Periajul dinților la bebeluși

Transmiterea unor obiceiuri corecte copiilor cu privire la sănătatea cavității orale este printre cele mai importante lecții pe care aceștia le pot învăța de la părinți.
Prin obiceiuri corecte se înțelege efectuarea periajului dentar de două ori pe zi, utilizarea aței dentare, limitarea consumului de dulciuri și vizite regulate la medicul dentist. (1)
Dar copiii nu vor învăța cu ușurință și, de cele mai multe ori, părinții trebuie să depună mult efort pentru ca aceștia să deprindă toate aceste obiceiuri. Dar odată ce copiii au învățat cum să aibă grijă de sănătatea dinților și a întregii cavități bucale, satisfacția va fi pe măsură.
Trebuie menționat faptul că dinții temporari (de lapte) sunt la fel de importanți ca și cei definitivi și că, dacă un copil a învățat să își perieze dinții încă de la o vârstă fragedă, acesta va continua să o facă și la vârste mai mari, pe perioada adolescenței și apoi ca adult.
Când ar trebui să înceapă periajul la bebeluși?
Periajul ar trebui să înceapă chiar înaintea erupției dinților deoarece placa bacteriană, care se formează în cavitatea bucală, se va depune la nivelul gingiei bebelușilor. De aceea, se recomandă curățarea gingiilor cu o compresă sterilă după fiecare masă. În acest fel, pe lângă efectul de curățare, copilul va începe să se familiarizeze cu acest gest. (2)
În jurul vârstei de 4-6 luni vor începe să erupă primii dinți. Odată cu apariția primilor dinți se indică și periajul acestora fie cu periuțe foarte moi (specifice acestei vârste – periuțe din cauciuc, degetare speciale pentru periajul dinților bebelușilor), fie chiar și cu o compresă sterilă. Aceste gesturi, de curățare, sunt foarte importante deoarece prin îndepărtarea plăcii bacteriene se previne apariția cariilor dentare. (3)
Dinții bebelușilor vor continua să erupă până la vârsta de 18 luni. Până la această vârstă (și chiar și după) se recomandă ca părinții să efectueze periajul dinților copiilor. Nu există o vârstă standard până la care părinții vor realiza periajul dinților copiilor. Copiii vor fi ajutați până când aceștia vor putea să îl realizeze singuri. (3)
Cum se realizează periajul dentar la bebeluși?
Pentru a realiza periajul dinților unui bebeluș, în primul rând se va alege o poziție confortabilă în care părintele să aibă acces vizual la dinții bebelușului. De exemplu – copilul se poate ține în brațe sau părintele stă chiar lângă acesta. Capul bebelușului ar trebui susținut pentru ca periajul să se realizeze mai ușor.
Periajul dentar se realizează cu periuțe de dinți moi, specifice fiecărei vârste (pe piață existând o mare varietate de produse), la început fără pastă de dinți, apoi utilizând o cantitate foarte mică de pastă de dinți (pentru copii se va alege întotdeauna o pastă de dinți cu un conținut scăzut de fluor – aproximativ 1000 ppm).
La fel ca și în cazul adulților, periajul dințior bebelușilor se va efectua de două ori pe zi, dimineața și seara (înainte de culcare). Periajul se va realiza prin mișcări fine, pe toate fețele dinților (adică pe fețele interne – spre limbă, pe cele externe – spre obraz și buze cât și pe cele care triturează alimentele). (3)
Este de dorit să se evite mișcările de sus în jos - acestea pot răni gingiile și chiar dinții. Se indică mișcări delicate rotative, dinspre gingie spre dinte. De asemenea, este indicat ca periajul dentar să dureze aproximativ două minute.
Periuța dentară trebuie înlocuită la fiecare 3 luni sau chiar mai repede dacă se observă că perii s-au uzat. Perii uzați (tociți) nu sunt eficienți în îndepărtarea plăcii bacteriene și, în plus, pot zgâria gingiile copiilor. (4)
Ce facem când copiii nu vor să se spele pe dinți?
În cazul în care copiii sunt reticenți la periajul dentar este bine ca părinții să utilizeze metode prin care aceștia dintâi să nu vadă din igiena dinților o pedeapsă. Astfel, copiii vor fi mult mai receptivi.
O metodă eficientă este, în primul rând, ca părinții să-și efectueze periajul dentar de față cu copiii. Astfel, explicându-le și arătându-le în același timp, copiii vor înțelege că periajul dentar trebuie realizat de toți membrii familiei. De asemenea, cuvintele de încurajare și laudă vor ajuta copiii să fie încrezători că efectuarea periajului dentar este foarte important pentru ei.
Utilizarea unei periuțe electrice pentru copii poate fi o alternativă eficientă, dar după vârsta de 2-3 ani. Aceasta și pentru că, fiind ceva nou și atractiv, va crește interesul copilului. Se recomandă utilizarea unei periuțe de dinți electrice specială pentru copii, cu peri moi și capul activ de dimensiuni mici. La fel ca și în cazul periuței clasice, capul periuței electrice se va schimba după 3 luni de utilizare.
Există, de asemenea, jocuri sau poezii distractive pentru copii care pot fi utizate pe parcursul periajului. (4)
Copiii tind să își imite părinții, mai ales în cazul obiceiurilor zilnice. Astfel, atunci când igiena orală este importantă pentru părinți, aceasta va fi la fel de importantă și pentru copii. Este bine ca părinții să discute frecvent cu copiii despre importanța unor dinții și gingii sănătoase.
De asemenea, pentru sănătatea dinților bebelușilor, se recomandă vizite regulate la medicul dentist.
2.The First Tooth and Brushing Baby Teeth, link: http://oralb.com/en-us/oral-care-topics/s/the-first-tooth-and-brushing-baby-teeth
3. Tooth care for children, link: http://www.babycenter.com/0_tooth-care-for-children_11282.bc
4. Oral hygiene for babies and toddlers, link : http://www.awch.org.au/child-health-fact-sheets/Oral%20Hygiene_Factsheet_final.pdf
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]