Diversificarea între 5 și 8 luni

Autor: Acasandrei Mihaela Actualizat la 19-11-2015, 13144 vizualizări
Diversificarea între 5 și 8 luni
Societatea Română de Pediatrie recomandă introducerea diversificării la vârsta de 5 – 6 luni, ideal la 5 1/2 luni (22 săptămâni), la sugarii alimentați la sân sau cu formule special concepute pentru nutriția acestora. (1), (2)

Recomandările sunt în conformitate cu indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății (22 – 26 săptămâni) cu privire la momentul optim pentru inițierea alimentației complementare. (3)

În cazul în care alăptarea este posibilă, aceasta se continuă cel puțin până la împlinirea vârstei de 1 an, de preferat până la 2 ani sau mai mult, în funcție de disponibilitatea și dorința mamei și a copilului.

Recomandări pentru sugarul care începe diversificare între 5 – 6 luni

În funcție de statusul nutrițional și ponderal al sugarului se va alege primul aliment care va fi introdus în planul de diversificare.

Aflați mai multe informații despre greutatea și înălțimea normale ale bebelușului aici și aici.

Legumele (5 – 6 luni)

În cazul sugarului eutrofic, cu o greutate și o înălțime corespunzătoare pentru vârstă și sex, se recomandă pentru prima oară introducerea supei de zarzavat pentru inițierea procesului de diversificare. (1)

Inițial se va introduce morcovul pasat, diluat în părți egale cu apa folosită la fiert. Ulterior se vor pasa pe rând, pentru a testa toleranța, și alte zarzavaturi: cartofi, cartofi dulci, dovlecel, ardei gras, spanac,  pătrunjel, broccoli, conopidă, etc. Următoarele alimente care vor fi introduse fac part din grupa leguminoaselor și sunt reprezentate de: mazăre, linte. Roșiile vor fi introduse mai târziu în alimentația sugarului, de preferat după 8 luni. Administrarea acestora se va realiza cu precauție, limitându-se contactul cu pielea micuțului al roșiilor sub formă crudă. Aciditatea acestora ar putea determina apariția unei reacții inflamatorii (dar NU obligatoriu a unei reacții alergice) la nivelul mucoasei bucale și a regiunii peri-orale (din jurul buzelor). (1), (2), (4)

Se recomandă creșterea consistenței supei până la stadiul de piure de legume omogen, obținut prin pasarea legumelor în apa în care au fiert. Pentru a reduce eventualele pierderi de nutrienți se recomandă prepararea acestora la aburi sau în oala sub presiune.

Uleiul și untul (5 – 6 luni)

După vârsta de 5 – 6 luni este indicată îmbogățirea piureului de legume cu ulei vegetal (1 linguriță/zi) și ulterior cu unt de calitate (5 grame/zi), pentru a-i asigura sugarului necesarul de acizi grași esențiali și aportul caloric corespunzătoare. (1), (2), (4)

Fructele (5 – 6 luni)

Nu există o recomandare specifică conform căreia fructele trebuie introduse în alimentația complementară a sugarului consecutiv legumelor, însă este încurajată această practică pentru a crește acceptabilitatea față de legume.

Sugarii manifestă o preferință înăscută pentru gustul dulce al fructelor. În schimb legumele, în special cele de culoare verde, sunt mult mai greu tolerate de către micuți din pricina gustului amar. În unele cazuri sunt necesare între 8 și 15 încercări până când sugarul va accepta alimentul respectiv.

Aceasta nu este însă o regulă rigidă. Important este ca micuțul să fie expus la o gamă cât mai variată de alimente, din toate grupele alimentare, în funcție de recomandările specifice vârstei.

Sunt indicate bananele, merele crude sau coapte, piersicile și caisele pentru a fi primele introduse din grupa fructelor, în detrimentul fructelor de pădure (zmeură, fragi, căpșuni), datorită potențialului alergen. Datorită efectului de accelerare a tranzitului intestinal, este indicată întârzierea introducerii prunelor, perelor și a pepenelui. Datorită acidității citricelor, se recomandă amânarea introducerii acestora în alimentația sugarului. (1), (2), (4)

Administrarea fructelor este recomandată să fie făcută sub formă de piureuri. Utilizarea fructelor sub formă de sucuri nu prezintă beneficii suplimentare pentru sugarii mai mici de 12 luni, ci din contră, ar putea avea efecte negative asupra statusului ponderal, a preferințelor alimentare și a apetitului micuțului. (16)

În cazul în care se dorește administrarea sucului de fructe, acesta va fi introdus după vârsta de 1 an și va fi servit imediat ce a fost preparat, din 100% fructe proaspete, corect spălate și manevrate pentru a reduce riscul de contaminare și pierderile de nutrienți, în diluție cu 1/2 apă. Nu se va oferi mai mult de 60 - 120 ml/zi.

Cerealele (5 – 6 luni)

În mod tradițional, cerealele fără gluten (făină de orez, făină de porumb), în special cele fortificate cu fier și vitamina D, se recomandă a fi introduse primele în alimentația sugarului cu deficit de creștere. (1), (2)

Conform recomandărilor formulate de Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hetapologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN), cerealele care conțin gluten ar trebui introduse în intervalul 4 – 7 luni (17 – 26 săptămâni), progresiv, în paralel cu alăptatul. În mod ideal, făinosul care conține gluten (cerealele și/sau făina de grâu, ovăz, orz, secară) se va introduce în jurul vârstei de 6 luni, dar nu mai târziu de 7 luni, după ce au fost administrate variantele fără gluten. (5)

Mai multe informații privind introducerea glutenului în dieta sugarului găsiți aici.

Cerealele pot fi introduse și sub formă de biscuiți după vârsta de 6 luni, sfărâmați și în asociere cu piureul de fructe, lapte matern sau formulă de regulă. Introducerea lor în alimentația sugarului ar putea fi amânată, urmând a se realiza după 8 luni, în special în cazul variantelor de biscuiți din comerț care pot conține cantități crescute de zahăr și/sau sare, nerecomandate sugarilor.

Carnea (5 – 6 luni)

Unele recomandări încurajează introducerea cărnii mixate în detrimentul legumelor, fructelor și al cerealelor, datorită conținutului bogat în fier și zinc, având în vedere că rezervele materne de fier tind să se epuizeze în primele 6 luni de la naștere, la sugarul alimentat exclusiv la sân.

Carnea de vită sau pasăre, tocată sau mixată, se va asocia cu supa sau piureul de legume. Aceasta va fi fiartă separat de supa de legume și se introduce de regulă în alimentația sugarului între 5 și 6 luni, fiind administrată de 3 – 4 ori pe săptămână. (1), (2), (4)

De la 6 luni, se va putea administra supa de carne de pasăre sau vită la sugar, alternativ cu cea de zarzavat.

Informații suplimentare cu privire la introducerea alimentelor complementare găsiți aici.

Brânza de vaci (5 – 6 luni)

În absența unei alergii diagnosticate la proteinele laptelui de vacă, începând cu vârsta de 6 luni sugarul poate primi brânză proaspătă de vaci/ brânză calcică, urdă, brânză cottage fără sare, obligatoriu după introducerea legumelor, a fructelor, a cerealelor și a cărnii mixate. (1), (2), (4)

Gălbenușul de ou (5 – 6 luni)

Gălbenușul de ou se va administra fiert tare, timp de 10 minute, de 2 – 3 ori pe săptămână. Se recomandă încorporarea acestuia în supa sau în piureul de legume și introducerea progresivă: inițial 1/4 din gălbenuș, ulterior 1/2, 3/4 și în final, 1 gălbenuș întreg. (1), (2), (4)

Ficatul de pasăre sau de vită (6 – 7 luni)

Introducerea ficatului de pasăre sau de vită fiert se va face după vârsta de 6 luni, alternativ cu gălbenușul de ou sau carnea. (1), (2), (4)

Iaurtul (6 – 7 luni)

Introducerea iaurtului în alimentația sugarului este recomandată după 6 – 7 luni, în asociere cu cerealele sau cu piureul de fructe.

NU se recomandă iaurturile degresate deoarece grăsimile care se găsesc în mod natural în compoziția laptelui ăi asigură sugarului aportul energetic optim. De asemenea trebuie evitate iaurturile cu fructe din comerț din cauza adaosului de zahăr pe care îl conțin. (1), (2), (4)

Iaurtul grecesc reprezintă o variantă mult mai complexă din punct de vedere nutrițional, cu un conținut bogat în grăsimi și proteine de calitate, care poate fi inclus în dieta sugarului. În acest caz, doza trebuie ajustată, astfel încât să nu fie depășit aportul caloric și proteic recomandat într-o zi. (6)

În cazul în care iaurtul este preparat în casă se recomandă utilizarea laptelui din surse sigure, fiert sau de preferat pasteurizat și respectarea regulilor de igienă în timpul preparării și a condițiilor de păstrare, pentru a evita contaminarea microbiologică.

Între 7 - 8 luni se pot introduce în alimentația sugarului smântâna și mămăliguța. (4)

La prepararea alimentelor, pentru a se obține textura cremoasă potrivită intervalului de vârstă se poate utiliza laptele de vacă integral. Introducerea sa ca aliment individual în dieta sugarului se va realiza însă cel mai devreme la 9 - 12 luni. (12)

Alimente cu potențial alergen

Introducerea precoce a alimentelor cu potențial alergen reprezintă un subiect controversat cu privire la diversificarea sugarului. Diversificarea tradițională recomandă introducerea tardivă a alergenelor alimentare: peștele alb după 10 – 12 luni, laptele dulce de vacă și albușul de ou după vârsta de un an, etc.

În urma noilor cercetări, amânarea introducerii acestor alimente nu s-a dovedit eficientă, din contră, unele studii susțin că ar crește riscul de apariție al patologiilor alergice. La polul opus, expunerea precoce a sugarului care nu prezintă atopie familială (cazuri de alergii în familie) și atopie individuală (absența sensibilității alergice la sugar) ar putea reduce incidența acestor afecțiuni la vârsta copilăriei. Cu toate acestea, nu au fost stabilite intervalele de timp ideale pentru introducerea alimentelor potențial alergene în cadrul alimentației complementare la sugar, fiind necesare studii suplimentare pentru validarea datelor existente și ulterior, pentru formularea recomandărilor oficiale. (6), (12)

În cazul alunelor și arahidelor, s-a stabilit un consens în rândul organizațiilor și instituțiilor responsabile de formularea și diseminarea recomandărilor nutriționale, cu privire la introducerea precoce (între 4 și 11 luni) a acestora și la prevenția alergiilor alimentare la copiii cu risc pentru astfel de afecțiuni. Ar fi indicat consultul specialistului alergolog pentru stabilirea momentului optim de expunere la alergenele alimentare, în vederea testării toleranței micuțului cu risc. (7), (8)

Introducerea alunelor și a arahidelor se va realiza sub o formă sigură pentru sugar, pentru a reduce riscul de înecare sau sufocare cu alimente, de exemplu, sub formă de unt de arahide sau mixate și încorporate în iaurt, piureuri de fructe. (6)

Recomandările europene și australiene în privința diversificării la sugar încurajează introducerea albușului de ou înaintea împlinirii vârstei de un an. (9), (10), (11)

Conform unei publicații (2014) în Revista Română de Pediatrie, susținută de Societatea Română de Pediatrie, nu se recomandă includerea albușului de ou în alimentația sugarului în primul an de viață. (4)

După vârsta de 6 luni, unii specialiști recomandă introducerea produselor din soia în alimentația sugarului (tofu), cu mențiunea ca laptele de soia să nu fie utilizat ca substitut pentru laptele matern/ formulă sau pentru laptele de vacă, în cazul în care micuțul nu mai este alăptat sau nu mai primește furmulă de lapte. (6)

Introducerea variantelor de pește cu un conținut redus de mercur, dar bogat în acizi grași polinesaturați Omega-3 și vitamina D, cum sunt de exemplu somonul sau codul, după vârsta de 6 – 8 luni, ar putea prezenta multiple beneficii pentru sănătatea sugarului datorită proprităților nutritive superioare. (6)

În acest caz, nu se vor depăși 75 g într-o lună, iar respectarea normelor de igienă și prepararea termică corespunzătoare sunt esențiale. (12)

Societatea Română de Pediatrie
nu recomandă însă administrarea peștelui înainte de 10 - 12 luni, fiind considerat un aliment puternic alergizant. Este dificil de stabilit în ce direcție înclină balanța dintre riscul alergic și beneficiile nutriționale, în special în lipsa unor recomandări țintite cu privire la intervalul optim, sigur pentru micuț de administrare al acestui aliment. (1), (2), (4)

Introducerea crustaceelor și a moluștelor în alimentația sugarilor ar putea fi realizată începând cu 6 luni, respectând regulile de preparare termică și igienă. (6)


O indicație generală este reprezentată de introducerea alergenilor în cantități mici și supravegherea atentă a sugarilor pentru a identifica precoce apariția unor reacții adverse și creșterea progresivă a acestora, de preferat în paralel cu alăptarea la sân, dacă nu s-au înregistrat reacții alergice.

Citiți aici care sunt simptomele de alarmă pentru alergii alimentare la sugarul diversificat.

În cazul sugarilor care prezintă sau care au dermatită atopică, eczemă, afecțiuni alergice respiratorii sau , trebuie consultat medicul pediatru sau specialistul alergolog cu privire la momentul introducerii alimentelor cu potențial alergen, în vederea testării toleranței. Aflați din articol când trebuie consultat medicul alergolog/imunolog.

Mai multe informații privind introducerea alimentelor alergene în dieta sugarului puteți găsi aici.

Recomandări pentru sugarul care continuă diversificarea inițiată între 4 – 5 luni

Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hetapologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) recomandă introducerea diversificării începând cu 4 luni, indiferent de alimentația anterioară a sugarului. (5)

În cazul copiilor diversificați precoce (între 4 – 5 luni) se continuă introducerea noilor alimente în planul de diversificare pentru a-i asigura sugarului surse variate și concentrate în nutrienți, conform recomandărilor menționate anterior. Dacă este posibilă alăptarea, aceasta se va realiza până la împlinirea vârstei de minim 1 an, maxim 2 ani sau chiar mai mult, în funcție de posibilitatea și dorința mamei, dar și a micuțului.

Exemplu de meniu între 5 – 8 luni

În primele 4 săptămâni de la inițierea diversificării, alimentele complementare vor înlocui o singură masă lactată, ulterior se vor înlocui 2, astfel încât la sfârșitul perioadei de 5 – 8 luni mesele diversificate vor reprezenta 3 mese principale.

În cursul unei zile, sugarul va primi:

  • 3 – 5 mese lactate, în total aproximativ 680 – 900 ml lapte matern sau formulă/ zi;
  • 2 – 3 porții cereale;
  • 1 – 2 porții fructe și/sau vegetale;
  • 1 porție carne vită/pasăre mixată (3 – 4 ori/ săptămână) sau 1 porție gălbenuș ou (2 – 3 ori/ săptămână) sau 1 porție ficat pui/ vită (1 – 2 ori/ săptămână), alternativ și/sau 1 porție iaurt/ brânză de vaci. (6), (13)

O porție alimentară este constituită din 1 – 2 linguri aliment (15 – 30 ml). 

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, cantitatea de alimente pe care sugarul o primește la o masă non-lactată crește treptat de la 1 - 2 lingurițe de aliment, la echivalentul a 1/2 din cantitatea care încape într-o cană de 250 ml. (14)

Gustare la trezire: Alăptare sau 170 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Mic dejun: 1 – 2 linguri de cereale și 1 – 2 linguri de piure de fructe.*, **, ***
Gustare înainte de amiază: Alăptare sau 170 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Prânz: Alăptare sau 170 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Gustare după amiază: Alăptare sau 170 – 230 ml lapte matern sau formulă.
Cină: 1 – 2 linguri de cereale și 1 – 2 linguri de piure de legume sau carne mixată/ gălbenuș/ ficat.
Gustare înainte de culcare: Alăptare sau 170 – 230 ml lapte matern sau formulă.

* Introducerea individuală a alimentelor noi se va face în prima parte a zilei, pentru a identifica posibilele reacții adverse. În cazul în care apar reacții alergice, alimentul respectiv va fi eliminat total din alimentație și se recomandă consultarea medicului pediatru, respectiv a specialistului alergolog.
** Alimentele se vor asocia în cadrul unei mese obligatoriu după testarea individuală a toleranței la acestea.
*** Cantitatea de alimente administrată sugarului va crește progresiv, iar micuțul nu va fi forțat să se alimenteze pentru a evita apariția anorexiei psihogene și a tulburărilor de comportament alimentar în viitor.

Alte combinații alimentare:
  • piure de legume + ulei/ unt+ cereale;
  • piure legume + carne mixată/ ficat/ gălbenuș ou + cereale;
  • piure de fructe + iaurt/ brânză de vaci + cereale;
  • piure de fructe + iaurt/ brânză de vaci.

După introducerea alimentației complementare, la vârsta de 6 luni, sugarul poate consuma 50 - 80 ml de apă în decursul unei zile, progresiv și în cantități mici. Apa utilizată în vederea hidratării micuțului nu necesită sterilizare. Aceasta va fi oferită într-o căniță normală. La început va avea nevoie de ajutor, însă la finalul primului an, micuțul va fi capabil să bea singur apa din căniță. Apa care va fi administrată sugarului nu înlocuiește laptele din dieta acestuia. (15)

Mai multe informații despre apă în dieta sugarului găsiți aici.

Începând cu vârsta de 6 luni este important ca sugarul să ia masa în familie, cel puțin o dată pe zi. Participarea tot mai activă la dinamica familială și influențele parentale corespunzătoare sunt esențiale pentru deprinderea comportamentelor alimentare sănătoase.
Bibliografie:
(1) Pediatrie: suport de lucrări practice pentru specializarea Nutriție și dietetică/ Anton - Păduraru Dana – Teodora
(2) Protocoale Pediatrie România: Diversificarea Alimentației, link: https://issuu.com/protocoale_pediatrie/docs/30_diversificarea_alimentatiei?e=10179467/5956749
(3) Complementary feeding, link: http://www.who.int/nutrition/topics/complementary_feeding/en/
(4) Complementary feeding - a short review of several correct principles of long-term health, link: http://pedia.medica.ro/articles/2015.3/Pedia_Nr-3_2015_Art-1-en.pdf
(5) Scientific Opinion on the appropiate age for introduction of complementary feeding of infants, link:http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/1423.pdf
(6) The Pediatrician`s Guide to Feeding Babies and Toddlers: Practical Answers to your Questions on Nutrition, Starting Solids, Allergies, Picky Eating, and more / Anthony Porto, Dina Dimaggio
(7) Randomized Trial of Introduction of Allergenic Foods in Breast-Fed Infants, link: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1514210#t=articleMethods
(8) Consensus communication on early peanut introduction and the prevention of peanut allergy in high-risk infants, link: http://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-015-0076-x
(9) Eggs and Allergies, link: http://www.enc.org.au/position-statements/eggs-and-allergies/
(10) ASCIA Guidelines - infant feeding and allergy prevention, link: http://www.allergy.org.au/patients/allergy-prevention/ascia-guidelines-for-infant-feeding-and-allergy-prevention
(11) Patterns of Complementary Feeding (Weaning) in Countries of the European Union: Topics for Research, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/106/Supplement_4/1273
(12) Healthy Infants and Young Children-Introduction of Complementary Foods, link: http://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-ng-healthy-infants-complementary-feeding-introduction-complementary-foods.pdf
(13) Early Years Nutrition and Healthy Weight / Laura Stewart, Joyce Thompson
(14) Infant and young child feeding: Model Chapter for textbooks for medical students and allied health professionals, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1
(15) Healthy Infants and Young Children-Water, link: http://www.albertahealthservices.ca/assets/info/nutrition/if-nfs-ng-healthy-infants-other-milks-fluid-water.pdf
(16) Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp