Reductorul pentru vasul de toaletă

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 24-06-2016, 4250 vizualizări
Reductorul pentru vasul de toaletă
Reductorul sau adaptorul este un colac de toaletă de dimensiuni mai mici care se poziționează pe capacul normal al toaletei pentru a reduce dimensiunea orificiului colacului mare.

Cât de util este reductorul?

După ce copilul a învățat să utilizeze olița și dezvoltarea fizică îi permite, se poate face tranziția la toaletă, fiind însă nevoie de ajustarea colacului în funcție de dimensiunile copilului.

Un reductor pentru vasul de toaletă este util în acest sens pentru a-l face pe copil să se simtă confortabil și să nu aibă senzația că va cădea în toaletă, teama multor copii de altfel. După caz, antrenamentul pentru renunțarea la scutece poate fi inițiat și direct la toaletă, însă este necesar sprijinul permanent din partea părinților.

Este necesar pentru că astfel copilul nu trebuie asistat de fiecare dată când folosește toaleta, oferindu-i  senzația de siguranță și independență. Adaptoarele sunt utile pentru că reduc timpul de curățare a olițelor, fiind necesară doar tragerea apei și curațarea periodică a acestora. Dezavantajul stă în faptul că trebuie îndepărtat sau ridicat când adulții folosesc toaleta, unii copii se pot simți speriați de toaletă, de înălțime și de riscul de a cădea, necesitând prezența constantă a unui adult.

Cum alegem reductorul potrivit?

Puteți alege orice tip de reductor, cât timp copilul este interesat de acesta și acceptă să folosească toaleta, ținând cont și de preferințele lui, de nevoi și necesități.

Trebuie să fie ușor de utilizat, de montat și demontat. De asemenea, trebuie să nu ocupe foarte mult spațiu și să fie ușor de depozitat, dacă este detașabil. Tot în acest caz, reductorul trebuie să fie accesibil în baie, poziționat lângă toaletă. Unele tipuri de reductoare vin cu un cârlig de agățare, ce se poate atașa la bazinul toaletei.

De exemplu, dacă aveți mai mulți copii care folosesc toaleta cu reductor este recomandat să alegeți unul care să rămână atașat – reductor semi-permanent - pe vasul de toaletă și este ridicat de pe colacul mare după utilizare, pentru a scuti timpul necesar pentru montare de fiecare dată când unul dintre copii trebuie să urineze.

Stabilitatea este esențială, pentru ca cel mic să se obișnuiasă și să nu îi fie teamă să folosească toaleta. Se fixează fie prin simpla poziționare peste capacul normal, fie cu ajutorul ventuzelor sau a mânerelor, eventual balamale sau alte sisteme pentru adaptoarele semi-permanente. Trebuie să stea fix pe vasul de toaletă, să nu se clatine. Iată care sunt cele mai întâlnite sisteme de fixare a adaptorului:
  • Ventuze – baza reductorului se fixează de vasul de toaletă printr-o serie de 2-4 ventuze;
  • Cadran – o prelungire continuă sau cu patru aripioare a reductorului care în momentul montării va fi fixat între partea superioară solidă a vasului de toaletă și colacul mare de toaletă;
  • Aripioară de fixare sau mini-balamale montate în cazul reductoarelor semi-permanente, la nivelul vasului de toaletă.

Pentru copiii mai mici este nevoie și de un înălțător pentru a se putea așeza singur pe toaletă, pentru a-și fixa picioarele pe acesta și  pentru mai multă stabilitate.


Sistemul antistropire este util, la fel ca în cazul olițelor, pentru a preveni murdărirea podelei în timpul urinării, însă copilul se poate răni când se suie sau se dă jos de pe vasul de toaletă.

Materialul este un alt aspect de care trebuie să țineți cont. Majoritatea reductoarelor sunt din plastic, în special baza reductorului, însă când vorbim de material ne gândim în special la materialul din care este confecționat colacul reductorului, zona pe care copilul se va așeza. În cazul reductoarelor clasice, materialul este plastic integral, fiind realizate dintr-o singură piesă. Sunt ușor de curățat și se usucă la fel de repede, fiind la fel de confortabile ca o oliță.

Plasticul este mai tare, în timp ce un colac din spumă poliuretanică sau burete poate fi mai moale și mai confortabil. Reductoarele căptușite sau buretate sunt moi pentru a crește confortul copilului, însă sunt mai dificil de curățat, în special zona dintre baza din plastic și partea din burete. Sunt disponibile și reductoare confecționate integral din spumă poliuretanică, fiind moi și ușor de curățat, însă mai puțin stabile.

Dimensiunea este un aspect extrem de important. Înainte de a cumpăra un reductor, măsurați dimensiunea vasului de toaletă pentru a alege un reductor care să poată fi atașat acestuia. De asemenea, țineți cont de vârsta copilului și dimensiunile acestuia pentru ca cel mic să stea confortabil pe toaletă în momentul urinării.

Mânerele sau alte sisteme de suport sunt utile pentru ca cel mic să se sprijine în timpul eliminării, pentru a-i oferi siguranță. De asemenea, forma și culoarea reductorului pot influența atractivitatea din partea copilului. Ca și olițele, reductoarele sunt disponibile pe diferite culori, modele, forme. (2, 3)

Tipuri de reductoare

Majoritatea sunt portabile și detașabile, dar sunt și reductoare semi-permanente, fixate la fel ca un colac normal, peste acesta, putând fi ridicate după utilizare. Iată care sunt principalele tipuri de reductoare pentru toaletă:

Reductorul clasic

Se aseamănă cu partea superioară a unei olițe sau are forma unui colac de toaletă de dimensiuni mai mici. Este de obicei din plastic, se atașează pe vasul mare de toaletă prin simpla poziționare, fără fixare sau prin anumite sisteme de fixare (ventuze sau cadran). Cele care nu se fixează într-un anumit fel necesită supravegherea unui adult în momentul utilizării.

Unele dispun de mânere ajutătoare pentru ca cel mic să se sprijire în timp se stă așezat pe reductor. De asemenea, unele pot avea formă ergonomică pentru a spori confortul copilului.

Reductorul clasic este realizat fie din plastic, fie din spumă poliuretanică. În această categorie intră și reductoarele obținute de la olițele multifuncționale (olițele 2-în-1, 3-în-1 sau 4-în-1).

Citiți aici mai multe despre tipurile de olițe și alegerea acestora.

Reductorul semi-permanent

Acest tip de reductor se atașează la colacul mare de toaletă simultan cu acesta, prin același sistem de fixare (mini-balamale), fie separat, prin intermediul aripioarelor de fixare. Au avantajul major că sunt ușor de folosit, nu necesită montare și demontare la fiecare utilizare, fiind necesară doar ridicarea și coborârea.

Reductorul pentru călătorii

Acest tip de reducor se poate împacheta, este moale și ocupă un spațiu redus. Este ca o pernuță care se atașează pe vasul de toaletă, majoritatea nu au sisteme de prindere și fixare. Sunt ușor de depozitat și de curățat, au dimensiune redusă și sunt disponibile în numeroase culori și modele. Dezavantajul este că nu sunt foarte stabile, necesitând asistare și supraveghere din partea părinților.

Reductorul cu scăriță și înălțător

Reductorul complex, cu scăriță, mânere și înălțător, oferă atât suport cu mânere, cât și înălțător atașat la același sistem. Sunt mai mari și ocupă mai mult spațiu. Picioarele scăriței trebuie să fie antiderapante pentru a preveni alunecarea. (1)

Tranziția de la oliță la toaletă se face mult mai ușor cu ajutorul unui reductor pentru vasul de toaletă, pentru ca cel mic să se simtă confortabil și în siguranță pe toaletă, fără teama de a cădea. Alegeți reductorul potrivit în funcție de nevoile copilului, pentru a-i asigura în primul rând confort și siguranță.
Bibliografie:
(1) The complete guide to potty training children: New sure-fire strategies that make it easy for them (and you), Melanie Williamson
(2) Best potty chairs and seats: Everything you need to know, link: http://parent.guide/best-potty-chairs-and-seats-everything-you-need-to-know/
(3) Buying guide for potty seats, link: http://www.pottytrainingconcepts.com/CTGY/Potty-Seat-Tips.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp