Expunerea la soare a bebelusului și a copilului mic - riscuri și soluții

Autor: Asiminii Georgiana Actualizat la 25-11-2015, 1473 vizualizări
Expunerea la soare a bebelusului și a copilului mic - riscuri și soluții

Temperaturile ridicate și zilele însorite au dat verde la plimbări prelungite în parc cu cei mici și la jocul afară. Lumina soarelui, pe cât de benefică poate fi pentru fixarea calciului în oase, pe atât poate fi de nocivă pentru pielea sensibilă a micuților.


Copiii cu vârste de până la doi ani, mai expuși riscurilor

De ce sunt copiii mai expuși efectelor nefaste ale radiațiilor solare? Studiile și experimentele medicilor pediatri au arătat că în primii doi ani de viață, pielea copiilor nu este pregătită pentru a se apăra de razele solare, din cauza nivelului redus de melanină, pigmentul care protejează împotriva ultravioletelor. În plus, razele atacă mai ușor pielea pentru că este mai subțire decât a adulților, astfel că ajung până la melanocite, celulele responsabile cu producția de melanină, crescând amenințător riscul de a dezvolta cancer de piele la vârsta adultă. Efectele radiațiilor solare sunt atât de puternice, încât pediatrii consideră că expunerea la soare ar trebui să se facă numai după vârsta de 6 luni.

Riscul iminent de cancer de piele a fost confirmat de cercetătorii americani, care au avertizat că astăzi, din cauza diminuării stratului de ozon, 1 din 33 de bebeluși dezvoltă, de-a lungul vieții, forme de cancer de piele, față de acum aproape un secol, când doar 1 din 1.500 de nou-născuți aveau această incidență. Schimbările galopante ale mediului înconjurător și stilul actual de viață au crescut și mai mult aceste tendințe îngrijorătoare.

Un studiu recent care a testat răspunsul pielii bebelușilor la lumină solară în timpul activităților afară a scos la iveală existența schimbărilor sezoniere în pigmentarea pielii, deși fusese folosită protecție solară. Bebelușii au fost studiați fie în timpul primei veri din viața lor (la vârsta de 6-12 luni), fie în timpul celei de-a doua (la 16-24 de luni). Copiii din ambele grupuri de studiu au prezentat modificări pigmentare semnificative pe zona antebrațului, expusă la soare, față de zona brațului, acoperită în timpul cercetărilor. De asemenea, pielea copiilor din grupul de studiu 16-24 de luni avea o concentrație mai mare de melanină, ceea ce reflectă faptul că nou-născuții sunt mult mai vulnerabili în fața ultravioletelor, neavând dezvoltată încă fotoprotecția naturală.

Studii concentrate pe ipoteza perioadei critice au arătat că acei copii care au fost expuși în lumina directă a soarelui la o vârstă fragedă prezintă cel mai mare risc de a dezvolta cancere maligne de piele. Deși cazurile de cancer de piele sunt totuși destul de rare, expunerea copiilor mai mici de 10 ani la soare este însoțită adesea de arsuri severe și insolații, care au consecințe în dezvoltarea acestora.

Info: Cum acționează lumina solară

Lumina solară (UV) se divide în trei tipuri de raze ultraviolete: raze UVA (cu o lungime de undă între 320 și 400 nanometri), raze UVB (290-320 nanometri) și raze UVC (100-290 nanometri), singurele care ajung să fie filtrate de atmosfera Pământului. Razele UVB, deși reprezintă mai puțin de 1% din lumina solară reflectată pe suprafața terestră, are cel mai puternic impact asupra pielii, cauzând majoritatea afecțiunilor cutanate, fie ele acute sau cronice. Expunerea îndelungată poate conduce la forme benigne sau maligne de cancer, ca să nu mai amintim de arsuri, pete pigmentare, insolații, afecțiuni oculare și îmbătrânire prematură.
Cele mai expuse riscului sunt persoanele cu pielea și ochii de culoare deschisă, din cauza nivelului redus de melanină la nivelul pielii. Astfel, cu cât pielea unei persoane este mai închisă la culoare, cu atât riscul arsurilor și bolilor de piele scade, deși nu dispare în totalitate.

Nivelul de radiații solare este influențat de o serie de factori, precum:
  • momentul din zi: cu cât soarele este mai sus pe cer, cu atât nivelul razelor UV este mai mare;
  • caracteristicile meteo: nivelul radiaților scade atunci când cerul este înnorat, însă nu este de neglijat;
  • altitudinea: la fiecare 1.000 de metri, nivelul radiațiilor crește cu 5%;
  • latitudinea: cu cât suntem mai aproape de Ecuator, cu atât radiațiile solare la care suntem expuși sunt mai intense;
  • nivelul de reflectare: pericolul radiațiilor solare este mai mare atunci când razele sunt reflectate de suprafețe precum zăpada sau luciul apei.

Cum ne protejăm copiii

Pentru a evita efectele nedorite pe care le implică expunerea la soare mai ales pentru copii, trebuie să ținem seama de o serie de măsuri de prevenție:

  • Evitarea expunerii la soare la orele prânzului
Razele soarelui sunt cel mai nocive între orele 10 și 16, interval orar care trebuie evitat pe cât posibil. Nu trebuie să ne lăsăm amăgiți de timpul noros care dă doar o falsă senzație de protecție, din cauza temperaturilor ceva mai reduse. În realitate, forța ultravioletelor este aproape la același nivel și poate cauza aceleași probleme.

  • Purtarea de pălării și haine subțiri și deschise la culoare
Este esențial să alegem pentru copii haine din materiale naturale și opace, cu textură lejeră, încercând să acoperim cât mai mult pielea, nu doar extremitățile.

  • Purtarea de ochelari de protecție UVA/UVB
Chiar și numai o zi de expunere directă a ochilor la soare poate afecta corneea, favorizând afecțiuni oculare imediate sau pe parcursul vieții. Cea mai la îndemână soluție o reprezintă ochelarii de calitate.

  • Aplicarea cremelor de protecție solară.

Cum funcționează cremele de protecție

Cremele de protecție împotriva razelor UV au rolul de a atenua efectul lor asupra pielii și de a le împiedica să ajungă în straturile profunde ale epidermei. Eficacitatea acestor creme este dată de factorul de protecție (SPF), care poate varia de la 15 până la 50, numărul maxim recomandat de Food and Drugs Administration (FDA). Alegerea unui anumit factor de protecție este dictată de particularitățile pielii persoanei respective și de predispoziția pe care o are la arsuri solare.

Ghid orientativ de alegere a factorului SPF:
  • SPF 2 blochează 50% din razele UVB
  • SPF 4 - 75%
  • SPF 8 - 87%
  • SPF 15- 93%
  • SPF 30 - 97%
  • SPF 50 - 98%

Cele mai frecvente greșeli întâlnite în folosirea cremelor de protecție solară sunt alegerea unui SPF prea mic, reaplicarea la intervale prea mari și ignorarea diverselor porțiuni de piele.

Atenție! Folosirea unei creme cu un factor de protecție mai mare nu înseamnă că putem sta la soare mai mult timp fără consecințe neplăcute.


Cremele de protecție pentru bebeluși și copii

Nu există cremă de protecție solară ideală și cu atât mai mult, găsirea unei creme potrivite pentru copii este o misiune grea. Dificultatea vine nu numai din găsirea unui factor de protecție adecvat, ci și din faptul că este necesar ca loțiunea să nu irite pielea și ochii, adăugându-se și factorul estetic (aspect, parfum). De aceea, produsele care să îndeplinească toate aceste exigențe sunt puține. Este indicat să alegem produse care se aplică ușor, care au miros atractiv și rezistență la apă și transpirație.

O opțiune o reprezintă emulsiile pe bază de ulei, datorită proprietăților antiiritante constatate clinic și a cantităților reduse de chimicale pe care le conțin. Dezavantajul pe care îl prezintă este legat de aspectul gras, însă există pe piață formule care se aplică uniform și lasă puține urme.

Factorul de protecție (SPF) trebuie să fie de cel puțin 30, recomandă Academia Americană de Dermatologie, și să fie eficient atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB.
Pentru a fi cu adevărat eficiente pentru piele, cremele de protecție solară trebuie aplicate oricând copilul este expus la soare, cu minimum 15 minute înainte. Trebuie să ne asigurăm că toate extremitățile sunt protejate și să reaplicăm crema la fiecare două ore.

Cum tratăm arsurile solare

Oricât de precauți am fi, se poate întâmpla ca micuții să sufere afecțiuni minore, din cauza sensibilității lor ridicate. În aceste cazuri, trebuie să acționăm prompt și cu responsabilitate.
Arsurile și insolațiile pot fi recunoscute prin înroșirea pielii, acuzarea de senzații dureroase, temperatură ridicată a corpului sau dimpotrivă, frisoane și mâncărimi.
Dacă regăsim aceste simptome, putem apela la câteva metode care să ducă la atenuarea lor: aplicarea de comprese umede direct pe piele, folosirea de unguente pe bază de aloe vera sau galbenele, administrarea de antiinflamatoare orale, hidratarea locală a pielii afecte. Dacă niciuna din aceste soluții nu dă rezultat, ori simptomele se agravează, este indicat să ne adresăm cât mai repede medicului dermatolog.
Bibliografie:
1. New Insights About Infant and Toddler Skin: Implications for Sun Protection, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/128/1/92.full?sid=276fa947-9515-4c43-8e9a-4086cb0dc78b
2. Skin, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/113/Supplement_3/1114.full#sec-2
3. Ultraviolet radiation and human health, link: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs305/en/
4. Sun Safety, link: http://kidshealth.org/parent/firstaid_safe/outdoor/sun_safety.html
5. Maximizing Sunscreen SPF Protection. Sunscreen and Sun Safety, link: http://pediatrics.about.com/od/sunscreen/a/710_spf.htm
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp