Măsuri de siguranță în hrănirea cu biberonul

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 31-01-2017, 3060 vizualizări
Măsuri de siguranță în hrănirea cu biberonul
Laptele matern este cea mai bună sursă de nutrienți pentru copil în primul an de viață iar alăptarea la sân are beneficii numeroase asupra mamei și copilului. Decizia de a alăpta la sân este însă una personală și ține de mai multe aspecte, inclusiv medicale.

Hrănirea cu biberonul cu lapte matern sau formulă poate fi o experiență plăcută și relaxantă atât pentru copil, cât și pentru mamă. Dacă alegeți să hrăniți copilul cu biberonul, vă oferim o serie de sfaturi pentru siguranța și sănătatea copilului:

  • Dacă hrăniți copilul cu formulă de lapte, alegeți tipul de lapte praf specific vârstei și necesităților copilului dumneavoastră, pentru a-i asigura toți nutrienții de care are nevoie. Verificați de fiecare dată data expirării formulei de lapte.
  • Spălați-vă cu atenție pe mâni înainte de pomparea laptelui, utilizați pompe și echipamente sterile și respectați condițiile de stocare a laptelui matern. 
Citiți mai multe despre pompele de sân și stocarea laptelui matern.
  • Curățați, sterilizați și depozitați corespunzător biberoanele și celelalte echipamente de hrănire și preparare/depozitare a laptelui.
Iată care sunt pașii și metodele pentru sterilizarea biberoanelor.  
  • Preparați formula de lapte în condiții de maximă igienă, respectând instrucțiunile de pe ambalaj,
Mai multe despre prepararea formulei de lapte, aici.
  • Apa se adaugă întotdeauna înaintea laptelui praf, și aceasta trebuie să fie fiartă și răcită în prealabil. Folosiți cantitatea exactă de apă menționată pe ambalaj, în instrucțiunile de preparare. Nu mai adăugați sare, zahăr sau alte ingrediente.
  • Respectați condițiile și durata de depozitare a formulei de lapte. La frigider poate fi păstrată maximum 24 de ore și nu se recomandă congelarea. Aruncați formula preparată și neconsumată în 24 de ore deoarece există riscul dezvoltării bacteriilor în aceasta. Formula preparată nu trebuie lăsată la temperatura camerei mai mult de o oră.

Citiți mai multe despre depozitarea formulei de lapte.

  • Laptele trebuie să fie cald sau la temperatura camerei. Formula se încălzește într-un bol cu apă caldă sau sub jet de apă caldă. Nu utilizați microundele pentru încălzirea sau reîncălzirea laptelui sau a formulei de lapte, deoarece pot rămâne zone fierbinți neomogenizate ce pot cauza arsuri copilului. Verificați temperatura laptelui picurând pe încheietura mâinii dumneavoastră.
  • Asigurați-vă că orificiul tetinei are dimensiunea potrivită, pentru a asigura un flux continuu și moderat. Dacă cel mic dă semne că se îneacă, orificiul ar putea fi prea mare, ceea ce duce la un flux prea ridicat de lapte, iar dacă bebelușul depune mult efort în timp ce suge  e posibil ca orificiul să fie prea mic. Încercați tetine de diferite dimensiuni pentru a vă asigura că o folosiți pe cea potrivită.
  • Țineți biberonul ușor înclinat pentru a asigura un flux moderat de lapte și oferiți-i pauze copilului în timpul hrănirii.
  • Nu lăsați copilul să consume din biberon nesupravegheat, nu îl lăsați să adoarmă cu biberonul în gură. De asemenea, nu lăsați copilul să continue să sugă din biberon chiar și când acesta rămâne gol.
Bibliografie:
(1) FDA takes final step on infant formula protections, link: http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm048694.htm
(2) Practical bottle feeding tips, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Practical-Bottle-Feeding-Tips.aspx
(3) Bottle-feeding a breastfed baby, link: https://www.llli.org/docs/0000000000000001WAB/WAB_Tear_sheet_Toolkit/23_safehandling_storageofyour_milk.pdf
(4) Feeding babies and food safety, link: http://www.sahealth.sa.gov.au/wps/wcm/connect/5514158047d940a7ac79adfc651ee2b2/Feeding+babies+and+food+safety+Fact+Sheet.pdf?MOD=AJPERES
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp