Protecția solară la bebeluși

Autor: Costin Oana Actualizat la 09-02-2017, 2266 vizualizări
Protecția solară la bebeluși
Pielea bebelușilor este extrem de sensibilă la soare, o atenție deosebită fiind necesară mai ales în primele 6 luni, când se recomandă în general evitarea aplicării cremelor de protecție solară. O expunere excesivă la razele ultraviolete duce la apariția arsurilor solare, la care bebelușii sunt mult mai predispuși, din cauză că pielea lor nu produce suficientă melanină (pigmentul care dă culoarea închisă părului, pielii și ochilor).

Arsurile solare la bebeluși sunt o urgență medicală, fiind asociate cu deshidratare, febră, frisoane, apariția de vezicule sau chiar infecții la nivelul pielii. Pe termen lung, poate crește riscul de cancer de piele la vârsta adultă.

Cum îi putem proteja pe cei mici de arsurile solare în timpul sezonului cald? Iată câteva reguli simple de precauție:

  • În primele 6 luni nu țineți bebelușul direct în razele solare. Evitați în general expunerea la soare mai ales în intervalul 10-16 (când razele UV sunt mai puternice).
  • Folosiți un cărucior care este prevăzut cu umbrar.
  • Îmbrăcați bebelușul cu haine lejere și în culori deschise, care să acopere cât mai mult din pielea micuțului.
  • Acoperiți capul bebelușului cu o pălărie care să îi ofere suficientă umbră pentru față, urechi și gât.

Aplicarea produselor de protecție solară înainte de 6 luni este controversată. Pe de o parte, unii specialiști și asociații medicale (de exemplu Skin Cancer Foundation) recomandă folosirea cremelor cu protecție solară după 6 luni pentru că pielea nu este încă suficient de matură, iar raportul dintre suprafața de piele de acoperit și cantitatea de cremă este mai mare decât la adulți și copii mai mari, ceea ce implică o expunere mai pronunțată a bebelușilor la substanțele chimice din aceste produse. Pe de altă parte, Academia Americană de Pediatrie sugerează că se poate aplica cremă de protecție pe porțiuni mici, dacă bebelușul nu stă la umbră și hainele nu îi asigură suficientă protecție.

  • Aplicați crema de protecție pe zonele care rămân neacoperite de haine (dosul palmelor, picioare, ceafă). Dacă folosiți un spray, nu pulverizați direct către fața micuțului.
  • Când călătoriți cu mașina, așezați copilul pe partea unde nu bate soarele. O măsură eficientă este de a aplica folii protectoare UV pe geamuri; acestea filtrează razele UVA și UVB aproape în totalitate, fără să afecteze vizibilitatea.

Un alt aspect de reținut este că în primele luni bebelușii nu au încă dezvoltat mecanismul de a transpira, care să îi ajute să își răcorească corpul. De aceea, se recomandă să evitați supraîncălzirea copilului, îmbrăcându-l adecvat, hidratându-l suficient și evitând să îl expuneți la căldură excesivă.
Bibliografie:
(1) Sun Protection for Infants, link: http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/children/infants
(2) Should You Put Sunscreen on Infants? Not Usually, link: http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm309136.htm
(3) Sun safety for children, link: http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/safety-in-the-sun.aspx
(4) Sun Safety Tips for Infants, Babies and Toddlers, link: http://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/children/sun-safety-tips-for-infants-babies-and-toddlers
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp