Suzeta la copii
Autor:
Costin Oana Actualizat la 08-08-2016, 6974 vizualizări

Folosirea suzetei la copii este controversată, pe de o parte are o reputație proastă din cauza dependenței pe care o dezvoltă în general copiii, pe de altă parte suzetele pot fi instrumente utile pentru liniștirea lor, ajutându-i să doarmă sau scăzând riscul sindromului de moarte subită infantilă.
Înainte de a oferi suzeta bebelușului, este important să aveți în vedere beneficiile și riscurile acesteia, precum și măsurile de siguranță și utilizarea corespunzătoare a suzetei.
Copiii se nasc cu reflexul de a suge (unii feți își sug degetul sau pumnul chiar din timpul vieții uterine). Acest reflex îi ajută să se hrănească, să crească și să se dezvolte, dar are și rolul de a-i ajuta să se liniștească (așa numitul „supt non-nutritiv”). De aceea, oferirea unei suzete poate veni în întâmpinarea acestei nevoi, cu condiția să nu interfereze cu alimentația, iar sănătatea și siguranța copilului să nu fie puse în pericol. (1), (2)
Iată câteva argumente pro și contra pe care să le aveți în vedere înainte de a oferi micuțului suzeta:
Decizia de a introduce suzeta vă aparține în totalitate. Important este să aveți în vedere beneficiile și riscurile acesteia, precum și măsurile de siguranță și utilizarea corespunzătoare a suzetei.
Înainte de a oferi suzeta bebelușului, este important să aveți în vedere beneficiile și riscurile acesteia, precum și măsurile de siguranță și utilizarea corespunzătoare a suzetei.
Copiii se nasc cu reflexul de a suge (unii feți își sug degetul sau pumnul chiar din timpul vieții uterine). Acest reflex îi ajută să se hrănească, să crească și să se dezvolte, dar are și rolul de a-i ajuta să se liniștească (așa numitul „supt non-nutritiv”). De aceea, oferirea unei suzete poate veni în întâmpinarea acestei nevoi, cu condiția să nu interfereze cu alimentația, iar sănătatea și siguranța copilului să nu fie puse în pericol. (1), (2)
Utilizarea suzetei și reguli de siguranță
- La bebelușii alăptați la sân se recomandă ca introducerea suzetei să se facă după ce alăptarea s-a stabilizat, adică după aproximativ 3-4 săptămâni. Fluxul și producția de lapte matern este influențată în mare măsură de prima săptămână de alăptare - cu cât nou-născutul suge mai frecvent, cu atât acțiunea sa va stimula dezvoltarea mai multor receptori ai prolactinei la nivelul sânilor, astfel că va fi produs mai mult lapte. În următoarele săptămâni, alăptarea frecventă va determina creșterea fluxului de lapte (prin sistemul „cerere și ofertă”), până când acesta va atinge faza de platou (după aproximativ o lună). Dacă suzeta este introdusă înainte de acest punct, poate interfera cu producția de lapte și să o mențină scăzută.
- Înainte de prima utilizare, sterilizați suzeta prin fierberea timp de 5 minute în apă, după care răciți-o înainte de a o da copilului și asigurați-vă că nu a rămas apă în interiorul ei. Spălați-o cu apă fierbinte și săpun înainte de fiecare utilizare până la 6 luni ale copilului, pentru a minimiza riscul contactării de bacterii.
- Când îi oferiți prima dată suzeta, copilul este posibil să o refuze, să o scuipe, să se strâmbe sau să nu pară interesat, având în vedere că suzeta nu îi oferă lapte. Puteți reîncerca de câteva ori, menținând câteva secunde suzeta în gura celui mic, astfel încât să nu o scape sau arunce. Dacă bebelușul continuă să o refuze, nu îl forțați să o accepte.
- Nu introduceți suzeta în substanțe dulci (miere, zahăr) pentru a determina copilul să o accepte.
- Când copilul plânge, încercați să aflați care este cauza (îi este foame, e obosit, s-a plictisit, trebuie schimbat etc) și să o rezolvați, înainte de a-i oferi suzeta.
- Dacă bebelușul are nevoie să fie alinat și liniștit, înainte de a-i oferi suzeta încercați și alte metode (schimbarea poziției în care stă, legănarea etc.).
- Nu „curățați” suzeta după ce a căzut pe jos introducând-o în gura dvs, pentru că riscați să îi transmiteți copilului propriile dvs bacterii.
- Verificați periodic suzeta să nu aibă crăpături, să nu fie uzată sau decolorată. Unele medicamente pot afecta materialul suzetei dacă aceasta este folosită imediat după administrare, la fel și mușcarea sau mestecarea de către cel mic.
- Suzeta nu ar trebui folosită pentru a înlocui sau întârzia mesele copilului. Oferiți-i suzeta doar atunci când sunteți siguri că nu îi este foame (de exemplu, după ce a mâncat sau între mese).
- Nu legați suzeta de pătuț sau de cărucior, în jurul gâtului sau mâinii copilului, pentru a evita riscul de rănire sau strangulare.
- Unele suzete au data de expirare menționată pe ambalaj. În lipsa acesteia, schimbarea suzetei o dată la două luni este indicată pentru a preveni degradarea. (1), (2), (3), (4)
Argumente pro și contra
Utilizarea suzetei este un subiect controversat, unii părinți considerând că bebelușii trebuie ținuți departe de acest obiect care le poate da un obicei negativ, putând afecta alăptarea, în timp ce alții îl găsesc de un real folos în liniștirea copilului.Iată câteva argumente pro și contra pe care să le aveți în vedere înainte de a oferi micuțului suzeta:
Argumente pro
- Tot mai multe studii sugerează că utilizarea suzetei poate scădea riscul sindromului morții subite infantile, de aceea, începând din 2005, Academia Americană de Pediatrie încurajează oferirea suzetei la bebeluși ca măsură de prevenire a acestui sindrom, alături de alte măsuri precum dormitul copilului în aceeași cameră cu părinții, dar în paturi separate și așezarea pe spate a micuțului în timpul somnului. Suzeta poate fi dată atât copiilor alăptați, cât și celor hrăniți cu biberonul sau o combinație între cele două. (2), (3), (5)
- Unii bebeluși au o nevoie mai mare de a suge, suptul oferindu-le, pe lângă satisfacerea nevoii de hrană, posibilitatea de a se liniști. În cazul din urmă, suzeta poate fi de mare ajutor, cu condiția ca aceasta să nu fie oferită când micuțului îi este într-adevăr foame. (5)
- Suzeta poate calma și opri din plâns copilul care are nevoie de liniștire, dar care nu are mereu la dispoziție sânul mamei. De asemenea, poate fi de ajutor pentru bebelușii care au colici sau care plâng foarte mult sau când bebelușilor li se recoltează sânge, sunt vaccinați sau li se fac alte proceduri medicale.
- Dacă bebelușul are un reflex dezvoltat de a suge și nu i se oferă suzeta, el poate apela la sugerea degetului pentru a se liniști, un obicei la care copilul renunță de obicei mult mai greu decât la suzetă. (6)
- Folosirea suzetei stimulează secreția de salivă, care este un antiacid, aspect benefic pentru bebelușii care au reflux gastroesofagian. (7)
Argumente contra
- Introdusă prea devreme, când alăptarea nu s-a stabilizat încă (adică în prima lună de viață), suzeta poate afecta producția de lapte. (3)
- Dacă cel mic se obișnuiește să adoarmă cu suzeta și la trezirile din timpul nopții nu o mai are și nu este însă suficient de mare să și-o fixeze singur, părinții vor fi nevoiți să se trezească de fiecare dată pentru a i-o oferi.
- Utilizarea suzetei ar putea favoriza riscul apariției infecțiilor urechii. Acestea sunt însă mai puțin probabile în primele 6 luni, când riscul sindromului morții subite infantile este mai mare, la fel și interesul copilului pentru o suzetă.
- Utilizarea prelungită a suzetei după ce copilul a împlinit 2 ani poate afecta alinierea dinților și determina creșterea lor strâmbă (efectele sunt și mai pronunțate atunci când suzeta continuă să fie folosită după 4 ani). (6), (7)
Suzeta potrivită – cum o alegi?
- Există mai multe mărci și modele de suzete pe piață, de la cele standard, până la cele ortodontice. Conform Asociației Americane de Pediatrie, nu există o corelație între prețul și strategia unei suzete și eficiența acesteia, de aceea este necesar să încercați mai multe variante până să vă opriți la cea preferată de copil.
- Apărătoarea dintre tetină și inelul suzetei trebuie să fie dintr-un material ferm, cu găuri de ventilație și să aibă o lungime de minimum 3,8 centimetri, astfel încât să nu existe riscul de a fi introdusă cu totul în gura copilului.
- Sunt de preferat suzetele care constau într-o singură piesă celor din două sau mai multe, pentru a minimiza riscul de a se dezmembra și de a îneca bebelușul.
- Achiziționați suzete de mărimi adecvate vârstei copilului.
- Asigurați-vă că suzeta poate fi spălată cu apă fierbinte.
- Este bine să aveți cel puțin o suzetă de rezervă la îndemână, în cazul în care pierdeți sau scăpați suzeta într-o zonă neigienică. (1), (5), (6)
Decizia de a introduce suzeta vă aparține în totalitate. Important este să aveți în vedere beneficiile și riscurile acesteia, precum și măsurile de siguranță și utilizarea corespunzătoare a suzetei.
Bibliografie:
(1) Pacifiers: Satisfying Your Baby`s Needs, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Pacifiers-Satisfying-Your-Babys-Needs.aspx
(2) Pacifiers (soothers): A user’s guide for parents, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791560/
(3) Pacifier Use When Breastfeeding, link: http://www.pamf.org/children/newborns/feeding/pacifiers.html
(4) Pacifiers, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/aap-press-room-media-center/Pages/Pacifiers.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
(5) Practical Pacifier Principles, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/crying-colic/Pages/Practical-Pacifier-Principles.aspx
(6) Pacifiers: Are they good for your baby?, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/pacifiers/art-20048140
(7) How and Why to Use and Lose the Pacifier, link: https://www.preciouslittlesleep.com/how-to-use-and-loose-the-pacifier/
Alte articole:
- Atasarea corecta la san
- Avantajele alăptării la sân
- Primii pași în alăptare
- Colostrul - primul lapte matern
- Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?
- Sfaturi pentru alăptarea la sân
- Stocarea laptelui matern
- Prepararea formulelor de lapte
- Laptele matern versus formule de lapte
- Alăptarea copiilor prematuri
- Copilul refuză sânul - greva suptului
- Alăptarea și fumatul
- Alăptarea pe scurt - important de știut - infografic
- Alăptarea la cerere
- Alăptarea și consumul de alcool
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Articole recente:
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]