Dezvoltarea neuropsihologică
Ca părinte inevitabil ajungi să te întrebi dacă micuțul se dezvoltă normal neurologic. Iată ce trebuie să știi.Dezvoltarea neuropsihiatrică pornește încă din fragedă copilărie. De-a lungul lunilor și apoi a primilor ani se dezvoltă gândirea, limbajul, abilitățile sociale, comportamentale, emoționale, motorii, joaca, adaptabilitatea, etc.
Imaginați-vă următoarea situație: un copil deschide o cutie cu bomboane, dar în loc să găsească înăuntru bomboanele, vede acolo creioane colorate. Dacă tata intră în cameră și vede cutia, ce va crede micuțul că va gândi tata că se află în cutie: bomboane sau creioane?
Care sunt modificările ce apar la nivel cerebral în primul an de viață și cum se traduc acestea în achizițiile cognitive și motrice pe care le face micuțul în această perioadă.
Creierul este singurul organ incomplet dezvoltat la naștere și a cărui evoluție continuă mult timp de acum încolo. Care sunt caracteristicile creierului imediat după naștere și cum diferă față de etapele următoare de dezvoltare?
Sistemul nervos central este printre primele care își încep dezvoltarea în viața intrauterină și ultimul care își încheie dezvoltarea și maturizarea după naștere. Care sunt principalele evenimente din dezvoltarea cerebrală în viața intrauterină
Retardul neuropsihic al copilului este caracterizat printr-o dezvoltare intelectuală întârziată faţă de vârsta biologică. Care sunt semnele care pot indica un posibil retard neuropsihic și ce pot face părinții?
Cu cât autismul este depistat mai rapid, cu atât şansele de adaptare socială şi comunicare sunt mai bune. Care sunt primii indicatori de recunoaştere a bolii și semnele şi simptomele de alarmă din primii doi ani de viață privind autismul.
Copiii se nasc cu toate cele cinci simţuri (văz, auz, miros, gust, simţ tactil), însă nu toate acestea sunt dezvoltate la fel de bine ca la adult şi, uneori, este posibil să nu se dezvolte corespunzător.
Reflexele sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasă a sistemului nervos şi pentru a se stabili funcţionarea normală a creierului şi nervilor centrali sau periferici.
După mai bine de 30 de ani de cercetări, cercetătorii Frans Plooij și Hetty van de Rijt au ajuns la concluzia că dezvoltarea mentală a unui bebeluș are loc în salturi, nu liniar. Aceste salturi au loc în timpul așa-numitelor „săptămâni minune” (Wonder Weeks).
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]