Carnea la copil

Autor: Asiminii Georgiana | Actualizat la 19-11-2015, 1960 vizualizări
Carnea la copil
Carnea și produsele din carne reprezintă una din grupele alimentare de bază ce furnizează organismului proteinele necesare bunei funcționări ale organismului. Din acest motiv, nu trebuie să lipsescă din meniul copiilor, însă trebuie avute în vedere anumite precauții, despre care vom discuta în continuare.

De ce trebuie să consume copiii carne?

O alimentație bogată în proteine, care se găsesc din belșug în carne, este importantă în formarea și dezvoltarea masei musculare și în menținerea și repararea țesuturilor. De asemenea, carnea conține și alte vitamine (B și D) și minerale (fier și calciu), esențiale pentru oase și dinți puternici.

Astfel, copiii nu ar trebui privați de carne, atunci când sunt în creștere, chiar dacă unul sau ambii părinți urmează un regim vegetarian.

Carnea, singura sursă de proteine?

Carnea nu este singurul tip de aliment bogat în proteine. Acești nutrienți esențiali se găsesc și în alte alimente:
  • ouă
  • produse lactate
  • pește
  • fructe de mare
  • fasole(și altele din aceeași familie: năut, linte, mazăre)
  • arahide, nucile, alune, semințe

Specialiștii în nutriție avertizează că deficiențele de proteine în organism apar cel mai des la copiii sub 5 ani. Cum puteți fi siguri că juniorii își primesc doza corespunzătoare de proteine?
Centrul American pentru Controlul și Prevenția Bolilor sugerează următoarele doze:
  • copii 1-3 ani: 13 grame de proteine
  • copii 4-8 ani: 19 grame
  • copii 8-14 ani: 46-52 de grame

Cum stabilim porția necesară de proteine pentru copil?

O masă cu un aport potrivit de proteine trebuie să includă, orientativ, 50 – 100 g carne slabă (vită, pui sau pește) și ½ cana de fasole boabe. Jumătate din porția de carne poate fi înlocuită cu două linguri de unt de arahide sau cu un ou.

Este carnea sigură pentru copii?

În cantitățile potrivite și aleasă cu grijă, carnea este un aliment sigur.

Una din principalele probleme este că grăsimile animale pot ascunde toxine și substanțe chimice care persistă în organismul uman, după ingerare și afectează procesele biologice. Aceste substanțe cu potențial toxic, cum este cazul roxarsonei, o formă de arsenic interzisă în Uniunea Europeană, dar legală în alte zone ale planetei (atenție la carnea de import!) intră în organismul animalelor crescute la ferme prin intermediul furajelor cu care sunt hrănite.

Fermierii și producătorii folosesc astfel de substanțe pentru a grăbi și potența creșterea animalelor, cu prețul unei cărni periculoase.
Unele rapoarte și studii dezvoltate de guvernul Statelor Unite indică faptul că o alimentație zilnică bazată pe carne crește riscul de cancer! Cele mai periculoase varietăți sunt cele de carne roșie și  produsele procesate din comerț.

Cum poate fi alcătuit un meniu sănătos pe bază de carne?

E adevărat, mâncarea comercializată în magazine tinde să fie tot mai puțin sănătoasă, iar carnea pare să fie una din cele mai ingrate alegeri.

Putem să punem în farfuria copiilor carnea necesară bunei creșteri, cu câteva condiții:

  • înainte de a prepara carnea, încercați să îndepărtați la maximum grăsimea. Așa cum am precizat, grăsimea poate depozita substanțe nocive, dar totodată este dăunătoare pentru sănătatea cardiacă și pentru greutatea corporală.
  • evitați sau chiar eliminați de tot practica prăjirii cărnii. Este mult mai sănătos să fierbeți, coaceți, frigeți la grătar sau sa rotisați carnea, iar gustul poate fi chiar mai plăcut.
  • Experimentați, combinați și dacă este nevoie de un plus de gust, folosiți condimente naturale.
  • aveți grijă de unde procurați carnea! Carnea din supermarketuri provine adesea de la animale care au fost crescute „la grămadă”, îndopate cu antibiotice și hormoni de creștere, pentru a spori profitul producătorilor.
  • Feriți-vă, așadar de carnea despre care nu știți cu exactitate de unde provine. Aprovizionați-vă de la fermierii tradiționali, care cresc animalele cu furaje vegetale naturale, iarbă proaspătă, în aer liber.
  • Totodată, fiți precauți când găsiți în magazine carne etichetată cu atributele „eco”, „bio”, „organic” - nu întotdeauna promisiunile sunt respectate.
  • nu consumați produse procesate din carne. Mezelurile și specialitățile din carne sunt foarte bogate în grăsimi și ascund adesea o mulțime de conservanți, potențiatori de aromă și alte componente chimice ce contribuie la aspectul și gustul ademenitor.
  • Carnea gata tocată poate conține multe grăsimi și resturi de carne care altfel ar fi fost aruncate.
  • nu cumpărați produse semipreparate congelate din carne, precum burgeri, nuggets, cordon bleu etc. Fiind înghețate, evaluarea organoleptică (cu ajutorul simțurulor) este mult îngreunată: nu putem aprecia exact consistența, culoarea, mirosul cărnii. În plus, nu știm de câtă vreme au fost înghețate acele produse, ce conservați conțin și ce carne a intrat în compoziția lor. Nu este cazul să gândim conspiraționist, dar adevărul este că foarte puține dintre specialitățile din carne din magazine sunt în întregime sănătoase.
  • nu le oferiți copiilor zilnic carne. Încercați ca măcar o zi sau două din săptămână să fie fără carne. Atunci când  le oferiți preparate din carne, oferiți porții mici (până la 100 de grame sunt suficiente) și garnisiți-le cu legume proaspete sau fierte.
  • optați pentru pește. Dacă vi se pare dificil ca o zi sau două pe săptămână să ne le puneți copiilor carne în farfurie, pariați pe consumul de pește. Peștele conține proteine, alături de vestiții acizi grași Omega 3, esențiali unei bune creșteri și sănătăți cardiace și mintale.
Bibliografie:
1 - Cum sa alegicarnea, pentru sanatatea ta si a copiilor tai, link: http://healthychild.org/easy-steps/make-safe-healthy-meat-choices-for-you-your-kids/
2 - Nutritia copiilor. Sfaturi rapide pentru parinti, link: http://www.webmd.com/parenting/features/kid-nutrition-quick-tips-parents
3 - Lipsa proteinelor la copii, link: http://healthyeating.sfgate.com/lack-protein-children-2477.html
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp