Dezvoltarea fizică și motorie
Vă prezentăm principalele etape de dezvoltare fizică a copilului, metode pentru monitorizarea creșterii și sfaturi pentru părinți.Dacă pentru somn bebelușul trebuie așezat întotdeauna pe spate, pentru a evita riscul sindromului morții subite infantile, în timpul zilei, când micuțul este treaz și supravegheat, este important să petreacă timp așezat pe burtică.
Copilul se apropie de prima sa aniversare, continuând să se dezvolte, învățând lucruri noi și descoperind lumea din jur. Unii bebeluși pot merge sprijinindu-se de mobilier, ajutați de un adult sau chiar singuri.
La 7 luni, copilul începe să devină independent, își dezvoltă personalitatea și învață să controleze mediul înconjurător, continuând să crească în înălțime și greutate.
În perioada 4-6 luni abilitățile motorii ale copilului evoluează, îi crește forța musculară, dobândește un mai bun control al capului, iar coordonarea mână-ochi și vederea se îmbunătățesc.
Dezvoltarea bebelușului începe încă de la naștere, iar primele 3 luni de viață reprezintă o perioadă de creștere rapidă. Fiecare copil este unic și are ritmul propriu de creștere și dezvoltare.
Dezvoltarea fizică a bebelușului este bazată pe combinația dintre greutatea sa de la naștere, moștenirea genetică și anumiți factori extrinseci care o influențează pe parcurs.
O metodă utilizată de medici pentru monitorizarea dezvoltării fizice normale a copilului este reprezentată de utilizarea graficelor de creștere.
Fontanelele, numite și „zone moi” ale capului, reprezintă niște arii membranoase neosificate unde oasele craniului nu s-au suturat încă.
Erupția dentară este văzută ca un moment important în dezvoltarea copilului. Iată care sunt etapele și momentele erupției, precum și particularități.
Copilaria mica este o perioada foarte importanta in dezvoltarea fizica a copilului, o perioada in care au loc schimbari dramatice in aspectul si capacitatile motorii ale copilului. Spre deosebire de bebelusi, copiii intre 1 si 3 ani cresc mult mai le
Perimetrul cranian (numit și circumferința capului sau circumferința fronto-occipitală) este un parametru utilizat de medici pentru aprecierea stării de sănătate și a dezvoltării normale a copilului.
Primele 4 săptămâni de viață reprezintă perioada neonatală, momentul de tranziție din uter spre existența independentă. Iată care sunt caracteristicile fizice ale nou-născutului:
Măsurarea anumitor parametri permite monitorizarea gradului de dezvoltare și creștere, precum și depistarea anumitor afecțiuni.
Înălțimea, ca și greutatea, sunt valori ce pot indica starea de sănătate a copilului. Iată cum se monitorizează creșterea copilului în lungime.
Greutatea este un indicator al stării generale de sănătate, parametrul cel mai utilizat pentru monitorizarea creșterii și a dezvoltării.
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]