Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?

Autor: Costin Oana Actualizat la 19-11-2015, 5059 vizualizări
Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?
Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care proaspetele mămici care alăptează și le pun. Când bebelușul este hrănit cu biberonul, cantitatea de lapte pe care o consumă poate fi ușor monitorizată, ceea ce nu se întâmplă și în cazul alăptării la sân.

Există însă indicatori pe care mama îi poate avea în vedere, pentru a se asigura că sugarul primește suficient lapte.

Cele mai relevante modalități sunt măsurarea regulată a greutății, pentru a vedea dacă bebelușul are un ritm normal de creștere și numărul de scutece pe care le udă zilnic.

Creșterea normală în greutate

Imediat după naștere, copilul scade în greutate. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în primele zile de viață copilul pierde până la 7-10% din greutatea de la naștere, recuperând-o până la 2-3 săptămâni. Până la 4 luni el își dublează greutatea de la naștere și o triplează până la 13 luni (la băieți) și 15 luni (la fete). (1)

În primele zile, nou-născutul primește colostru, primul lapte matern, care, deși secretat în cantități reduse (aproximativ 30 ml în primele 24 de ore), îi oferă întregul necesar de nutrimente de care are nevoie. În a doua-a treia zi apare „laptele de tranziție”, o combinație între colostru și laptele matur. Odată cu instalarea lactației (apare laptele matur), copilul începe treptat să fie hrănit mai des (la intervale de 2-3 ore), cu o durată a alăptării de 15 minute până la o oră. (2)

Dacă bebelușul este alăptat exclusiv și ia în greutate, înseamnă că producția de lapte este la capacitate ridicată și copilul primește suficient.

Luarea în greutate în primul an de viață are o evoluție diferită de la o etapă la alta. Pe măsură ce bebelușii cresc și se dezvoltă, luarea în greutate încetinește. Pentru a monitoriza ritmul de creștere în greutate a copilului, medicii pediatri se raportează la grafice standard de creștere.

Până în 2006, standardele privind luarea în greutate folosite se bazau pe greutatea medie a copiilor hrăniți cu formulă de lapte, însă studiile realizate în acest sens au arătat că bebelușii alăptați la sân au o greutate diferită. De aceea, pentru o mai mare precizie, Organizația Mondială a Sănătății a introdus în 2006 noi standarde de măsurare a ritmului de creștere în greutate a copiilor alimentați la sân.(3)

În acest tabel puteți vedea cum evoluează greutatea copilului alăptat la sân în primul an de viață: (3)


Vârsta Evoluția greutății medii la copilul alăptat în primul an de viață
Naștere – 4 zile Pierdere 7-10% din greutatea de la naștere
4 zile-4 luni Aport 200-225 grame pe săptămână / 0,91 kg pe lună
4-6 luni Aport 113-142 grame pe săptămână / 0,45 kg pe lună
6-12 luni Aport 85-113 grame pe săptămână / 0,34 kg pe lună

Numărul de scutece ude

Cantitatea de urină eliminată, aproximată prin numărul de scutece pe care le udă, este un semn al hidratării corecte a bebelușului. Dacă în primele 24 ore, când copilul primește colostru, el va uda doar 1-2 scutece pe zi, începând cu ziua a șasea, numărul acestora crește la minimum 5-6 scutece udate pe zi.

În ceea ce privește frecvența acestora în primele zile:
  • prima zi – 1 scutec ud;
  • ziua a doua – cel puțin 2 scutece ude;
  • ziua a treia – cel puțin 3 scutece ude;
  • ziua a patra – cel puțin 4 scutece ude;
  • ziua a cincea – cel puțin 5 scutece ude.

Urina ar trebui să fie deschisă la culoare (pală) și fără miros. În caz contrar (urina e concentrată, închisă la culoare și miroase urât), copilul ar putea avea nevoie de mai mult lapte. (5)

Atenție însă! Dacă pe lângă lapte matern, copilul primește și alte lichide (apă, ceai), numărul de scutece ude este un indicator al hidratării, însă nu și al cantității suficiente de lapte pe care o consumă. În primele 6 luni, alăptarea ar trebui să fie exclusivă, iar până la un an laptele matern ar trebui să rămână principala sursă de hrană. (6)

Alți indicatori care arată că bebelușul primește suficient lapte

Deși nu sunt la fel de relevanți precum creșterea în greutate și numărul de scutece ude, acești indicatori pot confirma că aportul de lapte este suficient sau dimpotrivă, pot sugera unele probleme:
  • pe parcursul unei zile (24 de ore) copilul este alăptat în medie de minimum 8-12 ori;
  • când suge, n general se pot auzi și vedea înghițiturile micuțului;
  • în general copilul este activ și alert;
  • după ce a fost alăptat pare mulțumit/satisfăcut;
  • pielea este fermă (dacă o ciupești ușor revine repede la normal); (7), (8)
  • atunci când suge la sân, la celălalt este posibil să vezi picături de lapte curgând, un semn al reflexului de ejecție a laptelui
  • sânii se simt în general mai ușori după ce copilul a fost alăptat. (9)

Nu în ultimul rând, este necesar să vă asigurați că bebelușul este corect atașat la sân. Conform OMS, cele patru semne prin care vă puteți asigura de acest aspect sunt următoarele:
  • o mai mare parte a areolei mamare se observă deasupra buzei de sus a copilului decât sub cea de jos (pentru a stimula sânul și a asigura fluxul laptelui, el trebuie să prindă areola mamară, nu doar mamelonul);
  • gura bebelușului este larg deschisă;
  • buza inferioară este curbată spre exterior;
  • bărbia presează ușor sau atinge sânul. (10)

Temerea că bebelușul nu primește suficient lapte este unul dintre factorii frecvenți care duc la introducerea suplimentării cu formule de lapte și la înțărcarea precoce. Pentru continuarea cu succes a alăptării este important ca mama să cunoască semnele care sugerează că bebelușul primește suficient lapte și că este normal ca uneori acesta:
  • să nu vrea să fie alăptat constant;
  • să aibă perioade când vrea să fie alăptat mai des;
  • să se trezească în timpul nopții ca să fie hrănit sau dimpotrivă, să doarmă mai mult pe timpul nopții fără să fie alăptat, încă de la vârste mici. (5)

Totodată, medicul pediatru poate diferenția între semnele care sugerează o deshidratare cauzată de insuficiența laptelui sau prezența anumitor afecțiuni, atunci când:
  • copilul este letargic;
  • are gura uscată;
  • are un plâns foarte slab;
  • fontanela este deprimată.
Bibliografie:
(1)Baby weight losses and weight gains, link: https://www.breastfeeding.asn.au/node/133
(2)When has my baby had enough breast milk?, link: https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=54&cad=rja&uact=8&ved=0CDIQFjADODJqFQoTCOSM0sSBo8cCFYdpFAoddqcCUw&url=http%3A%2F%2Fwww.ihs.gov%2Fhealthcommunications%2Fpe%2Fdocuments%2FBreastfeedingMilkIntake.doc&ei=dPTKVeSCFofTUfbOipgF&usg=AFQjCNGI8XM-ddEzXYJhE9zdlR8gzEaVEw&sig2=IIFY5MygbIlRhZZgyltS0A
(3)Breastfeeding made simple. Seven natural laws for nursing mothers – Nancy Mohrbacher & Kathleen Kendall-Tackett, Foreword by Jack Newman, Second Edition
(4)Average Weight Gain for Breastfed Babies (Metric), link: http://kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
(5)Is my baby getting enough milk?, link: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/my-baby-getting-enough-milk
(6)Is my older baby getting enough milk?, link: http://kellymom.com/ages/older-infant/enoughmilk-older/
(7)How can I tell if my baby is getting enough milk?, link: http://www.llli.org/faq/enough.html
(8)Making Sure Your Baby is Getting Enough Milk, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Making-Sure-Your-Baby-is-Getting-Enough-Milk.aspx
(9)How do I know if my baby is getting enough milk?, link: http://www.womenshealth.gov/breastfeeding/learning-to-breastfeed.html
(10)Infant and young child feeding, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp