Cum îl culci pe bebe: pe spate, pe burtă sau pe o parte?

Autor: Costin Oana Actualizat la 15-09-2016, 10544 vizualizări
Cum îl culci pe bebe: pe spate, pe burtă sau pe o parte?
Dacă pentru un adult sau copil cu vârsta peste 1 an oricare dintre poziÈ›iile de somn poate fi sigură È™i confortabilă, la bebeluÈ™i recomandarea este să fie culcaÈ›i pe spate, pentru că această poziÈ›ie de somn este considerată cea mai sigură.

Culcarea pe spate a bebeluÈ™ilor este asociată cu o reducere a riscului de sindrom de moarte subită infantilă, cea mai frecventă cauză de moarte la sugari. Cele mai multe cazuri au loc în primele 6 luni de viață, iar rata cea mai ridicată este între 2 È™i 4 luni.

DeÈ™i nu se cunosc motivele care stau la baza acestui sindrom, una dintre ipoteze este că bebeluÈ™ul care doarme pe burtă primeÈ™te mai puÈ›in oxigen È™i nu elimină tot dioxidul de carbon de la nivelul plămânilor, pentru că doarme cu nasul foarte aproape de aÈ™ternutul patului È™i inhalează astfel aerul încărcat cu dioxid de carbon pe care tocmai l-a expirat.

Nici aÈ™ezarea pe o parte în timpul somnului nu este considerată sigură pentru sugari. (1), (2)

CitiÈ›i mai multe informaÈ›ii despre sindromul morÈ›ii subite a sugarului în acest articol

În 1992 Academia Americană de Pediatrie a introdus în ghidurile sale pentru părinÈ›i recomandarea ca bebeluÈ™ii să fie culcaÈ›i pe spate în primul an de viață. După această modificare, statisticile au arătat o reducere semnificativă a cazurilor de moarte subită infantilă – cu mai bine de 40%, ceea ce reprezintă o scădere importantă pentru o modificare atât de simplă. (1), (3)

AÈ™ezarea pe spate se face doar când bebeluÈ™ul doarme (atât noaptea, cât È™i la somnul de zi), însă în timpul zilei, când este treaz, este recomandat să se aÈ™eze È™i pe burtă È™i să fie È›inut È™i în picioare (cu ajutor), pentru dezvoltarea motrică È™i antrenarea părÈ›ii superioare a corpului. (1)

Una dintre temerile pediatrilor È™i părinÈ›ilor odată cu introducerea acestei măsuri a fost că micuÈ›ii ar fi putut să se înece dacă vomitau stând pe spate, însă nu s-au înregistrat mai multe astfel de cazuri la copiii care dormeau pe spate comparativ cu cei aÈ™ezaÈ›i în alte poziÈ›ii.

O altă temere, care persistă È™i acum, este că dormitul pe spate poate modifica forma capului sugarilor. Într-adevăr, dacă bebeluÈ™ul doarme mereu cu capul pe aceeaÈ™i parte, este posibil să apară o uÈ™oară turtire. Pentru a preveni acest lucru, părinÈ›ii pot alterna poziÈ›ia capului la somn a micuÈ›ilor, dar È™i a copilului sau a pătuÈ›ului, astfel încât uÈ™a sau fereastra/sursa de lumină să nu fie mereu în aceeaÈ™i parte. Chiar dacă poate apărea o uÈ™oară aplatizare a capului, aceasta nu este gravă È™i se corectează de la sine cu timpul. (1), (2)

În preajma vârstei de 6 luni, când sugarul devine mai mobil È™i învață să se întoarcă pe o parte, este mai dificil să rămână aÈ™ezat pe spate pe toată durata somnului. Însă după această vârstă riscul pentru siguranÈ›a lui este mai mic decât în primele 6 luni. Totodată, intervenÈ›iile părinÈ›ilor pentru a-l reaÈ™eza în poziÈ›ia optimă pot fi interpretate de copil ca un prilej pentru joacă, ori specialiÈ™tii în somn recomandă ca noaptea È™i în perioadele somnului de zi atmosfera să fie una liniÈ™tită, cu interacÈ›iuni minime cu cel mic. În plus, dacă părinÈ›ii nu intervin să îl aÈ™eze pe spate, sugarul învață singur cum să revină înapoi când se întoarce pe o parte. (1), (4)

Mai multe recomandări privind siguranÈ›a sugarilor la somn găsiÈ›i în acest articol
Bibliografie:
(1) Solve Your Child s Sleep Problems, Richard Ferber
(2) Sleep Position: Why Back is Best, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Sleep-Position-Why-Back-is-Best.aspx
(3) AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS Risk Reduction, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/aap-expands-guidelines-for-infant-sleep-safety-and-sids-risk-reduction.aspx
(4) Healthy Sleep Habits, Happy Child - Marc Weissbluth
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
ÃŽngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp