Întrebări frecvente despre vaccinare
Ce este sistemul imunitar și ce rol are el?
Sistemul imunitar este prima linie de apărare a organismului. Este ca un scut nevăzut care veghează la sănătatea noastră, fără încetare.
Zi de zi intrăm în contact, prin activitățile obișnuite, cu o mulțime de dăunători care pot afecta echilibrul corpului: microbi, bacterii, virusuri, ciuperci.
Corpul este „echipat” în mod natural să lupte împotriva unora dintre „dușmanii” cu care este confruntat regulat. Prin tuse, lacrimi, mucus sau secreția de suc gastric, de exemplu, organismul ridică bariere în calea antigenilor, așa cum sunt numite substanțele cu potențial periculos. Dacă primele bariere eșuează, anticorpii sunt cei care preiau mai departe sarcina de a rezolva conflictul imunitar.
Există însă momente în care corpul este slăbit, ori când se confruntă cu antigeni periculoși, împotriva cărora nu poate face față de unul singur atacurilor la care este supus.
Cu atât mai mult, copiii sunt mai fragili și mai predispuși la a se îmbolnăvi, pentru că trupul lor este încă firav și neadaptat la pericolele care-i pândesc încă de la primele ore de la venirea pe lume.
În eventualitatea unor astfel de situații vin ajutoarele, adică vaccinurile.
Cum funcționează vaccinurile?
Prin vaccin este introdus în organism un antigen care conţine o parte din substanţa împotriva căreia vrem să ne protrejăm, într-o formă atenuată sau complet inactivă, care nu implică niciun risc de îmbolnăvire. Prin această măsură, este simulată o infecție reală, ca un „exercițiu de memorie” pentru sistemul nostru imunitar. Practic, prin vaccinare, corpul reține substanța nocivă, pentru care secretă anticorpi, ca arme de apărare și în eventualitatea în care va fi confruntat pe viitor cu substanța infecțioasă, va ști să o țină departe sau, în cazul în care infectarea totuși se produce, îi va face față și va avea grijă ca micuțul să se recupereze repede și fără urmări pe termen lung.
De ce să-mi vaccinez copilul?
La naștere, copilul are o imunitate „înnăscută”, care dispare însă în primul an de viață, făcându-l vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor cu care poate intra în contact. Pentru a preveni riscul ca micuțul tău să se îmbolnăvească și să fie expus unor pericole reale, uneori cu efecte dramatice, cea mai bună alegere este vaccinarea. Înainte de descoperirea vaccinurilor pentru boli precum poliomielita sau pojarul, milioane de copii se îmbolnăveau și mureau la scurt timp, incapabili să facă față infecției. Tu ai însă de ales.
Vaccinarea este un sprijin pe care îl oferim voluntar corpului, pregătindu-l de o luptă viitoare cu infecțiile. Este un gest responsabil pe care îl poți face atât pentru cel mic, cât și pentru societatea în care trăiești, pentru că fiecare copil imunizat contribuie la diminuarea focarelor.
Sunt vaccinurile sigure?
Este firesc să fii preocupat/ă de siguranța celui mic și să te gândești de două ori în a lua decizii care îl privesc. Te întrebi, poate, dacă vaccinarea nu poate face mai mult rău decât bine. Sau poate nu știi de ce sunt necesare toate acele vaccinuri trecute în carnetul pe care l-ai primit la ieșirea din maternitate.
Află că vaccinurile, înainte de a ieși pe piață și de a fi aprobate de Ministerul Sănătății și a fi incluse în Schema Națională de Imunizare (programul propus de stat, obligatoriu și gratuit) sunt testate îndelung și verificate prin studii nenumărate, pentru a fi cât mai lipsite de riscuri și cât mai eficiente.
Niciun vaccin recomandat nu este o întâmplare; toate imunizările propuse vin să ridice un zid în fața unor boli care se răspândesc cu repeziciune.
Aproape toate vaccinurile au o eficacitate dovedită de peste 90%, iar efectele secundare la care pot predispune sunt în mare parte dureri, umflături și înroșiri locale, acolo unde vaccinul a fost injectat.
Cel mai bine pentru siguranța copilului și pentru liniștea ta este să verifici, în lista pe care noi ți-am propus-o, la ce să te aștepți după vaccinare și dacă micuțul tău se încadrează sau nu pe lista grupului țintă, sau dimpotrivă, pe cea a excepțiilor.
Sunt obligat să-mi vaccinez copilul?
Deși în România este adoptată o Schemă Națională de Imunizare, din punct de vedere legal, vaccinarea este recomandată și nu obligatorie. Imunizarea copiilor trebuie însă să fie privită ca pe un gest de datorie morală față de propriul copil, dar și față de societatea din care facem parte, pentru a ne păstra sănătoși cât mai mult timp și pentru a fi feriți de consecințele dramatice ale bolilor.
Dacă totuși nu ești convins de acest lucru și nu dorești ca fiul sau fiica ta să fie vaccinați prin programele naționale de imunizare gratuite, te poți adresa medicului tău de familie, care te va îndruma în acest sens.
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]