Urgența medicală la bebeluș și copilul mic
Copilul mic și bebelușul necesită o atenție deosebită în ceea ce privește comportamentul și modificările stării lor de sănătate. Simptomele decelate pot fi ușor de recunoscut în anumite situații, iar adresarea către medicul pediatru devine o necesitate.
Primirea imediată a îngrijirii medicale specializate poate preveni agravarea unei patologii și tratarea ei fără repercusiuni adiționale grave.
Ce este urgența medico-chirurgicală?
Starea de urgență este definită prin considerentele dumneavoastră și semnele sau simptomele prezente care indică o alterare a stării de sănătate a copilului, cu consecințe ulterioare serioase. În acest context, se impune adresarea imediată către medicul specialist sau în cadrul unei unități de primiri urgențe specializate pentru urmarea conduitei terapeutice adaptată nevoilor copilului dumneavoastră.
Semne de alarmă
Îngrijirea sănătății copilului dumneavoastră implică în primul rând recunoașterea simptomelor specifice diferitelor afecțiuni care necesită evaluarea imediată a copilului și implementarea tratamentului adecvat.
Condiții care necesită de urgență consultul medicului specialist sunt considerate următoarele:
- Febra
Reprezintă unul dintre semnele predominant apărute în cadrul infecțiilor. Însă, printre situațiile care pot determina apariția febrei la copil se pot număra anumite afecțiuni asociate, de natură malignă sau anemia cu celule în seceră (siclemia) și ambientul a cărui temperatură este foarte crescută.
Un aspect important de reținut este evaluarea repetată a valorilor temperaturii corpului, observarea și recunoașterea, în anumite situații, a simptomelor sau semnelor asociate care pot indica etiologia acesteia. Starea generală a copilului poate varia, acuzând episoade de iritabilitate sau somnolență. Astfel, orice modificare a stării de sănătate a copilului trebuie comunicată medicului specialist.
Simptome sau semne asociate febrei pot fi următoarele: rigiditatea musculaturii gâtului, cefalee puternică, vărsături repetate, scaune diareice, inflamație la nivelul gâtului observată fie prin dificultate la înghițerea alimentelor, fie prin durerea comunicată de copil, la acest nivel.
Este considerată situație critică care necesită de urgență consultul medicului specialist:
- temperatura mai mare de 38⁰C, la un sugar cu vârsta mai mică de 3 luni; febra nu scade, în urma determinărilor repetate și se menține la valori mai mari de 40, 6⁰C, la copilul de orice vârstă;
- febra persistă o perioadă mai mare de 24 ore, la copilul cu vârsta mai mică de 2 ani sau mai mult de 3 zile (72 ore), în rândul copiilor cu vârsta de doi ani sau mai mari.
În plus, în cazul în care copilul prezintă asociat febrei stări convulsive, adresarea în unitatea de primiri urgențe este imperios necesară. (1, 3)
- Dificultăți ale respirației
- Deshidratarea
Cauzele deshidratării sunt variate, iar printre acestea întâlnim vărsăturile repetate și scaunele diareice apoase numeroase. Deshidratarea este suspicionată în cazul în care copilul prezintă oligurie (eliminare de urină în cantități mici) sau anurie (lipsa urinei într-un interval de aproximativ 8 ore), plânset fără lacrimi, uscăciunea gurii, inclusiv a limbii, iritabilitate sau fatigabilitate și slăbiciune musculară, fontanelele apar adâncite, iar pielea este uscată.
În cazuri severe de deshidratare survine amețeala, copilul nereușind să stea în picioare. Un aspect important de reținut este prevenția apariției stării de deshidratare prin administrarea unei cantități suficiente de lichide și adresarea medicului specialist în situația în care sunt asociate alte simptome grave, iar starea copilului nu se îmbunătățește. (3)
- Starea de confuzie
- Durere bruscă și intensă la nivelul scrotului
- Cianoza buzelor, a gingiilor sau a limbii
- Fontanela proeminentă
- Arsuri tegumentare
- Sângerare
- Peteșii cutanate
- Rigiditatea musculaturii zonei cervicale
- Durerea abdominală
Când este indicat să ne adresăm de urgență medicului pediatru?
Adresarea la medicul pediatru și prezentarea în unitatea de primiri urgențe sunt indispensabile în momentul în care copilul prezintă unul dintre semnele de alarmă prezentate sau starea generală de sănătate a acestuia nu prezintă îmbunătățiri în decurs de 24-48 ore. În primă instanță, este importantă recunoașterea simptomelor prezentate de bebelușul și copilul dumneavoastră și expunerea lor clară și concisă medicului curant. (5)
Recomandări pentru părinți în situații critice
Alterarea bruscă a stării de sănătate a copilului dumneavoastră reprezintă o situație critică care vă alarmează și vă poate perturba liniștea. Astfel, indicat este să vă păstrați calmul și să acționați rapid pentru a nu pune viața copilului în pericol. În acest caz, apelați numărul unic de urgență, 112 și relatați faptele, cu precizarea exactă a locului unde vă aflați.
În anumite situații este necesară începerea acordării primului ajutor înainte de sosirea echipajului medical specializat. În funcție de situația în care vă aflați, manevrele de resuscitare pot fi începute în cazul în care acestea sunt indicate, conform ghidului și protocolului de resuscitare cardio-respiratorie.
De asemenea, în cazul în care bebelușul sau copilul acuză un episod convulsiv, este indicat să îl întindeți pe podea cu trunchiul și capul spre lateral, fără a introduce orice fel de obiecte în gurița acestuia.
Copilul nu trebuie lăsat nesupravegheat. În cazul unui accident, așteptați personalul medical specializat alături de acesta. În plus, copilul nu trebuie mutat de la locul accidentului, cu excepția cazului în care pericolul este iminent (exemplu: explozie, foc).
Un ultim aspect important de reținut este faptul că în momentul prezentării în cadrul unității de primiri urgențe este necesar să cunoașteți tratamentul sub care copilul se află în acel moment și să aduceți substanțele înghițite de către acesta în mod accidental, dacă este cazul. (2, 6)
2) Urgenţe, link: http://kidshealth.org/en/parents/emergencies.html#
3) Simptome de urgență pe care nu trebuie să le ratați, link: http://www.stlouischildrens.org/articles/kidcare/emergency-symptoms-not-miss
4) Simptome ale unor afecțiuni din rândul copiilor și bebelușilor,link: http://www.healthdirect.gov.au/symptoms-of-serious-illness-in-babies-and-children
5) Îngrijirea de urgență, link: http://www.hopkinsmedicine.org/health/articles-and-answers/wellbeing/urgent-care-versus-the-er-a-pediatrician-offers-tips-on-making-the-right-choice
6) Când copilul necesită îngrijire medicală de urgență, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/When-Your-Child-Needs-Emergency-Medical-Services.aspx
- Manevra Heimlich la sugari
- Copilul nu mai respiră
- Copilul este letargic - nu îl pot trezi
- Copilul s-a tăiat sau s-a înțepat și curge sânge
- Riscul de înecare sau asfixiere cu alimente
- Tratarea copilului acasǎ – trusa medicalǎ a pǎrinţilor
- Șocul anafilactic
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]