Făcutul la oliță

Ce spun specialiștii legat de momentul în care începem să punem copilul pe oliță și cum îl determinăm să nu mai facă în scutece?

Culoarea urinei la copil - indicii oferite

Urina reprezintă lichidul limpede, de culoare galbenă, secretat de către nefroni (unitățile funcționale de bază ale rinichilor), care este mai apoi preluat de căile urinare. Acesta se colectează în vezica urinară și este eliminat prin uretră.

Sfaturi pentru antrenamentul la oliță (Tracy Hogg)

Tracy Hogg este consilier în creșterea copilului, fiind cunoscută pentru capacitatea sa de a liniști copiii și de a gestiona cu succes situațiite dificile și stresante. Iată o serie de sfaturi pentru antrenamentul la oliță/toaletă al copiilor, conform cărții „The Baby Whisperer Solves all your Problems”.

Chiloțeii de tranziție

Chiloțeii de tranziție sunt asemănători cu scutecele, doar că sunt astfel realizați încât copilul să învețe să îi îmbrace și dezbrace singur. De obicei fac tranziția de la scutece la chiloțeii normali.

Sfaturi generale privind antrenamentul la oliță al copilului

Părinții joacă un rol cheie în antrenamentul copiilor la toaletă. Aceștia trebuie să-l îndrume pe cel mic, să-l motiveze și să-l susțină pe toată durata procesului, cu răbdare și calm. Iată o serie de sfaturi generale pentru părinți în acest sens:

Reductorul pentru vasul de toaletă

După ce copilul a învățat să utilizeze olița și dezvoltarea fizică îi permite, se poate face tranziția la toaletă, fiind însă nevoie de ajustarea colacului în funcție de dimensiunile copilului. Un reductor pentru vasul de toaletă este util în acest sens.

Tipuri de olițe

O oliță confortabilă este esențială pentru ca cel mic să accepte să o folosească. Pe lângă confortul copilului, principalele lucruri de care trebuie să țineți cont sunt siguranța, dimensiunea, ușurința de curățare și simplitatea.

Probleme des întâlnite în timpul antrenamentul la oliță

Mulți copii pot întâmpina probleme pe durata antrenamentului la oliță. Vă prezentăm care sunt aceste probleme întâlnite în timpul antrenamentului la oliță și cum pot fi prevenite și tratate.

Care este vârsta potrivită pentru antrenamentul la oliță?

Fiecare copil este unic: de aceea, este dificil de stabilit o vârstă standard la care este recomandat să se înceapă antrenamentele la oliță. Sunt diferite aspecte care ar trebui luate în considerare când vine vorba de începerea utilizării oliței, prezentate mai jos.

Metoda lui Dr. Spock

Dr. Benjamin McLane Spock, inițiatorul metodei, a fost un pediatru american care recomanda începerea antrenamentului la oliță după vârsta de 24-30 luni. Recomandă antrenamentul la oliță începând din momentul în care copilul dă semne că este pregătit.

Metoda gradual-intensivă (Dr. Schmidt)

Metoda gradual-intensivă de antrenament la oliță a lui Dr. Schmidt este una indicată copiilor cu vârsta mai mare de 18 luni, în funcție de dezvoltarea acestora. Combină două tehnici, și anume metoda lui Brazelton și metoda lui Azrin și Foxx.

Metoda antrenamentului de o zi (Azrin și Foxx)

Acest program este unul pentru o învățare rapidă a utilizării independente a oliței/toaletei, inițiat de către psihologii Nathan H. Azrin și Richard M. Foxx. Are la bază ideea conform căreia copilul învață cel mai bine din exemple.

Metoda orientată către copil a lui Brazelton

În anul 1962, medicul pediatru și cercetătorul Thomas Berry Brazelton a dezvoltat această metodă pentru a-i învăța pe copii să folosească toaleta, fiind axată pe antrenamentul gradual.

Comunicarea eliminării

Comunicarea eliminării sau antrenamentul timpuriu la oliță reprezintă o metodă de a-i învăța pe bebeluși să utilizeze olița/toaleta, o metodă ce se poate aplica imediat după naștere, fiind o alternativă naturală la dependența de scutece.

Învățarea mersului la toaletă

Învațarea mersului la toaletă și făcutul la oliță reprezintă niște etape în dezvoltarea copilului, acesta dobândind abilitatea de a urina/defeca într-un mediu adaptat condițiilor sociale.

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp