Avantajele alăptării la sân
Beneficiile alaptarii la san pentru copil
Laptele matern este cel mai complet si echilibrat aliment pentru bebelus. El contine cea mai buna combinatie de nutrinti necesari bebelusului si este usor de digerat. Din acest motiv, el este deseori numit “alimentul ideal” si, cel putin in primele 4 -6 luni de viata, bebelusii nu au nevoie de nimic altceva. Exceptia o constituie copiii cu ten inchis la culoare care pot avea nevoie de un supliment de vitamina D in lunile de iarna.
Legatura cu mama
Alaptarea la san contribuie la stabilirea unei legaturi stranse cu bebelusul inca din primele zile ale vietii. Contactul fizic este important pentru nou-nascuti, facandu-i sa se simta in siguranta, iubiti si ingrijiti. Alaptarea la san este o metoda extraordinara de a crea acest tip de legatura.
Protejeaza impotriva infectiilor
Daca nu este hranit la san, copilul este mai expus la unele boli. Laptele matern contine anticorpi, care protejeaza copilul impotriva bacteriilor si virusurilor. Sugarii care nu sunt hraniti exclusiv la san timp de 6 luni sunt mai predispusi la o varietate de afectiuni: infectii ale urechii, diaree si probleme respiratorii.
In plus, laptele matern stimuleaza si producerea de anticorpi de catre organismul copilului. Acest lucru este extrem de important in primele 6 luni de viata, cand anticorpii primiti de la mama in timpul sarcinii dispar, iar sistemul imunitar al copilului trebuie sa se maturizeze complet.
Protejeaza impotriva alergiilor
Expunerea precoce la unele alimente poate determina aparitia alergiilor, conform unor teorii recente. Proteinele din laptele de vaca si proteinele din soia sunt puternic alergizante si se gasesc in numeroase formule de lapte din comert. In schimb, laptele uman limiteaza expunerea sugarului la potentialii alergeni. Majoritatea copiilor nu necesita un alt tip de alimentatie in primele 6 luni.
Unele studii sugereaza ca bebelusii alaptati la san au mai putine riscuri de a suferi de astm sau eczema.
Copiii alaptati la san au un IQ mai mare?
Aceasta intrebare a suscitat numeroase controverse. Este adevarat ca laptele uman contine unii nutrienti esentiali pentru dezvoltarea creierului, care nu se gasesc in formulele de lapte. Mai multe studii arata ca, pe ansamblu, copiii alimentati la san au un coeficient de inteligenta putin mai mare decat cel al copiilor alimentati artificial. Dar acest lucru nu dovedeste faptul ca alimentatia naturala are drept rezultat dezvoltarea inteligentei. Milioane de copii extrem de inteligenti au fost alimentati artificial, deci efectul alaptarii la san nu este foarte puternic.
Beneficiile pentru mama
Redobandirea siluetei dinainte de sarcina
Alaptarea la san arde caloriile in plus, ajutandu-te sa pierzi kilogramele acumulate in timpul sarcinii. Dupa nastere, majoritatea femeilor isi propun sa adopte o dieta sanatoasa si nu sa piarda kilogramele in plus. Dar, datorita alimentatiei la san, ele descopera ca pot accelera slabirea, mancand adecvat.
In primele saptamani dupa nastere, stimularea sanilor si alaptarea determina restabilirea dimensiunii originale a uterului.
Usurinta
Alaptarea nu necesita prepararea sau amestecarea unei formule de lapte si nici utilizarea, spalarea sau sterilizarea biberonului. In aceasta situatie, copilul nu are nevoie decat de mama. Din punct de vedere economic si practic, alaptarea este o metoda de a economisi bani si timp.
Benefic sanatatii
Alaptarea reduce riscul aparitiei cancerului de san sau a cancerului ovarian; precum si cel al fracturilor de sold sau al osteoporozei dupa menopauza.
- Atasarea corecta la san
- Primii pași în alăptare
- Colostrul - primul lapte matern
- Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?
- Sfaturi pentru alăptarea la sân
- Stocarea laptelui matern
- Prepararea formulelor de lapte
- Laptele matern versus formule de lapte
- Alăptarea copiilor prematuri
- Copilul refuză sânul - greva suptului
- Alăptarea și fumatul
- Alăptarea pe scurt - important de știut - infografic
- Alăptarea la cerere
- Alăptarea și consumul de alcool
- Poziția la sân este corectă?
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]