Camera copilului

Autor: Costin Oana Actualizat la 14-04-2016, 5805 vizualizari
Camera copilului
Camera bebelușului sau spațiul dedicat lui, în cazul în care veți împărți același dormitor, este unul dintre aspectele pe care e important să le aveți pregătite înainte de nașterea lui.

Siguranța, organizarea și utilitatea obiectelor pe care le alegeți sunt esențiale, astfel încât să nu aglomerați camera cu lucruri nenecesare sau care pot pune micuțul în pericol.

Pătuțul

Instituțiile oficiale recomandă ca bebelușul mai mic de 1 an să doarmă în pătuțul său, nu împreună cu părinții, din rațiuni de siguranță. Salteaua trebuie să fie fermă, pe mărimea pătuțului (dacă puteți introduce mai mult de două degete între marginea saltelei și marginea patului, nu este potrivită), iar cearșaful bine întins. Sunt contraindicate saltelele cu apă sau aer, iar pernele, păturile, jucăriile sau alte obiecte nu trebuie să rămână în pătuțul copilului în timp ce doarme, pentru a limita riscul de sufocare. Dacă folosiți totuși o păturică pentru a înveli copilul, alegeți una ușoară și acoperiți-l până nu mai sus de piept. O variantă mai sigură este sacul de dormit pentru bebeluși. (1), (2), (3)

Așezați pătuțul departe de orice sursă de căldură sau foc (calorifer, radiator) și nu în lumina directă a soarelui. Nu montați rafturi sau alte piese de mobilier deasupra pătuțului și nu îl poziționați lângă perdele sau draperii care pot ajunge în pătuț. Nu este sigură nici atârnarea jucăriilor de o sfoară, șnur, elastic la nivelul pătuțului, după ce copilul începe să se ridice în mânuțe stând pe burtă sau după ce împlinește 5 luni (în funcție de care eveniment are loc primul). De asemenea, nu folosiți pături electrice și nu plasați în pătuțul copilului sticle cu apă fierbinte. (4)

Un studiu publicat în noimbrie 2015 în The Journal of Pediatrics atrage atenția și asupra riscului pe care îl reprezintă protecțiile laterale pentru pătuț pentru viața bebelușilor, mai ales că nu există  atenționări despre acestea în ghidurile oficiale de pediatrie. Conform studiului, în perioada 1985-2012 au fost înregistrate 48 de decese ale bebelușilor provocate de aceste apărătoare (pentru că gura sau nasul le-au fost acoperite sau au fost prinse între protecție și saltea), iar 146 de copii au fost implicați în incidente legate de acestea.  (5)

Dacă utilizați piese de mobilier mai vechi, asigurați-vă că vopseaua nu se decojește, pentru că vopseaua veche poate conțin plumb și predispune astfel copilul la riscul intoxicării cu plumb. Chiar dacă nu dă semne de uzură, puteți vopsi mobilierul cu o vopsea fără plumb, pentru a elimina acest risc. (6)

Dacă pătuțul are zăbrele, distanța sigură dintre acestea este de maximum 6,5 cm. În acest fel vă asigurați că în spațiul dintre ele nu poate încăpea capul copilului. Dacă pătuțul a mai fost folosit, verificați să nu lipsească nicio bară și niciuna să nu fie slăbită sau crăpată.

După ce crește, momentul în care trebuie să mutați copilul din pătuț în pat este atunci când lăsând salteaua la nivelul cel mai de jos, marginea de sus a pătuțului este mai jos de pieptul copilului. (7)

Masa de schimbat scutece

Unele mese de înfășat sunt prevăzute cu centuri de siguranță. Chiar și atunci când le utilizați, nu lăsați copilul nesupravegheat. Pregătiți-vă tot ceea ce aveți nevoie pentru schimbarea scutecului, astfel încât să le aveți la îndemână și să nu fiți nevoiți să vă îndepărtați de el.

Dacă utilizați pudră de calc, aplicați-o astfel încât să nu fie inhalată de copil, pentru că aceasta poate afecta plămânii micuțului. (1), (4)

Lumina

Întrerupătoarele care permit reglarea intensității luminii sunt de preferat pentru că oferă flexibilitate. O lumină mai puternică este necesară atunci când schimbați copilul, de exemplu, și una mai slabă în intensitate atunci când îl liniștiți sau când trebuie să doarmă.

Draperiile sau storurile exterioare sunt și acestea utile dacă dormitorul este intens luminată natural. Perdelele și draperiile trebuie să fie scurte și să nu aibă șnururi care să atârne și de care copilul să poată trage. (6)

Temperatura

Temperatura camerei este un aspect important pe care trebuie să-l aveți în vedere, pentru că supraîncălzirea bebelușului este considerată un factor de risc pentru sindromul morții subite. O temperatură între 18-21 grade Celsius este considerată potrivită. În general, dacă temperatura este confortabilă pentru un adult, atunci este și pentru copil. De aceea, bebelușul nu trebuie îmbrăcat mai gros decât adulții.

Observați însă copilul și faceți ajustările necesare de temperatură sau de îmbrăcăminte dacă dă semne că îi este prea cald sau prea frig. (8)

Dacă bebelușul este prea încălzit:
  • are obrajii roșii, pielea uscată;
  • are spatele, burtica sau ceafa transpirate;
  • are hăinuțele umede;
  • pot să apară pe față și corp pete roșii;
  • respiră și/sau înghite rapid.

Dacă îi este frig:
  • extremitățile corpului sunt reci (membre, nas);
  • pielea devine ușor vineție;
  • se rostogolește pe burtică ca să se încălzească;
  • se mișcă în pătuț până găsește cel mai călduros loc. (9), (10)

De asemenea, camera trebuie aerisită frecvent pe parcursul zilei (chiar și iarna), având grijă să mențineți totuși o temperatură constantă. Pentru aceasta, puteți utiliza un termometru de cameră.

Decorarea camerei

Decorarea camerei înainte de nașterea copilului este opțională. Puteți opta pentru culori simple la început, apoi pe măsură ce crește bebelușul, să adăugați culori și desene care să stimuleze simțurile copilului. Indiferent de designul și culorile pe care le alegeți, folosiți vopsele care nu conțin sau au o cantitate mică de compuși organici volatili, care pot afecta sănătatea micuțului. În plus, aceștia continuă să fie emanați timp de câteva luni de la aplicare. (11)

Majoritatea părinților care decorează pereții camerei bebelușului nu au în vedere și tavanul, ori acesta este peretele către care privirea celui mic se îndreaptă cel mai frecvent (când stă în pătuț culcat, când este schimbat, când este hrănit). Așa că dacă optați pentru modele colorate, nu uitați de tavan.

Alte obiecte sau dispozitive utile în camera bebelușului

  • Un fotoliu confortabil sau un scaun cu balansoar pot fi utile atunci când alăptați, adormiți sau liniștiți copilul.
  • Monitorul pentru bebeluși permite părinților să supravegheze copilul atunci când sunt în altă cameră. Disponibile în numeroase modele, aceste dispozitive permit monitorizarea audio și/sau vizuală (inclusiv pe întuneric) a bebelușului, iar unele prezintă și opțiunea monitorizării respirației, alertând părinții atunci când ceva nu este în regulă.
  • Securizarea prizelor, colțurilor de mobilier, sertarelor și a mobilierului trebuie realizată atunci când bebelușul începe să se deplaseze. (12)
Temperatura optimă pentru bebeluș (în casă) - recomandări oficiale și studii Temperatura optimă pentru bebeluș (în casă) - recomandări oficiale și studii

Mulți părinți consideră că nou-născuții trebuie să fie crescuți într-un mediu foarte cald și îmbrăcați gros tot timpul. Acest lucru nu este adevărat și poate chiar să crească riscul sindromului de moarte subită al sugarului (SMSS) , care apare atunci când bebelușul are o temperatură foarte crescută. Riscul este cel mai mare în perioada postnatală, până la vârsta de 6 luni.

continuare
Bibliografie:
(1)Make Baby`s Room Safe, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Make-Babys-Room-Safe.aspx
(2)Crib Safety Tips: Use Your Crib Safely, link: https://www.cpsc.gov/en/Safety-Education/Safety-Guides/Kids-and-Babies/Cribs/Crib-Safety-Tips/
(3)AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS Risk Reduction link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/aap-expands-guidelines-for-infant-sleep-safety-and-sids-risk-reduction.aspx
(4)The Safe Nursery, link: http://www.cpsc.gov/PageFiles/129289/202.pdf
(5)Crib Bumpers Continue to Cause Infant Deaths: A Need for a New Preventive Approach, link: http://www.jpeds.com/article/S0022-3476%2815%2901284-6/fulltext
(6)Baby`s nursery design ideas, link: http://www.consumerreports.org/cro/2012/03/designing-baby-s-nursery/index.htm
(7)Safety in your baby`s bedroom, link: http://www.babycentre.co.uk/a418/safety-in-your-babys-bedroom
(8)Avoid letting your baby get too hot, link: https://www.lullabytrust.org.uk/roomtemperature
(9)Cum să îți liniștești bebelușul și să comunici cu el, Tracy Hogg, Editura Litera, 2013
(10)Save Our Sleep, link: http://www.saveoursleep.com/wp-content/uploads/2014/05/save-our-sleep-article-safe-bedding-guide.pdf
(11)Nesting? 7 Steps to a Safer Nursery, link: http://www.healthychild.org/easy-steps/nesting-7-steps-to-a-safer-nursery/
(12)Room Alone, link: https://www.isisonline.org.uk/where_babies_sleep/room_alone/
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp