Principii de bază ale somnului
Probleme și tulburări de somn
Educarea somnului la copil
Controverse privind somnul
Greșeli de evitat în sleep training
Autor:
Costin Oana Actualizat la 24-06-2016, 7904 vizualizări
Dacă ați decis să încercați o metodă de sleep training, este important să aveți în vedere câteva greșeli pe care să le evitați. Acestea pot îngreuna sau compromite eficacitatea metodei sau, mai grav, pot duce la crearea unor obiceiuri nedorite legate de somn ale copilului.
Ceea ce pot face părinții mai devreme de 4-6 luni pentru somnul celor mici este să îi obișnuiască cu asocierile pozitive (benefice) de somn, începând de la 6-8 săptămâni. Asocierile pozitive de somn sunt considerate acele legături pe care copilul învață să le facă între anumite aspecte și somn, pentru care nu este necesară prezența sau intervenția părinților (de exemplu: întunericul din cameră, pătuțul lui, zgomote albe care nu se opresc odată ce copilul adoarme etc). În acest caz nu este vorba de o metodă propriu-zisă de sleep training, ci de obișnuirea micuțului cu asocieri care mai târziu să îl ajute la deprinderea abilității de a adomi fără intervenția părintelui. (1), (2)
Pe lângă perioada de până la 4-6 luni (când micuțul nu este încă pregătit pentru educarea somnului), se recomandă evitarea unei metode de sleep training:
Consecvența este necesară și în modul în care părinții aplică metoda, chiar dacă oboseala, frustrarea că nu văd progrese, comoditatea etc. pot face mult mai dificilă respectarea programului stabilit.
Deși la toate metodele de sleep training este nevoie de consecvență, cele mai blânde vor necesita răbdare, implicare și consecvență pentru o durată mai mare de timp, comparativ cu cele mai drastice (din categoria extincției), care durează în general mai puțin și oferă rezultate mai rapid. (4), (5)
Aceasta nu este o listă exhaustivă, ci sunt prezentate doar câteva dintre cele mai frecvente capcane asupra cărora adepții sleep training-ului atrag atenția.
Introducerea unei metode de sleep training prea devreme
Educarea somnului copilului se recomandă să se facă începând de la vârsta de 4-6 luni. Unii specialiști în somn consideră că de la 4 luni copiii încep să deprindă abilitatea de a se liniști singuri, în timp ce alții, pentru o mai mare siguranță, recomandă ca părinții să aștepte până micuții ajung la 6 luni înainte de a introduce o metodă de sleep training, când ritmul circadian se maturizează și copiii pot dormi pe durate mai lungi de timp (neîntrerupt) noaptea. Însă mai devreme de 4 luni aceste metode nu sunt încurajate, ci se recomandă ca părinții să urmeze ritmul biologic de somn și alimentație al copilului.Ceea ce pot face părinții mai devreme de 4-6 luni pentru somnul celor mici este să îi obișnuiască cu asocierile pozitive (benefice) de somn, începând de la 6-8 săptămâni. Asocierile pozitive de somn sunt considerate acele legături pe care copilul învață să le facă între anumite aspecte și somn, pentru care nu este necesară prezența sau intervenția părinților (de exemplu: întunericul din cameră, pătuțul lui, zgomote albe care nu se opresc odată ce copilul adoarme etc). În acest caz nu este vorba de o metodă propriu-zisă de sleep training, ci de obișnuirea micuțului cu asocieri care mai târziu să îl ajute la deprinderea abilității de a adomi fără intervenția părintelui. (1), (2)
Mai multe informații despre asocierile de somn la copii găsiți în acest articol.
Aplicarea metodei de sleep training într-o perioadă nepotrivită
Înainte de a începe aplicarea metodei asupra căreia v-ați decis, este important să aveți în vedere ca în următoarea perioadă (aproximativ 2 săptămâni) să nu apară modificări majore în programul copilului și familiei, pentru a nu interfera cu schimbările pe care le presupune sleep training-ul.Pe lângă perioada de până la 4-6 luni (când micuțul nu este încă pregătit pentru educarea somnului), se recomandă evitarea unei metode de sleep training:
- înainte de o vacanță;
- când copilul este bolnav, îi ies dinții, trece prin perioada unei achiziții importante (de exemplu mersul);
- imediat înainte sau după apariția unui nou copil în familie;
- când aveți musafiri pe care îi găzduiți pentru mai mult timp. (3)
Lipsa de consecvență
Indiferent de metoda de sleep training aleasă, o regulă importantă este consecvența. Consilierii și specialiștii în somn recomandă părinților să stabiliească dinainte cu partenerul și alți membri ai familiei cu care locuiesc și/sau care au grijă de copil care sunt principiile și regulile metodei și că acestea trebuie respectate de toți. De exemplu, dacă seara la culcare părinții așează copilul în pătuț cât e încă treaz și lângă el jucăria preferată, lăsându-l să adoarmă singur, iar bunica, la somnul de zi, continuă să îl adoarme în brațe (cum era copilul obișnuit până acum), nu doar că va fi greu ca micuțul să învețe să se liniștească și să adoarmă singur, dar se va atașa mai puternic de comportamentul pentru care primește recompense aleatoriu (în acest caz adormirea în brațe, exact comportamentul pe care părinții doresc să îl înlocuiască), fenomen numit în psihologie „întărirea pozitivă inconsecventă”.Consecvența este necesară și în modul în care părinții aplică metoda, chiar dacă oboseala, frustrarea că nu văd progrese, comoditatea etc. pot face mult mai dificilă respectarea programului stabilit.
Deși la toate metodele de sleep training este nevoie de consecvență, cele mai blânde vor necesita răbdare, implicare și consecvență pentru o durată mai mare de timp, comparativ cu cele mai drastice (din categoria extincției), care durează în general mai puțin și oferă rezultate mai rapid. (4), (5)
Ignorarea altor cauze ale dificultăților de somn ale copilului
Uneori, nu doar asocierile de somn negative, lipsa unei rutine de somn sau un mediu nefavorabil pentru somnul copilului sunt responsabile pentru dificultatea lui de a adormi sau trezirile frecvente din timpul nopții. Copiii se pot confrunta cu tulburări de cauză medicală care perturbă somnul (apneea obstructivă de somn, astmul, dureri, sindromul picioarelor neliniștite etc) și asupra cărora metodele comportamentale de sleep training nu vor avea niciun efect. De aceea, monitorizați copilul înainte de a decide introducerea unei astfel de metode și discutați cu medicul pediatru dacă suspectați o astfel de problemă. (4)Renunțarea la metoda de sleep training prea devreme
Este una dintre greșelile cele mai frecvente făcute de părinți atunci când introduc o metodă de educare a somnului la copil. Înainte de dispariția unui comportament care se dorește a fi înlăturar, este posibil ca el să se înrăutățească (fenomen numit „extinction burst” de psihologii comportamentaliști). De multe ori, copiii au deja formate obiceiuri de somn, iar încercarea de a-i „dezvăța” de acestea implică rezistență și o dezorganizare a rutinei cu care erau obișnuiți. Astfel, în a doua sau a treia zi de la introducerea metodei trezirile pot fi mai frecvente, durata somnului mai scurtă și plânsul copilului mai puternic, moment în care unii părinți renunță, considerând că metoda nu este eficientă, când, conform consilierilor ăn somn, dacă ar fi consecvenți încă 1-2 zile, ar putea începe să vadă rezultatele (de cele mai multe ori acestea se observă între 3-7 zile). Promotorii sleep training-ului recomandă părinților ca, dacă după o săptămână în care au fost consecvenți nu văd niciun progres, atunci este momentul să se orienteze către o altă tehnică. (4), (5), (6)Alegerea unei metode care nu se potrivește stilului și principiilor părinților
Metodele de educare a somnului se află pe un continuum, de la cea mai drastică, la cea mai blândă. Diversitatea lor permite alegerea uneia potrivite pentru stilul și filozofia părinților privind creșterea copilului. O metodă în care se regăsesc îi va ajuta să fie consecvenți în aplicarea ei și să nu renunțe înainte de a vedea primele rezultate. Pe de altă parte, o metodă în care nu cred de la început va avea șanse mai mici să fie aplicată corespunzător și să îi ajute realmente. (5)O trecere în revistă a principalelor metode de sleep training, cu principiile și indicațiile lor găsiți în acest articol.
Bibliografie:
(1) The Happy Sleeper, Heather Turgeon and Julie Wright
(2) Sleeping through the Night, Jodi A. Mindell
(3) When Not To Sleep Train, link: http://drcraigcanapari.com/when-not-to-sleep-train/
(4) The Top Ten Sleep Training Mistakes, link: http://drcraigcanapari.com/sleep-training-mistakes-and-pitfalls/
(5) Bedtimig: The Parents Guide to Getting Your Child to Sleep at Just the Right Age, Isabela Granic and Marc Lewis
(6) When Is It Too Late To Sleep Train?, link: https://www.babysleepsite.com/tag/when-to-sleep-train/
Alte articole:
- Sleep training – cum poți învăța copilul să adoarmă singur
- Metoda Cry it out (extincția totală)
- Metoda Ferber
- Metoda Camping out
- Metoda rutinelor pozitive
- Metoda extincției în prezența părintelui
- Metoda „scării” (sleep ladder) și metoda „valului” (sleep wave)
- Metoda trezirilor programate
- Cum încurajăm auto-liniștirea și independența somnului la copii
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]