Echipamentul pentru hrănirea cu biberonul
Autor:
Mancaș Mălina Actualizat la 31-01-2017, 1958 vizualizări
Pentru hrănirea cu formulă de lapte sau cu lapte matern cu biberonul sunt necesare o serie de echipamente de hrănire, depozitare și sterilizare.
Dacă alegeți să hrăniți copilul cu lapte matern, veți avea nevoie de o pompă de sân pentru extragerea laptelui. Acestea sunt de diverse tipuri (manuale, electrice, pe bază de baterii), au dimensiuni diferite, sisteme de pompare diferite și viteze variate de golire a sânilor.
Dacă, în schimb, optați pentru formulă de lapte, veți avea în primul rând nevoie de cutii cu lapte praf. Acesta trebuie ales în funcție de vârsta și necesitățile copilului dumneavoastră.
Pe lângă formula de lapte sau laptele matern, mai aveți nevoie de o serie de produse necesare în hrănirea cu biberonul:
Dacă alegeți să hrăniți copilul cu lapte matern, veți avea nevoie de o pompă de sân pentru extragerea laptelui. Acestea sunt de diverse tipuri (manuale, electrice, pe bază de baterii), au dimensiuni diferite, sisteme de pompare diferite și viteze variate de golire a sânilor.
Citiți mai multe despre pompele de sân în articolul nostru.
Dacă, în schimb, optați pentru formulă de lapte, veți avea în primul rând nevoie de cutii cu lapte praf. Acesta trebuie ales în funcție de vârsta și necesitățile copilului dumneavoastră.
Pe lângă formula de lapte sau laptele matern, mai aveți nevoie de o serie de produse necesare în hrănirea cu biberonul:
Biberoane
- Sunt necesare cel puțin 6 biberoane, pentru a avea mereu la îndemână unul curat pentru hrănire.
- Sunt disponibile biberoane standard, biberoane anti-colici (au un unghi de înclinare destinat reducerii cantității de aer pe care copilul o înghite în timpul hrănirii, lucru ce ar putea favoriza apariția colicilor, iar unghiul susține și o poziție mai corectă a capului copilului în timpul hrănirii) sau biberoane sterile de unică folosință care sunt realizate pentru călătorii, se strâng ușor pentru a fi aruncate cu ușurință, dar sunt mai costisitoare, nefiind indicate pentru utilizare pe termen lung.
- În funcție de materialul din care sunt realizate, biberoanele pot fi din sticlă sau plastic.
- Au dimensiuni variate, dar vin de obicei în trei mărimi unice, cea mai mică fiind pentru nou-născuți.
Tetine
- Sunt necesare cel puțin 6 tetine pentru a avea mereu una curată la îndemână pentru hrănire și deoarece există riscul să se rupă sau să se piardă ușor.
- Acestea sunt de diferite mărimi și forme, tetine rotunde sau ortodontice - care mimează forma mamelonului, ușor elogată sau tetine anti-colici ce reduc cantitatea de aer pe care copilul o poate înghiți.
- În funcție de materialul din care sunt făcute, tetinele pot fi din latex sau silicon. Tetinele din silicon sunt mai puțin flexibile, dar mai durabile.
- Au orificii de dimensiuni variate, lucru ce permite un flux variat de lichid, în funcție de vârsta și dezvoltarea copilului.
Echipament de sterilizare
- Biberoanele și celelalte echipamente de hrănire pot fi sterilizate cu ajutorul sterilizatoarelor la aburi, sterilizatoarelor pentru cuptorul cu microunde sau cu ajutorul sterilizanților chimici. Este bine de știut însă faptul că sterilizarea se poate face și prin simpla fierbere a echipamentelor.
- Unele sterilizatoare au spații speciale pentru accesoriile de dimensiuni mai mici cum ar fi tetinele, inelele de la biberoane sau suzetele și pot avea mecanisme speciale ce previn alterarea biberoanelor.
Citiți aici mai multe despre sterilizarea biberoanelor.
Perie pentru curățarea biberoanelor și a tetinelor
- Aceste perii permit curățarea eficientă a sticlelor și a accesoriilor, pentru a îndepărta orice urmă de lapte sau formulă. Curățarea este esențială pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Sterilizarea nu este eficientă dacă echipamentele de hrănire nu au fost curățare corespunzător în prealabil.
- Sunt astfel concepute încât să ajungă în locurile mai greu accesibile și trebuie să fie din material care să nu zgârie biberoanele.
Alte accesorii:
- Coș pentru spălarea accesoriilor de hrănire la mașina de spălat vase - are spații speciale pentru tetine, capacele biberoanelor și inelele biberoanelor, astfel încât să nu se amestece cu restul vaselor în interiorul mașinei de spălat vase.
- Suport pentru uscarea biberoanelor - ajută la uscarea mai rapidă și depozitarea sigură a accesoriilor și biberoanelor.
- Încălzitor pentru biberon (electric sau portabil) – este un dispozitiv opțional, deoarece încălzirea laptelui se poate face cu mare ușurință într-un vas cu apă caldă sau sub jet de apă caldă. Este folosit însă de cele mai multe ori pentru a menține laptele cald pentru mesele din timpul nopții, reducând timpul de încălzire a formulei sau laptelui.
- Organizator pentru biberoane – este de fapt o geantă termoizolantă cu spații speciale pentru biberoane, tetine, capace, inele, suzete etc., pentru o organizare eficientă și simplă pe durata plimbărilor sau călătoriilor.
Bibliografie:
(1) Guide to bottle feedinh, NHS, link: http://www.pat.nhs.uk/downloads/patient-information-leaflets/maternity/after-birth/Guide%20to%20bottle%20feeding.pdf
(2) Bottle feeding guide, link: http://www.childsafetyexperts.com/baby/bottlefeeding
(3) Bottle feeding: a guide to what you need, link: http://www.babycentre.co.uk/a559785/bottle-feeding-a-guide-to-what-you-need
(4) Bottle-gear checklist, link: http://www.whattoexpect.com/first-year/bottle-gear-checklist
Alte articole:
- Atasarea corecta la san
- Avantajele alăptării la sân
- Primii pași în alăptare
- Colostrul - primul lapte matern
- Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?
- Sfaturi pentru alăptarea la sân
- Stocarea laptelui matern
- Prepararea formulelor de lapte
- Laptele matern versus formule de lapte
- Alăptarea copiilor prematuri
- Copilul refuză sânul - greva suptului
- Alăptarea și fumatul
- Alăptarea pe scurt - important de știut - infografic
- Alăptarea la cerere
- Alăptarea și consumul de alcool
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]