Colostrul - primul lapte matern
Autor:
Costin Oana Actualizat la 01-04-2016, 3552 vizualizări
Colostrul, numit și primul lapte matern, oferă nou-născutului startul optim pentru nutriția, creșterea și dezvoltarea lui.
Organizația Mondială a Sănătății consideră colostrul a fi masa perfectă pentru nou-născut datorită beneficiilor nutriționale și imunologice pe care le oferă copilului. (1)
Chiar dacă este produs în cantități mici, colostrul asigură nou-născutului necesarul nutrițional și protecția imunologică pentru primele sale zile de viață, ajutându-l să facă tranziția de la viața intrauterină la mediul exterior. Acest lucru se datorează conținutului de macronutrienți (proteine, carbohidrați, oligozaharide, grăsimi) și micronutrienți (vitamine și minerale), precum și factorilor de creștere, compușilor antimicrobieni și de reglare a sistemului imun. (2), (3)
Din punct de vedere nutrițional, în 100 ml de colostru se regăsesc aproximativ:
Culoarea gălbuie este dată de conținutul ridicat de betacaroten (o cantitate de 10 ori mai mare decât cea din laptele matur). În plus, colostrul conține cantități ridicate de vitamina E și zinc.
Colostrul are un conținut ridicat de imunoglobuline, peptide antimicrobiene (lactoferina și lactoperoxidaza) și alte molecule bioactive importante, printre care și factorii de creștere. (3), (4)
Chiar dacă în ziua nașterii mama nu își simte sânii foarte plini, aceștia au suficient colostru (aproximativ 1-4 lingurițe pe zi) pentru necesarul nou-născutului. Colostrul este o secreție concentrată, secretată în porții reduse, adaptate capacității stomacului nou-născuților.
Pentru o imagine asupra capacității stomacului unui nou-născut și a cantității de lapte de care are nevoie pentru a se umple:
Fluxul colostrului este lent pentru a permite nou-născutului să deprindă alăptarea. Reflexul de sucțiune este înnăscut, dar micuțul trebuie să se obișnuiască cu coordonarea suptului, respirației și înghițirii. (9)
Dacă alăptarea are loc devreme după naștere și frecvent, din zilele 2-5 colostrul este înlocuit de laptele de tranziție, care face trecerea graduală de la colostru la laptele matur. După primele două săptămâni, glandele mamare produc laptele matur. Acesta este produs într-o cantitate mai mare, este mai albicios și mai puțin consistent decât colostrul. (2), (7)
Nutrimentele vitale pe care copilul le ia din colostru îi asigură creșterea și dezvoltarea țesuturilor și îi oferă energie. (2), (3)
Colostrul are un efect laxativ asupra tractului gastro-intestinal al nou-născutului, stimulând formarea primelor scaune (meconii), ceea ce ajută la excreția excesului de bilirubină și reducând astfel riscul de icter. (2)
Primul lapte matern are și o cantitate ridicată de leucocite, care protejează copilul împotriva virusurilor și bacteriilor.
În ciuda importanței colostrului pentru sănătatea și creșterea nou-născutului, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că la nivel mondial, din cauza lipsei de informare, în multe cazuri colostrul nu este oferit copilului, ci este înlocuit de apă sau alte lichide. (1)
Organizația Mondială a Sănătății consideră colostrul a fi masa perfectă pentru nou-născut datorită beneficiilor nutriționale și imunologice pe care le oferă copilului. (1)
Caracteristicile colostrului
Primul lapte matern are o culoare gălbuie spre portocaliu, este dens și lipicios și este secretat în cantități reduse. Bogat în carbohidrați, proteine și anticorpi, dar cu o cantitate redusă de zahăr și grăsimi, colostrul este foarte ușor de digerat de nou-născut.Chiar dacă este produs în cantități mici, colostrul asigură nou-născutului necesarul nutrițional și protecția imunologică pentru primele sale zile de viață, ajutându-l să facă tranziția de la viața intrauterină la mediul exterior. Acest lucru se datorează conținutului de macronutrienți (proteine, carbohidrați, oligozaharide, grăsimi) și micronutrienți (vitamine și minerale), precum și factorilor de creștere, compușilor antimicrobieni și de reglare a sistemului imun. (2), (3)
Din punct de vedere nutrițional, în 100 ml de colostru se regăsesc aproximativ:
- 58 calorii;
- 5,3 g carbohidrați;
- 2,9 g grăsimi;
- 3,7 g proteine.
Culoarea gălbuie este dată de conținutul ridicat de betacaroten (o cantitate de 10 ori mai mare decât cea din laptele matur). În plus, colostrul conține cantități ridicate de vitamina E și zinc.
Colostrul are un conținut ridicat de imunoglobuline, peptide antimicrobiene (lactoferina și lactoperoxidaza) și alte molecule bioactive importante, printre care și factorii de creștere. (3), (4)
Când apare colostrul?
Colostrul începe să fie produs de glandele mamare încă din timpul sarcinii (la finalul celui de-al doilea trimestru), ceea ce înseamnă că și în cazul unei nașteri premature organismul mamei va putea produce lapte. Secreția acestuia se continuă și în primele zile de după naștere. Unele mame observă scurgeri la nivelul mameloanelor încă din timpul sarcinii, însă acestea nu au nicio influență asupra cantității de lapte care va fi produsă după naștere. (5), (6)Chiar dacă în ziua nașterii mama nu își simte sânii foarte plini, aceștia au suficient colostru (aproximativ 1-4 lingurițe pe zi) pentru necesarul nou-născutului. Colostrul este o secreție concentrată, secretată în porții reduse, adaptate capacității stomacului nou-născuților.
Pentru o imagine asupra capacității stomacului unui nou-născut și a cantității de lapte de care are nevoie pentru a se umple:
- stomacul unui nou-născut de o zi este de 5-7 ml; la această vârstă pereții stomacului nu se întind pentru a putea reține mai mult lapte;
- la nou-născutul de 3 zile stomacul are o capacitate mai mare, de aproximativ 22-29 ml;
- capacitatea stomacului crește progresiv, astfel că în jurul vârstei de 7 zile ajunge la 44-59 ml. (7), (8)
Fluxul colostrului este lent pentru a permite nou-născutului să deprindă alăptarea. Reflexul de sucțiune este înnăscut, dar micuțul trebuie să se obișnuiască cu coordonarea suptului, respirației și înghițirii. (9)
Dacă alăptarea are loc devreme după naștere și frecvent, din zilele 2-5 colostrul este înlocuit de laptele de tranziție, care face trecerea graduală de la colostru la laptele matur. După primele două săptămâni, glandele mamare produc laptele matur. Acesta este produs într-o cantitate mai mare, este mai albicios și mai puțin consistent decât colostrul. (2), (7)
Beneficiile colostrului pentru nou-născut
Colostrul are două roluri esențiale pentru copil: hrănirea și protecția. Pentru ca nou-născutul să beneficieze de toate aspectele pozitive ale colostrului este indicat să fie alăptat cât mai des, de cel puțin 8-12 ori în decursul a 24 de ore. În acest fel și fluxul de lapte matur este stimulat și menținut, iar riscul ca mama să se confrunte cu angorjarea sânilor este mai redus.Rolul nutrițional al colostrului
Datorită concentrației foarte mari de nutrimente și anticorpi într-o cantitate mică de substanță și a ușurinței cu care este digerat, colostrul este prima masă ideală pentru un nou-născut. În plus, laptele fiecărei mame este adaptat la nevoile copilului ei. Colostrul este singurul aliment de care un copil născut la termen are nevoie.Nutrimentele vitale pe care copilul le ia din colostru îi asigură creșterea și dezvoltarea țesuturilor și îi oferă energie. (2), (3)
Rolul protector al colostrului
Primul lapte matern mai este considerat și „primul vaccin” datorită cantității ridicate de imunoglobine conținută, în principal de imunoglobina A (lgA), care ajunge la copil prin alăptare. Pe durata sarcinii, în ultimul trimestru, fătul primește prin placentă un alt anticorp important și anume lgG. Dacă imunoblogina lgG are un rol esențial în dezvoltarea proceselor imunologice, lgA oferă protecție împotriva germenilor care pot acționa asupra mucoaselor de la nivelul gâtului, plămânilor și intestinelor. Tot la nivel gastrointestinal, colostrul asigură o barieră protectoare a intestinelor permeabile ale nou-născutului împotriva acțiunii virusurilor și bacteriilor care le-ar putea penetra sau care le-ar putea face mai sensibile la alimentele pe care mama le-a consumat. În plus, factorii de creștere ajută sistemul digestiv să absoarbă și să digere laptele.Colostrul are un efect laxativ asupra tractului gastro-intestinal al nou-născutului, stimulând formarea primelor scaune (meconii), ceea ce ajută la excreția excesului de bilirubină și reducând astfel riscul de icter. (2)
Primul lapte matern are și o cantitate ridicată de leucocite, care protejează copilul împotriva virusurilor și bacteriilor.
În ciuda importanței colostrului pentru sănătatea și creșterea nou-născutului, statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că la nivel mondial, din cauza lipsei de informare, în multe cazuri colostrul nu este oferit copilului, ci este înlocuit de apă sau alte lichide. (1)
Bibliografie:
(1)First Food First, link: http://www.who.int/nutrition/topics/world_breastfeeding_week/en/
(2)What is colostrum? How does it benefit my baby?, link: http://www.lalecheleague.org/faq/colostrum.html
(3)Colostrum - its Composition, Benefits as a Nutraceutical - A Review, link: http://www.foodandnutritionjournal.org/volume1number1/colostrum-its-composition-benefits-as-a-nutraceutical-a-review/
(4)Nutrients and calories in breast milk: A guide for the science-minded, link: http://www.parentingscience.com/calories-in-breast-milk.html
(5)Tandem Nursing: Questions about Colostrum, link: https://www.breastfeedingbasics.com/qa/tandem-nursing-questions-about-colostrum
(6)How Your Body Prepares For Breastfeeding, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/prenatal/delivery-beyond/Pages/How-Your-Body-Prepares-For-Breastfeeding.aspx
(7)Colostrum: Your Baby`s First Meal, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Colostrum-Your-Babys-First-Meal.aspx
(8)Colostrum – the Superfood for Your Newborn, link: http://americanpregnancy.org/breastfeeding/colostrum-the-superfood-for-your-newborn/
(9)Breastfeeding FAQs: Getting Started, link: http://kidshealth.org/en/parents/breastfeed-starting.html#
Alte articole:
- Atasarea corecta la san
- Avantajele alăptării la sân
- Primii pași în alăptare
- Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?
- Sfaturi pentru alăptarea la sân
- Stocarea laptelui matern
- Prepararea formulelor de lapte
- Laptele matern versus formule de lapte
- Alăptarea copiilor prematuri
- Copilul refuză sânul - greva suptului
- Alăptarea și fumatul
- Alăptarea pe scurt - important de știut - infografic
- Alăptarea la cerere
- Alăptarea și consumul de alcool
- Poziția la sân este corectă?
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]