Diversificarea
Când și în ce mod începem să ii dăm copilului să mănânce altceva înafară de lapte. Aflați care sunt recomandările oficiale.Diversificarea alimentației (alimentația complementară) reprezintă introducerea treptată a alimentelor solide în alimentația bebelușilor, pe lângă laptele matern sau formula de lapte. Diversificarea reprezintă un proces important în dezvoltarea copilului, deoarece îi oferă o varietate de nutrienți și îl pregătește pentru a mânca alimente solide în mod regulat.
Introducerea progresivă a alimentelor complementare în perioada de sugar, astfel încât să permită tranziția de la alimentația lactată la o alimentație similară cu cea a adulților, trebuie să țină cont de o serie de specificații. Aflați care sunt acestea:
Pentru a încuraja aportul de fructe, mulți părinți apelează la sucurile de fructe, considerându-le o metodă mai eficientă de a le asigura celor mici necesarul de vitamine și minerale.
Recunoașterea precoce a simptomelor de alarmă pentru alergiile alimentare reprezintă primul pas în ceea ce privește managementul afecțiunilor alergice.
Introducerea alimentelor care conțin gluten în dieta sugarului constituie una dintre etapele majore ale procesului de diversificare, constituind un factor dietetic modificabil pentru o serie de afecțiuni.
Contrar recomandărilor standard pentru diversificare, introducerea precoce a alimentelor alergene în dieta sugarului ar putea juca un rol major în profilaxia alergiilor alimentare.
O temere firească a părinților odată cu începerea procesului de diversificare o constituie introducerea alimentelor cu potențial alergen în dieta sugarului. Pentru a reduce din această tensiune, consultul de specialitate pare soluția ideală.
În jurul vârstei de 8 – 9 luni, sugarii sunt de regulă pregătiți pentru a se autoalimenta. Pentru a facilita acest proces, dar și pentru siguranța micuțului, s-au formulat o serie de recomandări.
Decizia cu privire la momentul potrivit pentru introducerea alimentației diversificate la sugar poate constitui un stres suplimentar în viața oricărui părinte, iar recomandările nutriționale oficiale diferite ar putea produce confuzie în rândul acestora.
Alimentele, dar și modul în care acestea sunt oferite joacă un rol important în dezvoltarea sugarului și deprinderea comportamentelor alimentare corespunzătoare fiecărei etape, în funcție de pregătirea neuro-psiho-motorie a sugarului.
Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o serie de principii de alimentare pentru copiii care nu au beneficiat de alimentația cu lapte matern în primele 6 luni de viață.
Alimentația, unul dintre procesele fiziologice de bază, necesită achiziția progresivă a abilităților de alimentare în perioada următoare nașterii și diversificării. Între timp părinții se pot confrunta cu diverse situații frecvente în ceea ce privește alimentația sugarului.
Începând cu luna a 8- a de viață dieta sugarului se apropie tot mai mult de cea a adulților, în lunile premergătoare acesta intrând în contact cu o gamă vastă de alimente.
Societatea Română de Pediatrie recomandă introducerea diversificării la vârsta de 5 – 6 luni, ideal la 5 1/2 luni (22 săptămâni), la sugarii alimentați la sân sau cu formule special concepute pentru nutriția acestora.
În ciuda controverselor cu privire la vârsta optimă pentru întroducerea diversificării, unele situații care țin de starea de nutriție și calitatea dietei lactate impun inițierea alimentației complementare mai devreme de 6 luni.
În primele luni de viață (0 – 6 luni), laptele matern reprezintă sursa ideală de nutrienți pentru sugarul în creștere, ulterior, alăptarea exclusivă la sân nu poate îndeplini cerințele energetice și nutritive, fiind necesară introducerea alimentației complementare.
Organizația Mondială a Sănătății împreună cu Asociația Panamericană a Sănătății au lansat o serie de 10 principii generale privind diversificarea.
În primele 4-6 luni de viață, bebelușii utilizează resursele proprii de fier și fierul din laptele matern, ulterior fiind necesară suplimentarea acesteia.
Diversificarea reprezintă un pas important în dezvoltarea copilului, descoperind noi gusturi, arome și texturi. Iată care sunt principiile nutritive esențiale în această perioadă:
Autodiversificare reprezintă în opinia adepților metodă „naturală”, „relaxată” prin care copilul învață să devină independent, să descopere alimentele și să exploreze noi texturi și gusturi. Citiți mai multe în articol.
Sfaturile Societății Europene de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutritie Pediatrică privind diversificarea alimentației sugarului.
Pe măsură ce bebelușul crește și devine mai activ, laptele matern devine insuficient pentru a-i asigura necesarul nutrițional. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca diversificarea să înceapă de la 6 luni, în paralel cu continuarea alăptării.
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]