Alunițele la copii

Autor: Costin Oana Actualizat la 27-06-2017, 16379 vizualizări
Alunițele la copii
Alunițele sau nevii melanocitari (pigmentari) sunt mici pete sau puncte pe piele, plate sau în relief, având o culoare mai închisă decât nuanța pielii, variind de la nuanțe de maro deschis până la negru.

Alunițele reprezintă aglomerări de melanocite (celulele care produc melanina, respectiv pigmentul care dă culoarea pielii).

Alunițele pot fi congenitale (copiii se nasc cu ele și de obicei rămân pe piele pe durata întregii vieți) sau dobândite - apar ulterior (de obicei după primul an de viață; cele mai multe în copilărie și adolescență, putând să dispară la un moment dat). În general, odată cu creșterea copilului, cresc și alunițele și își intensifică culoarea sau dimpotrivă, se deschid la culoare. (1), (2)

Caracteristicile unei alunițe obișnuite

Alunițele apar oriunde pe corp, chiar și în zonele care nu sunt expuse la soare. Majoritatea dintre ele apar pe trunchi, dar și pe față, brațe, picioare sau scalp. De obicei, alunițele sunt mici, având diametrul cuprins între 3 și 10 mm (mai mici decât radiera unui creion), sunt rotunde sau ovale, plate sau ușor în relief. (3)

În general, cei care au o nuanță a pielii mai deschisă au mai multe alunițe, la fel și cei care au în familie persoane cu multe alunițe. La apariția noilor alunițe contribuie și expunerea la soare în copilărie – cu cât copilul petrece mai mult timp la soare, cu atât este mai probabil să dezvolte ulterior mai multe alunițe. (1)

Alunițele sunt inofensive și nu reprezintă o problemă de sănătate. În unele cazuri, însă, dintr-o aluniță se poate dezvolta melanomul, un tip de cancer de piele, mai rar, dar mult mai agresiv decât celelalte.

O prezentare pe larg a acestui tip de cancer de piele găsiți în acest articol.

Când ar trebui să ne îngrijorăm?

La copii este normal să apară alunițe noi și să crească pe măsură ce cresc și ei sau să devină mai închise sau mai deschise la culoare. Conform Academiei Americane de Dermatologie, astfel de modificări sunt rareori îngrijorătoare sau indică debutul melanomului, un tip de cancer de piele foarte agresiv, dar mult mai rar la copii decât la adulți. (4)

Melanomul arată ca un punct/pată închisă la culoare, care crește rapid, dezvoltându-se pe locul unei alunițe sau pe o porțiune de piele unde nu a mai fost o aluniță înainte. (1)

Totuși, Academia Americană de Dermatologie recomandă ca în unele situații, alunițele celor mici să fie examinate de un medic dermatolog:

Modificări rapide ale unei alunițe

Chiar dacă e normal ca alunițele să crească sau să își modifice culoarea, când aceste schimbări au loc rapid, făcând o aluniță să arate mult diferit față de celelalte de pe pielea copilului, este indicat să fie consultat un dermatolog.

Alunițe cu următoarele caracteristici: în relief, margini zimțate, mai multe culori în aceeași aluniță

Nevul Spitz, unul dintre tipurile de alunițe, este inofensiv, apare între 10 și 20 de ani sau poate fi congenital și poate semăna cu melanomul în stadiul incipient; ambele având caracteristicile enumerate mai sus privind aspectul, marginile și culorile, este indicat ca aceste alunițe să fie de asemenea examinate de un dermatolog. Uneori și la microscop nevul Spitz poate semăna cu un melanom, caz în care dermatologul poate recomanda îndepărtarea acestuia, pentru siguranță.

Sângerarea aluniței fără un motiv aparent

Traumatizarea unei alunițe (prin lovire, agățare, frecare etc.) poate duce la sângerare, însă dacă nu există niciun motiv aparent pentru sângerare sau alunița are aspectul unei răni deschise, consultați medicul dermatolog.

Număr foarte mare de alunițe

Chiar dacă în copilărie și adolescență apar cele mai multe alunițe, comparativ cu alte perioade ale vieții, un număr foarte mare de alunițe este asociat cu un risc mai ridicat de melanom. Dacă un număr de 12-20 de alunițe este normal pentru un tânăr adult, în cazul unui copil sau adolescent care are deja mai mult de 50 de alunițe, acestea trebuie atent monitorizate și periodic examinate de un medic dermatolog.

Alunițe cu dimensiuni foarte mari

În general, diametrul mediu al unei alunițe este de 5 mm, dar uneori copiii pot dezvolta și alunițe mari (cu diamentrul de aproximativ 18 cm) sau gigantice (de obicei se nasc cu ele). Prezența acestor alunițe de mari dimensiuni crește riscul apariției melanomului, fiind mai mare la copii (conform Academiei Americane de Dermatologie, mai mult de jumătate din cazurile de melanom dezvoltate dintr-o aluniță gigantică sunt diagnosticate până la vârsta de 10 ani). (4)

Acordați atenție alunițelor copiilor, examinându-le în fiecare lună, pentru a depista eventuale semne care ar necesita consultul unui dermatolog. Adresați-vă medicului ori de câte ori aveți suspiciuni privind modificările care apar la nivelul alunițelor. De asemenea, obișnuiți-i și pe copii să acorde atenție modificărilor ce pot să apară la alunițele lor.

Pe scurt, iată ce să aveți în vedere:
  • creșterea rapidă a alunițelor;
  • mâncărime sau durere/disconfort la nivelul alunițelor;
  • sângerarea sau apariția unor cruste;
  • creșterea în relief sau aspectul cu cocoloașe;
  • modificarea intensă a culorii (alunița devine foarte închisă la culoare). (2)

Există anumite semne de îngrijorare în privința alunițelor de care și adulții ar trebui să țină cont și să consulte medicul dermatolog atunci când le observă, pentru a depista din timp (dacă este cazul) melanomul, a cărui vindecare este în strânsă legătură cu depistarea în stadiile incipiente.

Aflați din acest articol când ar trebui adulții să consulte dermatologul atunci când au suspiciuni legate de o aluniță.
Bibliografie:
(1) Moles, link: http://www.nhs.uk/Conditions/Moles/Pages/Introduction.aspx
(2) Moles, link: http://raisingchildren.net.au/articles/moles.html
(3) Freckles and moles, link: http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=304&id=2422
(4) 5 signs your child’s mole needs to be checked, link: https://www.aad.org/public/diseases/bumps-and-growths/moles/moles-in-children
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp