Educarea somnului la copil
Prezentarea pe larg a principalelor metode și teorii de sleep training.Indiferent de metoda de sleep training pe care ați ales-o pentru a vă ajuta micuțul să adoarmă singur, este important să aveți în vedere câteva greșeli pe care să le evitați.
Auto-liniștirea este o abilitate pe care, conform experților vestici în somn, toți copiii sunt capabili să o dezvolte și ar fi ideal să o facă, pentru că aceasta îi ajută să adoarmă singuri, fără prezența sau implicarea directă a părinților.
Metoda trezirilor programate este una dintre modalitățile prin care părinții pot gestiona trezirile frecvente din timpul nopții ale micuților sau alte tulburări asociate somnului.
Experții în somn, Heather Turgeon și Julie Wright, propun o abordare echilibrată a somnului la copii, care încearcă să armonizeze ideile a două orientări de parenting opuse.
Metoda extincției în prezența părintelui este un program de educare a somnului copilului care combină principiul extincției (un comportament negativ va dispărea dacă este ignorat sau nu mai este întărit pozitiv) cu o aplicare blândă pentru copil, care să nu dezvolte sau să îi amplifice anxietatea de separare.
Metoda rutinelor pozitive constă în crearea unui ritual de culcare format din activități plăcute, liniștitoare și predictibile pentru copil, pe care acesta să le asocieze cu starea de ușoară amețeală care precede somnul.
Metoda camping out este o strategie de sleep training graduală și blândă, folosită cu scopul de a ajuta copiii să devină independenți în privința somnului.
Metoda Ferber, propusă de medicul pediatru Richard Ferber, face parte din categoria strategiilor de educare a somnului bazate pe principiul extincţiei. Este o variantă mai blândă a metodei cry it out, pentru că părintele revine în camera copilului, conform unui program prestabilit, până când cel mic adoarme.
Metoda cry it out este o strategie de educare a somnului copilului în vederea deprinderii abilității de a adormi singur, fără intervenția părinților. Metoda este foarte controversată, pentru că cel mic este lăsat singur să adoarmă și ignorat sistematic, în ciuda plânsului sau a protestelor lui.
Sleep training-ul se referă la procesul prin care copiii sunt încurajați să deprindă independența somnului (să adoarmă singuri, fără intervenția părinților) și să li se creeze un program de somn care să îi ajute atât pe copii, cât și pe părinți, să se odihnească suficient.
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]