Principii de bază ale somnului

Actualizat la 17-03-2016, 8279 vizualizari
Principii de bază ale somnului
Somnul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor încă din primele săptămâni de viață și continuă să aibă un rol fundamental pe parcursul copilăriei.

În această secțiune vă prezentăm particularitățile somnului pentru fiecare etapă de vârstă, necesarul de ore de somn și informații esențiale pentru a ajuta copiii să aibă un somn adecvat și odihnitor.
Ce activități includem în rutina de culcare?

Rutina de somn poate include o varietate de activități, adaptate vârstei copilului și personalizate în funcție de preferințele și necesitățile acestuia, dar și de relația cu părintele.

Obiectul tranzițional și somnul

Obiectul tranzițional poate deveni o asociere de somn pozitivă, care promovează auto-liniștirea și somnul independent al micuților (fără ajutor din partea părinților pentru a adormi), chiar dacă cel mic doarme împreună sau separat de aceștia.

Somnul la nou-născut

Cunoașterea particularităților somnului la această vârstă îi poate ajuta pe părinți să înțeleagă ce se întâmplă cu micuțul lor și să poată face față mai bine acestei perioade solicitante, care le poate afecta și lor somnul.

Asocierile de somn pozitive vs asocierile de somn negative

Asocierile de somn sunt condițiile în care copilul adoarme și care în timp, în urma repetiției, devin indicatori pentru copil că urmează somnul. Pe care ar trebui să le încurajăm și pe care să le evităm?

Semnele privării de somn la copii

De multe ori poate fi greu pentru părinți să își dea seama dacă cel mic doarme suficient. Vă prezentăm câteva semne care arată dacă micuțul dvs. nu se odihnește suficient.

Ritualul de culcare (rutina de somn)

Rutina de somn sau ritualul dinainte de culcare se referă la un tipar format din activități care se petrec în fiecare seară în aceeași ordine (de exemplu: baia, schimbarea copilului în pijamale, alăptarea sau hrănirea cu biberonul, citirea unei povești și somnul).

Asocierile de somn

Ce sunt asocierile de somn și ce rol au, ce tipuri de asocieri de somn ar trebui să încurajăm și cum le putem schimba pe cele care nu susțin un somn de calitate la copii?

Somnul de zi la copii

Somnul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea copiilor, iar somnul de zi vine în completarea necesarului total de somn pe parcursul unei zile. Câte episoade de somn pe zi ar trebui să aibă un copil, cum îl putem ajuta să doarmă și multe alte informații despre somnul de zi.

Cât trebuie să doarmă un copil

Somnul este principala activitate a creierului în etapa primei dezvoltări și continuă să aibă un rol fundamental în copilărie, cu un impact direct asupra creșterii și dezvoltării fizice și psihice. De câte ore de somn are nevoie un copil pentru o dezvoltare optimă?

Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp