Sfaturi pentru alăptarea la sân

Autor: Pavel Cătălina Actualizat la 19-11-2015, 2230 vizualizări
Sfaturi pentru alăptarea la sân

Alăptarea este avantajoasă atât pentru bebeluş, cât şi pentru mamă. Laptele matern este bogat în substanţe nutritive ce ajută copilul să se dezvolte armonios din punct de vedere psihic şi fizic. La fel de adevărat este că alăptarea poate fi un proces solicitant pentru mamă, care trebuie în permanenţă să se asigure că bebeluşul primeşte hrana care îi este necesară, în acelaşi timp protejându-se pe sine de afecţiunile şi complicaţiile ce pot apărea odată cu lactaţia.

Alăptarea este o activitate care se învață și care de multe ori necesită timp și exercițiu pentru a fi deprinsă. Pentru ca alăptarea să devină o experienţă pozitivă pentru tine şi copilul tău, îţi oferim, mai jos, o serie de sfaturi pentru această perioadă delicată. (1)

  • Primele gesturi sunt importante în ceea ce priveşte relaţia cu micuţul tău şi debutul alăptării. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca în prima oră după naştere, dacă este posibil, nou-născutul să fie așezat pe pieptul mamei, în contact direct piele pe piele. Copilul se târâie înstinctiv către sân și îl găsește singur, fără ajutor extern. (6), (7)


  • Pentru o alăptare eficientă, este important ca bebelușul să se atașeze corect la sân. Ține minte că trebuie să îţi apropii copilul de sân şi nu sânul de copil. Este important ca bebeluşul să prindă cu buzele întreaga zona areolară a sânului, nu doar mamelonul (acesta trebuie plasat pe limba sugarului, iar bărbia sprijinită de sân). (2, 4)


  • Conform OMS, există patru indicii care sugerează că sugarul este atașat corect la sân: o mai mare parte a areolei mamare se observă deasupra buzei de sus a copilului decât sub cea de jos (pentru a stimula sânul și a asigura fluxul laptelui, el trebuie să prindă areola mamară, nu doar mamelonul); gura bebelușului este larg deschisă; buzele sunt curbate spre exterior; bărbia presează ușor sânul. (8)


  • UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea la cerere, adică atunci când copilul emite semnale că îi este foame şi nu ţinând cont de un program strict de alimentație. Există unele semne care îţi arată că bebeluşului îi este foame: acesta devine mai activ, mai alert, îşi duce mâinile şi pumnii la guriţă, face mişcări de supt, scoate limba, deschide larg gura şi întoarce capul căutând sânul, emite sunete scurte. Plânsul este un semn târziu al foamei, aşadar încearcă să îţi alăptezi copilul înainte ca acesta să înceapă să plângă. (2, 3)

  • La început alăptarea poate produce mamei un oarecare disconfort, însă nu este normal ca acesta să fie resimțit constant, cu atât mai puțin alăptarea nu ar trebui să doară. Ori de câte ori simţi durere în sâni sau la nivelul mameloanelor în timpul lactaţiei, înseamnă fie că bebeluşul nu este corect atașat, fie că suferi de o afecţiune asociată cu alăptarea, care trebuie investigată și rezolvată cât mai repede.


  • Când nașterea are loc prin cezariană, instalarea lactației are loc în general mai târziu decât la nașterea naturală. Cezariana nu are însă niciun impact asupra cantității de lapte produsă și nici asupra alăptării în general. Important este să găsiți pozițiile de alăptare cele mai comode, care să nu pună presiune pe zona abdomenului.


  • În timpul unei mese, hrăneşte-ţi bebeluşul mai întâi de la un sân, până când acesta se opreşte din supt şi din înghiţit, iar dacă cel mic emite semnale că nu s-a săturat, oferă-i-l şi pe cel de-al doilea. Este în regulă să alăptezi doar de la un sân în timpul unei mese. Lasă-ţi copilul să decidă când trebuie să se sfârşească o masă. Când este sătul, sugarul eliberează sânul şi adoarme aproape imediat.


  • În timpul alăptării, verifică dacă bebeluşul înghite laptele, fie plasând, uşor, un deget pe gâtul copilului, urmărind mişcarea specifică deglutiţiei, fie ascultând cu atenţie zgomotul produs de înghiţirea laptelui, fie studiind schimbările din tiparul mişcărilor de sucţiune şi înlocuirea mişcărilor rapide, cu unele profunde, marcate de pauze.


  • La sfârşitul mesei, ajută bebeluşul să eructeze, lovindu-l uşor pe spate. (1, 3)


  • Încearcă să eviţi suplimentarea cu formule de lapte praf fiindcă folosirea de înlocuitori ai laptelui matern determină scăderea producției acestuia. Dacă după alăptare sânii mai au încă lapte, extrage laptele neutilizat cu ajutorul unei pompe, pentru ca sânii să producă laptele necesar la următoarele mese.


  • Alăptează exclusiv la sân timp de cel puţin şase luni și evită introducerea oricăror alimente sau lichide (inclusiv apa) în dieta micuțului până la această vârstă.


  • Odihnește-te suficient și hidratează-te corespunzător. Nu consuma cafea în exces, mai ales dacă observi că aceasta afectează somnul bebelușului.

  • Ia măsuri imediat ce observi durere în zona mameloanelor, angorjarea sânilor, înfundarea canalelor, mastită.

  • În timpul alăptării este important să excluzi consumul de substanțe care pe calea laptelui ar putea ajunge la copil și l-ar afecta (tutun, alcool, droguri). De asemenea, curele de slăbire în această perioadă nu sunt indicate.


  • Dacă trebuie să urmezi un tratament, asigură-te că medicamentele sunt compatibile cu alăptarea și că medicul care îți prescrie tratamentul știe că alăptezi.

Bibliografie:
1. Breast-feeding tips: What new moms need to know – Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/infant-and-toddler-health/in-depth/breast-feeding/art-20047138?pg=1
2. 10 Things Breastfeeding Moms Should Know Before Leaving the Hospital – The Office of Nutrition and Fitness, link: http://www.nj.gov/health/fhs/newborn/documents/ten_things_to_know.pdf
3. Breastfeeding FAQs: How much and how often – Kids Health, link: http://kidshealth.org/parent/growth/feeding/breastfeed_often.html#
4. Frequently asked questions, Labor, Delivery and Postpartum care – The American College of Obstreticians and Gynecologists, link: https://www.acog.org/~/media/For%20Patients/faq029.pdf?dmc=1&ts=20140827T0932310876
5. Breastfeeding - how much, how often? - Nct.org, link: http://www.nct.org.uk/parenting/breastfeeding-how-much-how-often
6. Early initiation of breastfeeding, link: http://www.who.int/elena/titles/early_breastfeeding/en/
7. The Importance of Skin to Skin Contact , link: http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=82:the-importance-of-skin-to-skin-contact-&Itemid=17
8. Infant and young child feeding, link: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/44117/1/9789241597494_eng.pdf?ua=1&ua=1
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp