MIT: Pentru a opri sughițul la sugari este indicată zeama de lămâie

Autor: Costin Oana Actualizat la 19-11-2015, 1601 vizualizări
MIT: Pentru a opri sughițul la sugari este indicată zeama de lămâie

FALS


Împotriva sughițului sâcâitor, există în folclor o serie de „tratamente” menite să îl facă să dispară: administrarea câtorva picături de oțet, oprirea respirației pentru câteva secunde, consumul unui pahar cu apă etc.

În cazul bebelușilor, inclusiv la cei sub 12 luni, se practică uneori un remediu tradițional care constă în oferirea câtorva picături de zeamă de lămâie copilului. Gustul extrem de acru ar acționa ca un șoc pentru el și ar opri astfel sughițul. Cât este de indicată și de sigură această metodă?

În primul rând, sughițul este un act reflex normal, care constă în mici contracții ale diafragmei. Acesta apare încă din viața intrauterină, după aproximativ două luni de sarcină. Chiar dacă nu se cunosc deocamdată cauzele apariției sughițului atât de devreme, una dintre ipoteze este că ar avea un rol în procesul de dezvoltare. (1)

La bebeluși, cauza cea mai frecventă este că ingerează prea mult aer atunci când sunt hrăniți. La copiii mai mari, sughițul poate apărea atunci când mănâncă prea mult, după consumul de băuturi carbogazoase sau când râd în hohote.

Sughițul trece de la sine și nu produce niciun disconfort copilul (unii chiar pot dormi în timp ce apare sughițul). De aceea, nu există nicio necesitate pentru ca părinții să facă ceva să oprească sughițul la bebeluș. (2), (3)

În al doilea rând, administrarea de zeamă de lămâie nu este sigură pentru sistemul digestiv al micuțului, aciditatea ridicată a lămâii putând afecta mucoasa tubului digestiv. În plus, citricele se recomandă a fi introduse în alimentația copilului după vârsta de 1 an, pentru a preveni eventualele reacții alergice și disconfort produs de aciditatea acestor fructe. (4), (5), (6)

În primele 6 luni de viață, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca sugarul să fie alăptat exclusiv sau să primească doar formulă de lapte, în cazul în care alăptarea nu este posibilă, ceea ce înseamnă că în acest interval niciun alt aliment sau lichid, în afară de laptele matern sau formula de lapte, să nu îi fie oferit bebelușului, nici măcar apa. (7)

Nu în ultimul rând, chiar dacă unele remedii tradiționale par să funcționeze, atât la copii, cât și la adulți, acestea nu au fost testate științific și există o mare probabilitate ca așa-zisul lor efect să coincidă cu oprirea sughițului de la sine, dând falsa impresie că remediul a funcționat. (3)

În cazuri mai rare, atunci când se asociază cu alte simptome (vărsături, tuse), sughițul poate fi un semn al refluxului gastroesofagian, care apare atunci când o parte din acidul din stomac și alimentele ingerate se întoarce în esofag. În această situație este necesar consultul medicului. (3)
Bibliografie:
(1)Hiccups, link: http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=304&id=1594
(2)Common Infant Questions, link: http://www.powellpediatriccare.com/common-infant-questions.html
(3)Hiccups in Babies and Children, link: http://www.kidsgrowth.com/resources/articledetail.cfm?id=2381
(4)Introducing Complementary Foods to Your Breastfed Baby, link: http://www.lllhrvatska.org/index.php/en/resources/childrens-needs-from-infancy-onwards/introducing-complementary-foods-to-your-breastfed-baby
(5)How to Feed Your Baby Step by Step, link: http://www.summitmedicalgroup.com/library/pediatric_health/pa_feed_your_baby/
(6)“Forbidden” Foods & Other Foods to Avoid Giving to your Baby?, link: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/forbiddenbabyfood.htm
(7)The World Health Organization`s infant feeding recommendation, link: http://www.who.int/nutrition/topics/infantfeeding_recommendation/en/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp