Alimente interzise copiilor (în funcție de vârstă)

Autor: Domșa Dariana Actualizat la 31-08-2021, 1511 vizualizări

Siguranța reprezintă o preocupare majoră pentru părinți și îngrijitori, atunci când vine vorba de hrănirea sugarilor și a copiilor mici. Anumite alimente, cât și anumite modalități de preparare a alimentelor, pot pune în pericol sănătatea copilului. Primii ani din viață sunt esențiali în ceea ce privește obiceiurile alimentare și a dezvoltării intelectuale și fizice, fiind important nu doar ca alimentația copilului să fie sigură, ci și sănătoasă. (2, 4)

Până la vârsta de șase luni, sugarii trebuie să beneficieze de o alimentație bazată exclusiv pe lapte matern sau lapte praf. După vârsta de șase luni, în alimentația copilului pot fi introduse alimente complementare bogate în substanțe nutritive, la început sub formă de piure, servite de două până la trei ori pe zi. După vârsta de 12 luni, copilul va putea consuma alimente cu o consistență mai ridicată, însă doar sub atenta supraveghere a unui adult. (4)

Anumite alimente sau condimente pot fi consumate cu limită, în timp ce altele trebuie evitate complet, până la o anumită vârstă. Alimentele interzise pot reprezenta:

Sare sau zahăr

Alimentația copilului, la fel ca cea a adultului, trebuie să fie una echilibrată, bazată pe alegeri sănătoase. În primii ani de viață, adăugarea de sare sau zahăr în preparatele alimentare este contraindicată. Se recomandă evitarea biscuiților sau a chipsurilor, din cauza cantității mari de sare conținută, cât și a băuturilor sau gustările zaharoase. Conform recomandărilor medicilor, copiii mai mici de 24 de luni ar trebui să evite alimentele sau băuturile cu zaharuri adăugate, îndulcitori cu conținut scăzut de calorii sau îndulcitori fără calorii. (1)

Miere

Consumul de miere poate fi periculos pentru copii cu vârsta de sub 1 an, din cauza riscului de botulism, o afecțiune severă cauzată cel frecvent de bacteriile Clostridium botulinum. În primul an de viață se vor evita inclusiv alimentele care conțin miere, precum iaurtul cu miere, cât și cerealele sau biscuiții cu miere. În cazul copiilor mai mari de un an, riscul de botulism în urma consumului de miere este nesemnificativ. (1, 3, 5)

Nuci sau arahide

Nucile și arahidele întregi nu trebuie administrate copiilor sub 5 ani, deoarece există riscul de sufocare. În schimb, nucile și arahidele zdrobite sau măcinate, cu o consistență lichidă, pot fi consumate inclusiv de bebelușii cu vârsta de peste 6 luni, dacă în familie nu există antecedente de alergii alimentare la nuci. (1, 3)

Anumite brânzeturi nepasteurizate

Brânza poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată pentru bebeluși, deoarece conține o cantitate crescută de calciu, proteine ​​și vitamine. Brânzeturile tari pot fi consumate după vârsta de 6 luni, cu condiția să fie pasteurizare și conținutul de grăsimi să fie unul redus. Anumite brânzeturi moi, precum brânza camembert sau brânza de Brie, nu ar trebui oferite celor mici, deoarece există riscul ca acestea să conțină listeria, o bacterie potențial periculoasă în primele luni de viață. (1, 3, 6)

Băuturile sau alimentele nepasteurizate

Nu doar brânzeturile nepasteurizate sunt periculoase pentru copiii mici, ci și sucurile sau alimentele nepasteurizate, precum iaurtul sau laptele. Lactatele crude, împreună cu sucurile nepasteurizate, pot conține bacteria listeria, care poate declanșa listerioza, o boală infecțioasă ce se manifestă prin febră și frisoane, diaree și crampe abdominale, dureri musculare, stări de confuzie, etc. Listeria poate fi găsită inclusiv în carne, atunci când este insuficient preparată termic, cât și în legumele sau fructele nespălate. (1, 3, 6)

Băuturi din orez

Până la vârsta de cinci ani, înlocuirea laptelui matern, al preparatelor pentru sugari sau al laptelui de vacă (după vârsta de un an) cu băuturi din orez este contraindicată, din cauza conținutului ridicat de arsen pe care îl conțin aceste băuturi. Consumul băuturilor din orez în cantități reduse nu ar trebui să producă îngrijorare pentru părinți. (3, 4)

Alte alimente care ar trebui evitate în primii ani de viață:

  • crustaceele crude sau insuficient gătite (precum scoici, stridii sau midii);
  • pești cu conținut crescut de mercur (precum rechin sau pește spadă);
  • alimente mici și ferme, cu care copilul se poate sufoca (precum nuci, semințe, floricele, cereale, covrigi, bucăți de legume crude, roșii cherry întregi, boabe întregi de porumb și măsline întregi);
  • cofeina (băuturile cofeinizate, precum anumite sucuri răcoritoare, cafeaua, energizantele sau ceaiul, trebuie evitate de către copiii cu vârsta de sub 2 ani);
  • albușul de ou (există un risc crescut de a dezvolta simptomele unei alergii);
  • alimente lipicioase (pot conduce la sufocare);
  • produse fast-food sau cu conținut crescut de grăsimi;
  • alimente greu de digerat. (1, 2, 3)
Bibliografie:
(1) Food and Drinks to avoid or limit, https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/foods-and-drinks-to-limit.html
(2) Food Safety Tips for Young Children, https://www.eatright.org/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/food-safety-tips-for-young-children
(3) Foods to avoid giving babies and young children, https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children
(4) Child health: Recommended food for the very early years, https://www.who.int/news-room/q-a-detail/child-health-recommended-food-for-the-very-early-years
(5) What’s the Connection Between Botulism and Honey?, https://www.healthline.com/health/botulism-honey
(6) Listeria (Listeriosis), https://www.cdc.gov/listeria/index.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp