Doza necesară de fier la bebeluș

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 16-12-2015, 29608 vizualizări
Doza necesară de fier la bebeluș
În primele 4-6 luni de viață, bebelușii utilizează resursele proprii de fier și fierul din laptele matern. Ulterior, alimentele solide, formulele de lapte fortificate cu fier sau suplimentele completează necesarul de fier de care aceștia au nevoie.  

Ce este fierul?

Fierul este o componentă esențială a hemoglobinei (proteina eritrocitară ce transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi), fiind esențial pentru producerea celulelor sangvine. Deficiența de fier apare în urma aportului insuficient de fier din alimentație sau din neasimilarea acestuia, efecte manifestate prin imposibilitatea organismului de a produce destule celule sangvine. Ca o componentă a mioglobinei, o proteină ce asigură oxigen musculaturii, fierul susține și metabolismul. De asemenea, este necesar în procesul de creștere, dezvoltare, funcționare optimă a celulelor și sinteza unor hormoni și a unor țesuturi conectoare. (1, 3)

Fierul ajunge în organism sub două forme:
  • fierul în forma HEME, întâlnit de obicei în carnea roșie, pește sau carne de pui, fiind forma ușor absorbabilă;
  • fierul în forma NON-HEME este găsit în alimente precum ouăle, cerealele integrale, semințele și legumele. Această formă se absoarbe mai greu deoarece absorbția este îngreunată de alte alimente din dietă.

De cât fier are nevoie bebelușul?

Majoritatea copiilor se nasc cu suficiente rezerve de fier pentru protecție împotriva anemiei, iar alăptarea la sân contribuie cu doze suplimentare de fier necesare bebelușului, fără a mai fi nevoie de suplimente. După 6 luni, copilul se dezvoltă mai rapid și are nevoie de alimente solide care să-i aducă un aport de fier, alimente cum ar fi cerealele, carnea, legumele verzi, concomitent cu alăptarea la sân. (1, 3)

Alimentele bogate în vitamina C favorizează absorbția fierului din fructe, legume, cereale sau alte alimente. Iată care este procentul de fier absorbit din diferite surse alimentare, în principal lapte:
  • Lapte matern: 50-70 %
  • Formulă de lapte de vacă fortificată cu fier: 3-12 %
  • Formulă de lapte de soia fortificată cu fier: 0-7 %
  • Cereale fortificate cu fier: 4-10%
  • Lapte de vacă: 10%

În funcție de vârstă, copilul are nevoie de doze diferite de fier. Astfel:
  • Sugarii îsi pot lua doza necesară de fier din laptele matern în primele 4-6 luni, din formulele de lapte fortificat cu fier sau din cerealele fortificate cu fier.
  • Bebelușii între 7-12 luni au nevoie de 7 mg fier/zi, însă se recomandă o doză totală de 11 mg/zi, deoarece fierul nu se absoarbe în totalitate, iar majoritatea surselor alimentare sunt non-heme, și anume fier care este asimilat mai greu. Sunt recomandate tot cerealele fortificate cu fier pe lângă laptele matern sau formula de lapte.

Copiii născuți prematur

Un procent de 80% din depozitul de fier al bebelușului este secretat în al treilea trimestru de sarcină. De aceea, copiii născuți prematur nu beneficiază de această secreție rapidă având un deficit de fier în majoritatea cazurilor. Ei necesită un adaos mai mare de fier decât cel din laptele matern sau formulele de lapte. Numeroase afecțiuni, cum ar fi anemia, hipertensiunea maternă cu restricția de creștere intrauterină sau diabetul pe durata sarcinii pot fi asociate cu resursele scăzute de fier.

În cazul prematurilor se recomandă începerea administrării suplimentelor de fier (pe lângă fierul din formulele de lapte fortificate) de la 2 luni sau chiar din prima lună, conform Societății Europene de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică.

Copiii născuți la termen

Copiii născuți la termen și alăptați la sân nu necesită în mod normal suplimente de fier în primele 6 luni. Fierul din laptele matern și depozitele pe care aceștia deja le dețin sunt suficiente pentru dezvoltarea normală. Cantitatea medie de fier necesară bebelușilor născuți la termen, de la naștere până la 6 luni, este de 0,27 mg/zi. În cazul copiilor între 7 și 12 luni, doza recomandată de fier este de 11 mg/zi. Trecerea de la valoarea redusă la aceasta de 11 mg se explică prin pierderile de fier asociate acestei perioade, pierderi prin celulele epiteliale de la nivelul pielii și la nivelul tractului intestinal și urinar. (7)

Deficitul de fier – anemia feriprivă

Deficitul de fier poate reprezenta o problemă serioasa pentru copii. După întreruperea alăptării la sân bebelușii prezintă riscul de anemie feriprivă deoarece nu mai primesc doza de fier din laptele matern. De asemenea, laptele de vacă poate susține această deficiență deoarece este sărac în fier, copiii care beau lapte de vacă se satură mai repede și nu mai consumă astfel alimente cu fier.

Efectele deficitului de fier sunt universale și implică multiple organe și sisteme. De la afectarea dezvoltării fizice, disconfort gastrointestinal, disfuncții tiroidiene, alterarea imunității și instabilitatea temperaturii, toate pot fi atribuite dficitului de fier, mai ales în cazul copiilor născuți prematur sau cu greutate corporală mică.

În timp ce bebelușii prematuri prezintă de la naștere riscul de deficit de fier, copiii sănătoși născuți la termen au suficient fier pentru primele 4-6 luni de obicei. Laptele matern nu este bogat în fier, și de aceea bebelușii alăptați exclusiv la sân prezintă riscul de deficit din a patra lună de viață. De aceea, de la 4 luni se recomandă începerea suplimentării cu 1 mg/kg fier. (4)

Simptome

Deficitul de fier din organism poate afecta dezvoltarea și cauzează anemie. Semnele și simptomele deficitul de fier sau anemiei feriprive sunt:
  • paloarea pielii, în special unghiile și palmele;
  • stagnarea creșterii în greutate sau creșterea lentă;
  • oboseală, astenie;
  • inapetență;
  • iritabilitate;
  • dificultăți respiratorii;
  • susceptibilitatea la infecții;
  • extremități reci.

Intoxicația cu fier

În doze crescute, fierul, în special din suplimente nutritive, poate prezenta toxicitate. Pentru copii, 20 mg fier/zi este doza maxim admisă. Păstrați suplimentele de fier departe de accesul copiilor, pentru a evita pericolul de a fi înghițite. În caz de supradoză de fier sunați de urgență la ambulanță. Administrați copiilor suplimente doar la recomandarea medicului.  (5)

Surse alimentare de fier

Fierul din laptele matern se absoarbe cel mai bine comparativ cu alte surse. Vitamina C și nivelul crescut de lactoză din laptele matern favorizează absorbția fierului. Introducerea graduală a alimentelor bogate în fier în alimentatia copilului este necesară după primele 6 luni. Dacă bebelușul este alimentat cu formule de lapte, optați pentru cele fortificate cu fier în primul an de viață. Laptele matern conține aproximativ 0,25 - 0,35 mg/l fier, iar formulele de lapte care conțin 4-12 mg fier/l  sunt considerate formule de lapte fortificate cu fier.

După 6 luni se recomandă introducerea de alimente solide în dieta bebelușului pentru a suplimenta dieta cu fier.

Alimente bogate în fier:
  • carne: vită, miel, vițel, ficat, pui, curcan;
  • pește: copiii mai mici de 1 an nu trebuie să consume fructe de mare;
  • ouă: fără albuș de ou înante de vârsta de 1 an;
  • cereale: cereale fortificate cu fier, pâine din cereale integrale, pâine fortificată, paste, orez;
  • leguminoase: mazăre, linte, fasole etc.
  • legume: spanac broccoli, varză de Bruxelles, mazăre verde, păstăi etc.

Pentru a favoriza absorbția fierului aceste alimete trebuie combinate cu surse importante de vitamina C, cum ar fi portocale, roșii, ardei roșu.

Laptele de vacă nu este o sursă bună de fier pentru bebeluși. Deși are mai mult fier decât laptele matern, acesta este absorbit mai greu de către organism. Nu se recomandă laptele de vacă bebelușilor, iar după diversificare, laptele de vacă trebuie limitat la 400-700 ml/zi.

Conținutul de fier din laptele matern este de aproximativ 0,5 mg/l. În timp ce în cazul copiilor născuți la termen și sănătoși această cantitate de fier este suficientă, la bebelușii prematuri e necesară suplimentarea pentru a asigura necesarul de fier.

Citiți mai multe despre sursele alimentare de fier.

Sugarilor prematuri le sunt indicați uneori și fortificanți ai laptelui matern (produși tot din lapte matern), ce se administrează acestora pentru suplimentarea necesarului de compuși nutritivi, inclusiv fier. Se recomandă administrarea în laptele matern stors și doar la recomandarea medicului.

Biodisponibilitatea fierului

Sunt o serie de factori care facilitează absorbția fierului, cum ar fi necesarul de fier al organismului și aportul de vitamina C, deoarece mediul acid duce la formarea formei de fier care este mai ușor absorbabilă. De asemenea, sursele de fier de origine animală sunt mai ușor absorbabile de către organism .

Anumiți factori pot însă diminua absorbția fierului, printre care fitații din cereale, fosfații sau oxalații, dar și aciditatea gastrică redusă din cauza unor boli sau medicamente, infecțiile sau bolile gastrointestinale sau aportul prea ridicat de calciu, ce poate interfera cu absorbția fierului de către organism.

Deși laptele matern nu conține o cantitate crescută de fier, acesta este usor absorbit de organism. Aproximativ 50% din fierul din laptele matern este absorbit, comparativ cu 4-7% din formulă și 4% din cerealele fortificate. Absorbția este mai bună din formulele cu zer predominand decât din cele în care predomină caseina. Doar 1-7% din fier este absorbit din formulele de lapte pe bază de soia.

  • Formulă nefortificată (1,5-4,8 mg fier/l) – 10% absorbție, adică 0,15-0,48 mg/l;
  • Formulă fortificată cu fier (10-12,8 mg/l) – 4-7% absorbție, adică 0,4-0,51 mg/l;
  • Lapte integral de vacă (0,5 mg/l) – 10% absorbție, adică 0,05 mg/l;
  • Lapte matern (0,5 mg/l) – 50% absorbție, adică 0,25 mg/l;
Sursa: CDC (10)

Suplimente de fier

Copiii, în special cei care nu sunt alimentați cu lapte matern sau formule de lapte fortificate, au nevoie deseori de suplimente cu fier. Aceștia necesită 7 mg fier/zi, însă în majoritatea cazurilor este absorbit doar un procent de 10% din cantitatea totală de fier. De aceea, doza orală din suplimente trebuie să fie mai mare decât necesarul zilnic. Se recomandă un supliment lichid de fier în forma de sulfat feros care se absoarbe mai ușor. Necesarul de fier al copiilor născuți prematur variază între 2-4 mg/kg zilnic, administrat pe cale orală.

După primele 6 luni laptele matern nu mai este suficient pentru a asigura doza de fier de care bebelușul are nevoie. Când alimentele bogate în fier nu sunt consumate de cei mici deloc sau în cantități mici, acestora le este recomandată administrarea suplimentelor de fier, și anume doza zilnică de 12,5 mg fier+ 50 µg de acid folic zilnic, în lunile 6-12 sau  6-24, în funcție de valorile hemoglobinei și începând din luna a doua în cazul copiilor prematuri.

În cazul copiilor se administrează în general suplimente sub formă de siropuri, pudră sau tablete amestecate în mâncarea acestora. (7, 8)

În timp ce Academia Americană de Pediatrie recomandă suplimentarea cu fier a dietei copiilor peste 4 luni, un studiu publicat în Jurnalul Societății Americane de Științe Nutriționale arată că administrarea de rutină a suplimentelor de fier bebelușilor cu valori ale hemoglobinei normale și care sunt alăptați la sân poate cauza acestora diaree, reducerea absorbției unor minerale sau poate afecta dezvoltarea fizică. (9)

Sfaturi pentru părinți!

  • Alăptați copilul la sân sau administrați-i formule de lapte fortificate cu fier. De asemenea, oferiți-i dozele necesare de suplimente de fier, în funcție de necesitățile bebelușului.
  • Limitați consumul de lapte de vacă la 400-700 ml/zi, deoarece poate reduce absorbția fierului din cauza conținutului de calciu. Laptele de vacă nu este oricum o sursă importantă de fier și poate chiar încetini absorbția fierului din alimente. Copiilor mai mici de 1 an nu le este indicat laptele de vacă.
  • Oferiți-i alimente bogate în fier sau fortificate cu fier după începerea diversificării. Dați-i copilului alimente bogate în fier, dar și care conțin vitamina C, cum ar fi roșii, broccoli, portocale, căpșuni ce favorizează absorbția fierului, respectând programele de diversificare.
  • Administrați cereale fortificate cu fier până în lunile 18-24.
  • Verificați statusul fierului în organism pentru a depista la timp anemia.
  • Adoptați o dietă bogată în fier pe parcursul sarcinii. (2, 5)
Bibliografie:
(1) Vitamin and iron supplements, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Vitamin-Iron-Supplements.aspx
(2) How much iron do kids need?, link: http://kidshealth.org/parent/growth/feeding/iron.html#
(3) Iron, dietary supplement fact sheet, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
(4) Anemia caused by low iron – children, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007134.htm
(5) Iron deficiency – children, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/iron-deficiency-children
(6) Iron Supplementation in Pediatrics, link: http://depts.washington.edu/nutr/wordpress/wp-content/uploads/2015/03/Iron-in-Pediatrics_2012.pdf
(7) Diagnosis and prevention of iron deficiency and iron-deficiency anemia in infants and young children (0-3 years of age), link: http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2010/10/05/peds.2010-2576.full.pdf
(8) Guidelines for the use of iron supplements to prevent ant treat iron deficiency anemia, link: http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/guidelines_for_Iron_supplementation.pdf
(9) Iron supplementation affects growth and morbidity of breast-fed infants: results of a randomized trial in Sweden and Honduras, link: http://jn.nutrition.org/content/132/11/3249.long
(10) CDC – Prevention Guidelines Database, Recommendations to prevent and control iron deficiency in the United States, link: https://wonder.cdc.gov/wonder/prevguid/m0051880/m0051880.asp#Table_2
(11) Iron therapy for preterm infants, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2657918/
(12) Diagnosis and prevention of iron deficiency and iron-deficiency anemia in infants and young children (0-3 years of age), link: http://pediatrics.aappublications.org/content/126/5/1040
(13) Iron needs of babies and children, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528681/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp