș

Autor: Viziteu Ioana Actualizat la 16-08-2022, 801 vizualizări
Ce jucării să cumperi pentru bebeluș

Primele zile din viața unui nou-născut pot să fie puțin obositoare pentru părinți, deoarece pare că totul se rezumă la schimbarea scutecelor, meselor foarte frecvente și somn. Dar deși bebelușul este mic și poate pare neimportant, inclusiv joaca are un rol semnificativ pentru buna dezvoltare a acestuia. (1)

 

Jucăriile pentru nou-născuți au fost concepute cu anumite scopuri, fiind esențiale pentru dezvoltarea normală a unui copil. Acestea au rol în:

  • dezvoltarea cognitivă
  • dezvoltarea abilităților fizice
  • dezvoltarea emoțională și socială
  • construirea încrederii
  • cunoașterea propriei persoane
  • întărirea sentimentelor de dragoste, fericire și siguranță (1, 3)

 

Se recomandă părinților să acorde timp pentru copii chiar și pentru joacă. Acest lucru poate întări legătura dintre părinți și copil și ajută suplimentar la dezvoltarea abilitaților acestuia de interacțiune cu cei din jur. (1, 2)

 

Etapele de dezvoltare ale unui bebeluș

Nou-născuții se dezvoltă treptat de la o lună la alta și este important să urmăriți dacă acest proces se dezvoltă normal, dar să nu uitați și faptul că fiecare copil se dezvoltă în ritmul său. Dacă simțiți că ceva nu este în regulă, nu ezitați să apelați la un medic. (1, 3)

 

La fel ca și dezvoltarea pe luni, jucăriile au rolul lor în funcție de vârsta bebelușului.

Etapele de dezvoltare ale unui bebeluș de 0-2 luni:

  • își ține capul singur
  • gângurește
  • zâmbește
  • întoarce capul spre diverse sunete din jur
  • face contact vizual
  • urmărește cu privirea obiectele (1)

 

Pentru nou-născuți puteți cumpăra un joc cunoscut sub numele de experiența senzorială, ce constă în imagini simple pe bază de contrast, unele fiind colorate, altele alb-negru și au fost concepute pentru dezvoltarea vederii bebelușului. (1)

 

Această experiență senzorială poate să fie formată și din diverse forme, care au anumite texturi atractive pentru nou născut, unele fiind moi sau mai tari. Aceasta are rol în dezvoltarea abilităților tactile ale bebelușului. (1)

 

Jucării care să crească timpul pe burtă

Statul pe burtă este important pentru un nou-născut de 0-2 luni, deoarece ajută la dezvoltarea motorie a acestuia, chiar dacă uneori este greu de observat acest lucru.

 

Petrecerea timpului pe burtică poate stimula din mai multe puncte de vedere copilul, precum:

  • ajută la stăpânirea controlului capului
  • îmbunătățește abilitățile motorii de susținere
  • stimulează bebelușul să se ridice singur în fund
  • stimulează bebelușul să se rostogolească
  • previne plagiocefalia (sindromul capului plat) - apare din cauza faptului că bebelușul stă prea mult timp întins și cu capul pe spate, fiind afectată în consecință musculatura gâtului
  • pot ameliora durerle abdominale foarte frecvente la bebeluș din cauza gazelor intestinale (1, 4)

 

În acest sens au fost create jucării care să stimuleze petrecerea timpului suplimentar pe burtă, iar acestea vin la pachet cu o pătură moale și câteva jucării care să-l țină ocupat pe cel mic cât timp stă pe burtă. (1)

 

Unora dintre copii le este mai ușor, iar altora mai greu să petreacă mai mult timp această poziție, dar este important să îi stimulați și să vă asigurați că măcar câteva ore pe zi sunt petrecute astfel. (1, 4)

 

Jucăria intitulată Sophie La Girafe

Această jucărie în formă de girafă zâmbitoare a fost creată ca fiind drept un inel de dentiție, fiind utilă în calmarea durerilor bebelușului când încep să apară dinții.

 

Această jucărie se poate folosi în siguranță încă de la naștere, fiind fabricată doar din plastic natural. (2)

 

Spațiu de joacă pentru nou-născut

Puteți cumpăra un mic spațiu de joacă încă din primele luni de viață ale copilului, care au diverse forme, texturi, culori, sunete și au încorporate mini jucării care să mențină atenția copilului trează. (1)

 

Foot Finders

În scopul dezvoltării acuității vizuale și a dezvoltării coordonării ochi-mână, au fost create niște mănuși colorate, cu diverse animații care să îl stimuleze pe cel mic. (2)

 

Având în vedere reflexul de supt al copilului, acestea pot fi purtate atât la mână, cât și la picioare, iar cel mic va tinde să aducă atât mâna, cât și picioarele la gură. Aceste acțiuni au ca și scop stimularea coordonării motorii. (2)

Etapele de dezvoltare ale unui bebeluș de 2-4 luni:

  • Zâmbet social
  • Copierea expresiilor faciale
  • Murmur
  • Se întinde după jucării dar cu o singură mână
  • Poate ține în mână o jucărie
  • Se întinde spre jucării cu o singură mână (1)

 

Pe măsură ce copilul crește, apar reflexele de prindere a obiectelor din jur și de aruncare a acestora. În acest sens, au fost create jucării care să îmbine acest lucru împreună cu ameliorarea durerilor de dinți și de gingii. (1)

 

Există jucării cu o formă unică ce vin împreună cu dispozitiv de dentiție, astfel copilul se poate juca cu ea exersând reflexul de apucare a obiectelor din jur, dar acesta o poate mesteca sau suge, calmând astfel durerile dentare. (1)

 

Este important să luați în calcul că aceste jucării nu sunt suzete și nu este recomandat ca bebelușul să doarmă cu ele. (1)

 

Player muzical

Acesta poate fi de mici dimensiuni și poate fi atașat în mașină, în cărucior, la măsuța de mâncare și poate reprezenta o bună formă de divertisment pentru copil, atât din prisma muzicii, cât și datorită culorilor cu care a fost conceput. (1)

 

Copilul își poate schimba singur melodiile, favorizând acuitatea senzorială și divertismentul. De regulă, este adresat copiilor începând cu vârsta de 3 luni. (1)

Etapele de dezvoltare pentru bebeluși 4-6 luni

  • Recunoașterea fețelor familiale
  • Poate sta în picioare, dar cu sprijin unilateral
  • Se poate privi în oglindă
  • Spune cuvinte cu sens precum mama, tata
  • Se rostogolește (1)

 

Atunci când întâmpinați dificultăți în cumpărarea jucăriilor pentru copilul vostru încercați să rămâneți la obiecte sigure și cât mai simple, pentru a elimina orice risc de accidentare și care încurajează explorarea, jocul deschis, dezvoltarea motorie, cognitivă, precum și acuitatea vizuală, auditivă și tactilă. (1)

 

Desigur că joaca cu un copil nu constă doar în anumite jucării, motiv pentru care este recomandat de către medicii pediatrici să alegeți să petreceți cât mai mult timp cu acesta, prin diverse activități împreună, precum:

  • Prin muzica și cântecele stimulați atenția copilului, precum și dezvoltarea auzului
  • Dacă folosiți jucării de diverse texturi stimulați simțul tactil
  • Dacă vă jucați cu bebelușul și folosiți jucării de diverse dimensiuni și colorate, vor încuraja copilul să apuce jucăria și să îi dea drumul la loc (1, 2)

 

Faptul că acordați atenție copilului încă din primele luni de viață când poate părea neimportant, veți stimula foarte mult dezvoltarea emoțională a copilului, încrederea și o mai bună interacțiune cu cei din jur a acestuia mai târziu în copilărie. (1, 2)

 

Cât de sigure sunt jucăriile pentru bebeluș?

Pentru a elimina orice grijă, se recomandă să verificați eticheta produsului înainte de a-l cumpăra, și de a verifica dacă acesta întrunește condițiile privind reglementările și standardele de siguranță ale Uniunii Europene. (2)

 

De regulă, veți găsi pe etichetă simbolul CE care atestă faptul că jucăria are aprobare pentru a fi vândută în Europa și este destinată bebelușilor. De asemenea, încercați pe cât posibil să respectați limita de vârstă care este scrisă pe ambalaj. (2)

Recomandări

 

În zilele noastre există foarte multe jucării pe care le puteți cumpăra din magazine pentru toate vârstele, astfel încât acest lucru nu ar trebui să reprezinte în niciun fel o problemă.

 

Este însă indicat de către medicii pediatrici să conștientizați importanța voastră în primele luni de viață ale copilului, nu doar pentru alăptare sau somn, ci chiar să vă implicați în joaca cu acesta. Deși el este foarte mic, este vârsta la care dezvoltarea cognitivă se formează, alături de abilitățile sociale și de interacțiune cu cei din jur.

 

Având în vedere criteriile de dezvoltare pentru fiecare lună enumerate în acest articol, dacă considerați că bebelușul nu le îndeplinește sau se comportă ciudat, nu ezitați să mergeți cu el la un medic pediatru. Orice consult de rutină este recomandat.

Bibliografie:
1. Cele mai bune jucării pentru bebeluși 0-6 luni, link: https://www.babylist.com/hello-baby/best-baby-toys-first-6-months
2. Cele mai bune jucării pentru bebeluși 2022: Cele mai bune jucării pentru nou-născutul tău, link: https://www.expertreviews.co.uk/baby/1406251/best-baby-toys-newborn
3. Importanța jocului, link: https://raisingchildren.net.au/newborns/play-learning/play-ideas/why-play-is-important
4. Plagiocefalie deformațională, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/deformational-plagiocephaly
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp