Manevra Heimlich la sugari

Autor: Protesi Elena Adina Actualizat la 01-09-2016, 6806 vizualizări
Manevra Heimlich la sugari

Manevra Heimlich este o procedură medicală care permite dezobstrucția căilor respiratorii, fiind considerată prima intervenție ce trebuie efectuată în cazul asfixierii cu un corp străin. Acordarea primului ajutor în cel mai scurt timp posibil, până la sosirea echipajului medical specializat, poate fi salvatoare de viață. 

Manevra Heimlich se poate efectua și în cazul sugarilor (sub vârsta de 1 an) care au înghițit un corp străin și sunt în pericol de sufocare. În cazul acestora, indicațiile sunt însă diferite, din cauza trupului mic și fragil.

 

Când este necesară manevra Heimlich?

Asfixierea determinată de blocajul căilor respiratorii se recunoaște prin următoarele semne:

  • imposibilitatea realizării actului respirator;
  • reflexul de tuse nu poate fi declanșat;
  • se decelează cianoza feței.

Obstrucția căilor respiratorii poate avea drept consecință pierderea conștienței sau chiar moartea, iar manevra Heimlich aplicată în timp util este adesea salvatoare de viață. (2)

Atenție! Manevra Heimlich nu trebuie aplicată în situația în care bebelușul tușește puternic, plânge sau prezintă un ritm normal al respirației.

 

Urgența și acordarea primului ajutor

American Heart Association și American College of Emergency Physicians (ACEP) oferă următorul ghid de prim ajutor, ce are drept scop dezobstrucția căilor respiratorii la sugar conștient (vârsta mai mică de 1 an) și sugarul inconștient (vârsta mai mică de 1 an). (3)

În cazul în care un sugar prezintă semne ale obstrucției căilor respiratorii, cu stare de conștiență păstrată, intervenția se realizează în cel mai scurt timp posibil, ținând cont de următorii pași:

  • Sprijiniți capul și gâtul bebelușului cu o singură mână, plasându-l cu fața în jos pe antebrațul dumneavoastră, care este susținut de coapsă, cu scopul de a avea echilibru. Un aspect important de reținut este poziția capului bebelușului, care se va plasa la un nivel inferior față de trunchiul acestuia.
  • Cu ajutorul mâinii opuse executați 5 lovituri pe spatele bebelușului, la mijlocul distanței dintre omoplați, folosind extremitatea mâinii. Se execută câte 4-5 serii de astfel de lovituri interscapulare. În cazul în care căile respiratorii nu se dezobstruează, se recomandă inițierea următorului pas.
  • Executați întoarcerea sugarului cu fața în sus, capul fiind în continuare susținut de mâna dumneavoastră și menținut la un nivel inferior față de trunchi.
  • Cu ajutorul a două sau trei degete executați 5 compresiuni toracice, la nivelul manubriului sternal (baza osului sternal), evitând regiunea vârfului acestuia (format de procesul xifoidian). Forța exercitată trebuie să urmărească depresiunea sternală cu aproximativ 1 până la 2 centimetri.
  • Repetați procedurile de mai sus până dezobstrucția este realizată sau până la pierderea conștienței bebelușului, etapă care va necesita metode de intervenție suplimentare.
  • O metodă alternativă face referire la modalitatea de susținere a corpului bebelușului, fiind permisă plasarea sa asupra coapselor salvatorului, însă cu menținerea capului mai jos decât nivelul trunchiului. Astfel, se realizează loviturile interscapulare (până la 5 lovituri), urmate apoi de compresiunile toracice (până la 5 compresiuni).


Pierderea conștienței bebelușului
cu vârsta mai mică de 1 an obligă la respectarea următorilor pași:

  • Apelați numărul unic de urgență.
  • Executați deschiderea guriței acestuia prin subluxația mandibulei și plasarea degetului mare la nivelul ei. Dacă este posibilă observarea obiectului străin, se încearcă îndepărtarea lui.
  • Se pot începe manevrele de resuscitare respiratorie. Inițial este realizată evaluarea respirației, asigurarea căilor respiratorii și executarea a două insuflații, într-un ritm lent, urmărind expansiunea toracică.
  • Se încep metodele de dezobstrucție conform ghidului implementat în cazul sugarului cu starea de conștiență păstrată: lovituri interscapulare și compresiuni toracice.
  • Este important ca după fiecare serie de lovituri interscapulare sau compresiuni toracice să vă asigurați dacă obiectul străin obstruant este vizibil și dacă poate fi îndepărtat.
  • Se continuă procedeul de resuscitare respiratorie. Acești ultimi doi pași sunt necesari să fie repetați până la momentul dezobstrucției. Dacă obiectul străin nu este îndepărtat, iar bebelușul nu respiră, manevrele de resuscitare cardio-respiratorie sunt indispensabile. Cel mai important aspect de reținut este că executarea manevrelor trebuie realizată cu calm, perspicacitate și tenacitate. (1, 4)


Cum se poate preveni apariția asfixierii în rândul sugarilor?

Bebelușii necesită o atenție deosebită atât în timpul meselor, cât și în timpul destinat jocului. Astfel, îndepărtarea obiectelor de calibru mic din apropierea lor, fără a permite jocul cu acestea, este indispensabilă. În plus, este necesară supravegherea atentă în timpul mesei cu scopul de a preveni înecarea cu bolul alimentar. (2)

Bibliografie:
1) Emergency & First Aid: Choking: First Aid For Choking (Heimlich Maneuver) - Emergency Conditions, link: http://www.healthy.net/scr/article.aspx?Id=1790
2) Choking and the Heimlich Maneuver, link: http://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/non-traumatic_emergencies/choking_and_the_heimlich_maneuver_85,P00825/
3) Choking (Heimlich Maneuver), link: http://www.emergencycareforyou.org/Emergency-101/Emergencies-A-Z/Choking-(Heimlich-Maneuver)/
4) Emergencies and First Aid -— Heimlich Maneuver on an Infant, link: http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/emergencies-and-first-aid-heimlich-maneuver-on-an-infant
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp