Suzeta și alăptarea
De altfel, ghidurile oficiale de pediatrie recomandă precauție în folosirea suzetei la nou-născuți: Organizația Mondială a Sănătății a inclus în recomandările pentru succesul alăptării avertizarea ca unui nou-născut nu trebuie să i se dea suzetă, iar Asociația Americană de Pediatrie recomandă să se aștepte o lună după naștere înainte de a oferi suzeta copilului. (1), (2)
Alăptarea în prima lună de viață
Aceste recomandări au în vedere faptul că stimularea sânilor prin supt în primele 3-4 săptămâni de către nou-născut va determina cantitatea de lapte pe care mama o va produce pe termen lung. Cu cât bebelușul suge mai frecvent și mai mult în această perioadă, cu atât mai mulți receptori ai prolactinei se vor dezvolta la nivelul celulelor glandulare ale sânilor și totodată mai mult lapte va fi produs. De aceea, în prima lună de viață este încurajată punerea micuțului la sân ori de câte ori dă semnale de foame, cu evitarea suzetei sau biberonului. (3), (4)Suzeta în prima lună de viață
Dacă primesc suzetă sau biberon, este posibil ca unii copii să se obișnuiască cu mișcările specifice de supt presupuse de acestea (diferite de ale suptului la sân) și să nu mai stimuleze suficient sânul, atunci când sunt alăptați. Pentru că producția de lapte matern funcționează conform principiului „cerere și ofertă”, o stimulare slabă sau insuficientă a sânului va duce la o producție mică de lapte. Utilizarea suzetei în prima lună de viață poate îngreuna și atașarea corectă la sân, iar dacă micuțul nu consumă suficient lapte, este posibil să nu ia în greutate.Totodată, dacă bebelușul nu golește sânul, iar mama nu se asigură de golirea lor (manual sau prin folosirea unei pompe), există riscul de angorjare a sânilor, mastită sau chiar abces. (4), (5)
Suzeta și alăptarea după prima lună de viață
După 3-4 săptămâni de la naștere, fluxul de lapte se stabilizează – cantitatea de lapte produsă ajunge la o fază de platou. Introducerea suzetei este mai puțin probabil să interfereze cu alăptarea, decât dacă este oferită foarte frecvent, mesele sunt amânate sau în loc să fie alăptat, copilul primește suzeta.
În ceea ce privește studiile privind alăptarea și utilizarea suzetei, numărul lor este mic și rezultatele la care au ajuns nu susțin o posibilă scurtare a duratei alăptării din cauza suzetei. Totodată, informațiile privind posibilele efecte negative ale suzetei sunt insuficiente.
În 2016 cercetătorii organizației Cochrane* au publicat o meta-analiză privind efectele folosirii suzetei asupra duratei alăptării. Aceștia au identificat în literatură doar 3 cercetări pe acest subiect, dintre care numai 2 au putut fi incluse în analiză pentru că respectau metodologia științifică. Cele două studii au vizat 1302 bebeluși sănătoși, născuți la termen, ale căror mame (motivate să alăpteze) au început să participe la studiu imediat după ce au născut sau după două săptămâni. Folosirea fără restricții a suzetei înainte sau după stabilizarea lactației nu a avut consecințe asupra prevalenței și duratei alăptării până la 4 luni. Studiile nu au oferit informații despre efectele suzetei, cum ar fi dificultățile mamelor legate de alăptare, satisfacția acestora, plânsul sau agitația bebelușilor ori probleme medicale precum otita medie sau malocluzia dentară.
Pentru că nu există suficiente informații privind posibilele efecte negative ale utilizării suzetei, autorii meta-analizei consideră că mamele sunt cele care decid în final, în funcție de preferințele lor, dacă să ofere sau nu suzeta micuților. (6)
Decizia de a oferi sau nu suzeta micuțului trebuie să aibă în vedere și rolul acesteia pentru somn, despre care puteți citi în acest articol.
(2)Do Pacifiers Interfere With Breastfeeding Success?, link: http://www.medscape.com/viewarticle/711283?src=trendmd_pilot&trendmd-shared=1
(3)Pacifier Use When Breastfeeding, link: http://www.pamf.org/children/newborns/feeding/pacifiers.html
(4)Will Using a Pacifier Affect My Breastfed Baby?, link: http://www.lalecheleague.org/nb/nbnovdec07p279.html
(5)The Happiest Baby on the Block: The New Way to Calm Crying and Help your Newborn Baby Sleep Longer, Harvey Karp
(6)Effect of restricted pacifier use on duration of breastfeeding in full-term infants, link: http://www.cochrane.org/CD007202/PREG_effect-restricted-pacifier-use-duration-breastfeeding-full-term-infants
(7)What is Cochrane evidence and how can it help you?, link: http://www.cochrane.org/what-is-cochrane-evidence
- Atasarea corecta la san
- Avantajele alăptării la sân
- Primii pași în alăptare
- Colostrul - primul lapte matern
- Cum poți ști dacă bebelușul primește suficient lapte?
- Sfaturi pentru alăptarea la sân
- Stocarea laptelui matern
- Prepararea formulelor de lapte
- Laptele matern versus formule de lapte
- Alăptarea copiilor prematuri
- Copilul refuză sânul - greva suptului
- Alăptarea și fumatul
- Alăptarea pe scurt - important de știut - infografic
- Alăptarea la cerere
- Alăptarea și consumul de alcool
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]