Diversificarea între 8 și 12 luni

Autor: Acasandrei Mihaela Actualizat la 19-11-2015, 6247 vizualizări
Diversificarea între 8 și 12 luni
Începând cu luna a 8- a de viață dieta sugarului se apropie tot mai mult de cea a adulților, în lunile premergătoare acesta intrând în contact cu o gamă vastă de alimente. În această perioadă, principiile după care se ghidează alimentația micuțului sunt reprezentate de:
  • creșterea consistenței alimentelor odată cu înaintarea în vârstă;
  • dobândirea independenței alimentare;
  • formarea preferințelor alimentare;
  • achiziția comportamentelor alimentare sănătoase.

Dacă nu s-a manifestat în lunile anterioare, comportamentul „capricios” al sugarului va deveni tot mai evident în această perioadă, micuțul dispunând de mai multă independență și putere de exprimare. Acesta se manifestă de regulă prin refuzul repetat al unor alimente, modificarea bruscă a preferințelor alimentare și/ sau a apetitului. Trebuie avut în vedere caracterul fiziologic al situației și gestionarea ei cu răbdare și înțelegere pentru a nu afecta procesul de diversificare și/ sau comportamentul alimentar ulterior.

Mai multe informații despre „mofturile” alimentare la micuți găsiți aici.

Recomandări pentru diversificare între 8- 12 luni

O serie de alimente care nu reprezentau în mod absolut o prioritate din punct de vedere nutrițional în prima etapă a diversificării, devin importante, acestea asigurând diversitatea alimentară.

Legume și fructe

Începând cu vârsta de 8 luni, pot fi consumate de către sugari majoritatea fructelor (afine, cireșe, struguri, mango, papaya, etc.) sub formă de piure sau tăiate în bucăți mici („finger foods”), în funcție de capacitatea micuțului de a mesteca și de a se autoalimenta. Cireșele vor fi administrate obligatoriu după îndepărtarea sâmburilor, inclusiv a cojii în cazul strugurilor. Acestea vor fi de asemenea tăiate în jumătate.

Mai multe informații despre alimentele de tip „finger foods” găsiți aici.

În cazul în care fructele sau legumele vor fi administrate sub formă de suc, acestea vor fi consumate imediat după preparare, cu lingurița sau servite dintr-o căniță, fără a depăși porția maximă de 125 ml într-o zi. Sucul nu se va dilua cu apă până la vârsta de 1 an. Sucurile din 100% fructe sau legume consumate frecvent și/ sau în cantități mari ar putea crește riscul de apariție a cariilor dentare și a obezității infantile. (1)

Din pricina acidității crescute, introducerea unor fructe și legume a fost întârziată în primele luni de viață, pentru a evita disconfortul micuțului în timpul alimentări. Între 8 - 10 luni, roșiile și citricele pot fi incluse în dieta sugarului. Apariția unor iritații la nivelul mucoasei cavității bucale sau în jurul guriței pot fi consecințele proprietăților acide ale acestor alimente. Ele vor dispărea în câteva zile și nu trebuie confundate cu apariția simptomelor alergice. Se va respecta și în acest caz regulile diversificării și nu se va introduce niciun aliment nou în dieta sugarului timp de 3 - 4 zile.

În cazul în care sugarul prezintă edeme la nivelul feței, simptome respiratorii sau gastrointestinale, iar reacția cutanată se extinde la alte segmente ale corpului și nu se localizează doar la nivelul feței și mucoasei bucale, este posibil ca micuțul să prezinte o reacție alergică. Se va discuta cu pediatrul sau medicul alergolog pentru a se stabili conduita dietetică ulterioară.(2)

Mai multe informații despre simptomele alergiilor alimentare la micuți găsiți aici.

Recomandările clasice privind introducerea fructelor cu potențial alergen (kiwi, zmeură, căpșuni și alte fructe de pădure) în alimentația sugarului constau în evitarea lor până la împlinirea vârstei de 1 an. Cu toate acestea, unele studii (2008, 2016) susțin beneficiile în prevenția alergiilor a introducerii alimentelor alergene între 6 – 12 luni, respectiv între 4 -11 luni. Rezultatele acestor studii trebuie tratate cu precauție, însă trebuie avut în vedere și faptul că restricția acestora ar putea limita varietatea alimentară a micuțului.
(3), (4), (5)

Proteinele cu potențial alergen conținute de zmeură, căpșuni, etc. sunt în mare parte inactivate în urma procesului termic de preparare, de aceea prezența lor în alimentele destinate sugarilor nu este considerată riscantă pentru sănătatea lor.

În absența unor recomandări oficiale, este esențială consultarea cu medicul pediatru sau cu medicul alergolog cu privire la includerea acestor alimente în dieta sugarului, mai ales în contextul unui teren atopic (existența afecțiunilor alergice în familie sau chiar la micuț).

În cazul în care acestea sunt considerate sigure pentru sugar, intervalul 8 – 10 luni sau 10 -12 luni  este rezonabil pentru introducerea în alimentația micuțului, după ce au fost testate și alte alimente cu potențial alergen (de exemplu, nucile, arahidele, albușul sau unele tipuri de pește) și nu s-au observat reacții adverse. Aceste fructe sunt ideale pentru a fi servite în cadrul gustărilor, proaspete, sub formă de „finger foods”.

Cerealele

Variantele de biscuiți fără adaos de zahăr sau sare, de preferat preparați în casă, pot fi consumați de către sugari fără ajutorul părinților, fiind ideali în încercarea micuțului de a se alimenta singur. Aceștia pot fi introduși în alimentația sugarului începând cu vârsta de 8 luni, în cazul în care nu au fost deja incluși în dieta micuțului, sfărâmați și încorporați în piureul de fructe,în iaurt, în laptele matern sau formulă, de la 6 luni. Se vor consuma cu precauție variantele de biscuiți din comerț care pot conține cantități crescute de zahăr și/ sau sare, contrare necesarului nutrițional al sugarului.

Între 8 – 9 luni poate fi introdusă pâinea albă în dieta sugarului, în funcție de capacitatea lui de a o mesteca. Sugarul necesită supravegherea atentă a cantității de pâine (miez) pe care o introduce în cavitatea bucală; astfel se va evita formarea unui bol alimentar, dificil de mestecat și ulterior de înghițit. Pâinea neagră sau multicereale se recomandă după vârsta de 1 an din pricina conținutului bogat în fibre și acid fitic care ar putea diminua absorbția fierului și a calciului la nivel intestinal, la sugar.

Începând cu vârsta de 8 luni, micuțul poate consuma paste făinoase, fierte în supă. (6)

Brioșele constituie un mod creativ de a asigura porția de cereale micuțului. Acestea pot fi îndulcite cu fructe, reprezentând o gustare ideală pentru micuț. Pentru a-i asigura sugarului o gamă cât mai variată de cereale, pot fi introduse în alimentația acestuia quinoa, cus-cus, hrișcă, preparate corespunzător pentru a fi consumate de cel mic.

Carnea

Între 8 – 10 luni pot fi introduse carnea de porc la care grăsimea a fost îndepărtată și cea de miel, preparate termic corespunzător și mixate.

După 10 – 12 luni carnea poate fi servită de către sugar sub formă de perișoare. Se preferă în continuare carnea de pui, curcan, vită, porc sau miel, ficatul de pui sau vită și oul, ca surse principale de fier din dietă, administrate alternativ în cadrul unei săptămâni. (6)

Peștele

Potrivit recomandărilor de specialitate, în România introducerea peștelui este rezervată intervalului de vârstă între 10 -12 luni, preferându-se peștele cu carne albă (codul, eglefinul) preparat termic corespunzător, la care au fost îndepărtate complet oasele. (6)

Unele surse menționează beneficiile introducerii variantelor de pește bogate în acizi grași polinesaturați Omega-3 asupra sănătății copilului începând cu 6 – 8 luni. Unele recomanări mai rezervate propun ca interval de 8 -10 luni, fiind optim pentru includerea acestora în dieta sugarului, în special a somonului. Exemple de pește cu un conținut redus de mercur și bogat în Omega-3 sunt somonul, păstrăvul, macroul , heringul. La copiii mai mici de 12 luni este indicat să nu se depășească 75 g de pește pe săptămână. (1), (2), (7)

În lipsa unui consens cu privire la introducerea peștelui în dietă, care este considerat un aliment cu potențial alergen, se recomandă consultarea medicului pediatru sau a specialistului în alergologie, în special în cazul sugarilor cu risc crescut (afecțiuni alergice în rândul membrilor familiei sau la sugar)

Laptele și produsele lactate

Conform ghidului canadian de alimentație pentru sugari, introducerea laptelui de vacă în planul de diversificare nu trebuie realizată mai devreme de 9 - 12 luni, în cazul în care sugarul care nu mai este alăptat sau nu mai primește formulă de lapte. De asemenea, nu se recomandă variantele degresate de lapte, pentru a nu-i reduce valoarea nutrițională și calorică. (1)

Deși Organizația Mondială a Sănătății permite încorporarea laptelui de vacă pentru prepararea alimentelor după vârsta de 6 – 8 luni, introducerea sa ca aliment individual în dieta sugarului este indicată după împlinirea primului an. Administrarea laptelui de vacă sub limita de vârstă recomandată a fost asociată cu incidența crescută a sângerărilor oculte intestinale și implicit, a deficitului de fier la sugar. (7), (8)

Între 8 – 9 luni poate fi introdusă în dieta sugarului brânza telemea, fără sare, administrată sub o formă corespunzătoare pentru vârsta sugarului. Brânza feta, cașcavalul, brânzeturile cu mucegai, parmezanul, mozzarella etc. se recomandă după vârsta de 1 an. (6)

Laptele de soia, de orez, de cocos, de migdale sau alte nuci nu este recomandat în alimentația sugarului, ca substitut pentru laptele matern, formulă sau pentru laptele de vacă. (2)

Textura alimentelor – un aspect cheie al procesului de diversificare

Odată cu înaintarea în vârstă sugarul achiziționează o serie de abilități care îi permit să consume alimente cu o consistență și o textură tot mai apropiată de alimentația adultă.

Intervalul de vârstă între 8 – 10 luni constituie o „fereastră de oportunitate” pentru introducerea alimentelor semi-solide care conțin cocoloașe („lumpy foods”), spre deosebire de consistența fină, ușor fluidă și omogenă a piureurilor administrate în prima etapă a diversificării. Alimentele pot fi pasate, tocate/ tăiate mărunt sau date prin răzătoare și ulterior se poate adăuga lapte, supă, apă, iaurt (în funcție de preparat), până se obține consistența dorită. (7)

Începând cu vârsta de 8 – 9  (10) luni, sugarul reușește să realizeze mișcări de finețe, din ce în ce mai precise, printre care și pensa digitală (apucarea obiectelor cu ajutorul degetului mare și al celui arătător). Acest lucru îi oferă un grad crescut de independență în procesul de autoalimentare și constituie un moment prielnic pentru introducerea alimentelor de tip „finger foods”, alimente de dimensiuni mici (circa 0,5 cm) și/sau alimente care își modifică consistența în contact cu saliva sugarului pentru a fi ușor de mestecat. (2)

Mai multe informații despre alimentele de tip „finger foods” găsiți aici.

Exemplu de meniu între 8 – 10 luni

Gustare la trezire: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Mic dejun: 1 – 2 linguri cereale cu 1 – 2 linguri piure de fructe.
Gustare înainte de amiază: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Prânz: 1 – 2 linguri vegetale cu 1 – 2 linguri cereale.
Gustare după amiază: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Cină: 1 – 2 linguri carne/ ficat/ gălbenuș ou/ lactate cu 1 – 2 linguri piure de vegetale.
Gustare înainte de culcare: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.

Un sugar între 8 – 10 luni va primi în decursul unei zile:
  • 3 – 4 mese lactate, în total 680 – 900 ml lapte matern sau formulă, la cerere;
  • 2 – 3 porții cereale;
  • 2 – 3 porții de fructe și vegetale;
  • 1 – 2  porții aliment proteic (carne mixată, ficat sau gălbenuș de ou) sau produs lactat;

O porție alimentară este constituită din 1 – 2 linguri aliment (15 – 30 ml).

Alte combinații alimentare:
  • iaurt/ brânză de vaci + piure de fructe;
  • budincă din lapte și griș + piure de fructe/ brânză de vaci;
  • supă de zarzavat sau de carne+ mămăliguță/ pâine + smântână;
  • mămăliguță + brânză de vaci + smântână;

Exemplu de meniu între 10 – 12 luni

Gustare la trezire: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.

Mic dejun: 1 – 2 linguri cereale cu 2 – 3 linguri piure de vegetale.
Gustare înainte de amiază: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Gustare (non-lactată): 2 – 3 linguri piure de fructe sau 30 – 50 g bucăți de fructe.
Prânz: 30 - 50 g perișoare carne sau 1 gălbenuș ou cu 2 – 3 linguri piure de vegetale și 1 – 2 linguri cereale sau 15 – 30 g pâine proaspătă.
Gustare după amiază: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Gustare (non-lactată): 1 – 2 linguri cereale sau 1 - 2 biscuiți simpli (15 - 30 g)  
Cină: 30 – 50 g brânză de vaci cu 2 – 3 linguri piure de vegetale și 1 – 2 linguri cereale sau 15 – 30 g pâine proaspătă.
Gustare înainte de culcare: Alăptare sau 200 – 230 ml lapte matern sau formulă.

În cursul unei zile, sugarul între 10 – 12 luni va primi:
  • 3 – 4 mese lactate, în total 680 – 900 ml lapte matern sau formulă, la cerere;
  • 4 porții cereale(1 porție =  1 – 2 linguri cereale, 15 – 30 g pâine);
  • 4 porții fructe și vegetale (1 porție = 2 – 3 linguri piure, 30 – 50 g bucăți fructe sau legume);
  • 1 porție aliment proteic ( 1 porție = 30 – 50 g)
  • 1 porție iaurt/ brânză de vaci/ brânză telemea (1 porție = 30 – 50 g)

Alte combinații alimentare:
  • piure de legume + leguminoase (morcovi + mazăre) + pește/ carne de vită sau pui;
  • supă zarzavat + perișoare carne + mămăliguță;
  • mămăliguță + brânză de vaci + smântână;
  • orez + spanac + pește/ carne de vită sau pui/ ficat de vită sau pui ;
  • iaurt/ brânză de vaci + piure fructe;
  • cartofi dulci + broccoli + pește/ carne de vită sau pui/ ficat de vită sau pui.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea de alimente administrată sugarului în cadrul unei mese va corespunde cu 1/2 din cantitatea care încape într-o cană sau bol de 250 ml și va ajunge la sfârșitul lunii a 12- a până la 3/4 din cantitatea de referință. În privința frecvenței meselor, sunt recomandate în jur de 3 – 4 mese diversificate, plus 1 – 2 gustări hrănitoare, în funcție de apetitul sugarului. (7)

Mesele principale și gustările non-lactate se vor administra la un interval de 2 – 3 ore, iar între ele nu se vor oferi alte alimente solide, doar apă, în cantită mici, fără a depăși 30 – 50 ml, dintr-o căniță normală. Mesele lactate se vor asigura la cerere dimineața, între mese și/ sau seara, în funcție de apetitul sugarului. (1)

Masa în familie

Micuțul trebuie încurajat să încerce alimente și texturi noi, fără a fi presat/ forțat din exterior. Atmofera în timpul meselor trebuie să fie relaxată, constituind un prilej de socializare între sugar și membrii familiei.

O atenție deosebită trebuie oferită semnelor de sațietate sau foame manifestate de micuț. Acesta prezintă o capacitate crescută de autoreglare a aportului alimentar, prin urmare recunoașterea acestor semnale sunt esențiale pentru evitarea sub- sau a supraalimentației, ambele având implicații negative asupra statusului nutrițional la sugar.

Manifestări ale senzației de foame și/sau a preferințelor alimentare

  • indică alimentele cu degetul arătător sau încearcă să ajungă la alimente;
  • devine bucuros, surescitat, agitat când vede alimente;
  • își exprimă preferința pentru anumite alimente cu ajutorul cuvintelor sau al unor sunete.

Manifestări ale senzației de sațietate

  • sugarul mestecă tot mai rar;
  • ține gurița închisă pentru a nu permite alimentarea;
  • împinge farfuria cu mâncare/ lingurița;
  • își exprimă refuzul alimentar sau aversiunea față de un anumit aliment cu ajutorul cuvintelor sau al sunetelor;
  • mișcă capul în semn de refuz.

 

De asemenea, sugarul trebuie în continuare supravegheat în privința identificării precoce a manifestărilor alergice.

Citiți aici care sunt simptomele de alarmă pentru alergii alimentare la sugarul diversificat.
Bibliografie:
(1) Nutrition Guideline for Healthy Infants and Young Children-Introduction of Complementary Foods, link: http://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-ng-healthy-infants-complementary-feeding-introduction-complementary-foods.pdf
(2) The Pediatrician`s Guide to Feeding Babies and Toddlers: Practical Answers to your Questions on Nutrition, Starting Solids, Allergies, Picky Eating, and more / Anthony Porto, Dina Dimaggio
(3) Randomized Trial of Introduction of Allergenic Foods in Breast-Fed Infants, link: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1514210#t=articleMethods
(4) Timing of Solid Food Introduction in Relation to Eczema, Asthma, Allergic Rhinitis, and Food and Inhalant Sensitization at the Age of 6 Years: Results From the Prospective Birth Cohort Study LISA, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/121/1/e44?variant=full-text&sso=1&sso_redirect_count=1&nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
(5) Nutrition Guideline for Healthy Infants and Children- Allergy Prevention, link: http://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-ng-healthy-infants-food-allergies-intolerances-allergy-prevention.pdf
(6) Alimentația diversificată- scurtă trecere în revistă a unor principii corecte pentru o sănătate pe termen lung, link: http://pedia.medica.ro/articles/2015.3/Pedia_Nr-3_2015_Art-1-ro.pdf
(7) Maternal Intake of Seafood Omega-3 Fatty Acids and Infant Health: A Review of the Evidence, link: http://www.cnpp.usda.gov/sites/default/files/nutrition_insights_uploads/Insight46.pdf
(8) Guiding principles for complementară feeding of the breastfed child, link: http://www.who.int/nutrition/publications/guiding_principles_compfeeding_breastfed.pdf
(9) Infant and young child feeding- Model Chapter for textbooks for medical students and allied health professionals, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp