Boli eruptive contagioase la copii

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 14-09-2016, 10330 vizualizări
Boli eruptive contagioase la copii
Copiii intră des în contact cu diverse grupuri (locuri de joacă, școli, grădinițe etc.), unde numeroase boli eruptive și contagioase se transmit cu ușurință. Este important ca părinții să recunoască semnele acestor boli, pentru a lua din timp măsurile necesare de prevenire a contaminării altor persoane și administrarea tratamentului optim pentru prevenirea complicațiilor ce pot să apară.

Iată care sunt cele mai cunoscute boli eruptive contagioase ce apar la copii, cum se manifestă acestea și în ce perioadă se transmit:

Febra Scarlet (Scarlatina)

Scarlatina este o infecție bacteriană cauzată de Streptococcus Grup A. Afectează în general copiii mai mici de 10 ani. Se manifestă prin febră, erupții, înroșirea gâtului și faringoamigdalită acută („limbă de zmeură”).

Simptome

Iritația seamănă cu o arsură solară, cu erupții de dimensiuni reduse ce cauzează prurit. Debutează în general cu febră (mai mare de 38°C) și dureri de gât. Migrenele, starea de vomă și durerile abdominale pot, de asemenea, să apară. O iritație aspră poate să apară în prima sau a doua zi de boală în zona superioară a trunchiului sau pe gât, răspândindu-se la zona membrelor. Iritația este de obicei mai proeminentă în zona axilară, pe coate sau zona inghinală. Dispare de obicei după o săptămână și este urmată de descuamarea ușoară a pielii de la vârful degetelor de la mâni, degetele de la picioare și din zona inghinală.

Pot să apară în unele cazuri complicații cu infecții ale urechii medii, abcese ale gâtului, infecții la nivelul pieptului, meningite, afecțiuni osoase sau articulare, afectarea renală, hepatică sau cardiacă, și în rare cazuri sindrom de șoc toxic.

Transmitere

Bacteria este prezentă la nivelul gurii, gâtului sau nasului la persoanele infectate. Se transmite prin intermediul aerului respirat sau în urma contactului direct cu secrețiile respiratorii ale persoanei afectate. Perioada de incubație este de obicei de 1-3 zile. În unele cazuri, febra Scarlet se poate dezvolta dintr-o infecție streptococică a pielii, numită impetigo. Dacă copilul are impetigo, această boală poate fi transmisă prin contactul cu pielea afectată. Este transmisibilă cu 2 zile înainte de apariția simptomelor până la umarea tratamentului cu antibiotice pentru 24-48 ore. Cazurile netratate sunt transmisible 10-21 zile.

Prevenire și tratament

Nu este vaccin împotriva febrei Scarlet. Necesită tratament de 10 zile, dar de obicei boala în sine persistă 1-3 zile, rareori mai mult. Se recomandă reducerea riscului de a contacta infecția prin adoptarea unor serii de măsuri de prevenție. Păstrați mâinile curate și spălați frecvent cu apă și săpun, în special în urma contactului cu fluide bucale sau nazale, acoperiți nasul și gura când strănutați sau tușiți și folosiți șervețele nazale de unică folosință, încurajând si copilul să facă la fel. Evitați utilizarea comună a obiectelor personale, ustensilelor sau prosoapelor.

Copiii bolnavi trebuie ținuți acasă până când febra scade și trebuie să urmeze tratamentul cu antibiotic prescris pentru cel puțin 24 de ore. Copilul va prezenta dificultăți la înghițire, astfel că este utilă administrarea de alimente moi sau lichide. (1, 2)

Dacă apar simptomele, trebuie consultat medicul pentru prescripția corespunzătoare de medicamente. Simptomele pot fi înlăturate prin utilizarea concomitentă a antipireticelor, prin odihnă și aportul suficient de fluide.

Varicela

Este o boală comună a copilăriei, cauzată de virusul varicelo-zosterian. Cauzează erupții severe și roșii pe toată suprafața corpului. Virusul se poate răspândi cu ușurință și poate fi transmis prin aer de la o persoană infectată care strănută sau tușește sau prin contactul cu pielea sau alimente și băuturi contaminate.

Simptome

Varicela se manifestă prin febră, erupții cutanate roșiatice urmate de formarea blisterelor, slăbiciune și oboseală, reducerea apetitului, migrene, inflamarea gâtului, dureri musculare. Durează aproximativ 1-2 zile pentru ca boala să parcurgă toate stadiile. Vor apărea pete noi roșii zilnic timp de aproximativ o săptămână.

Transmitere

Se transmite prin aer sau prin contactul direct cu veziculele și fluidul din vezicule. Perioada în care se transmite la o altă persoană este cu 1-2 zile înainte de erupție și persistă până când toate blisterele dispar și se usucă. Se recomandă vaccinarea și izolarea de persoanele afectate.

După expunerea și contactul cu o persoană infectată, simptomele apar de obicei după 15-16 zile (perioada de incubație). Virusul se poate răspândi înainte ca simptomele să apară. O persoană care nu a avut această boală în copilărie sau nu s-a vaccinat, prezintă riscul de a lua virusul la orice vârstă.

Prevenire și tratament

Se recomandă măsuri stricte de igienă, spălarea frecventă cu apă și săpun, schimbarea hainelor și a lenjeriei de pat zilnic.

Un copil cu varicelă trebuie să rămână acasă, fără a fi în contact cu orice alt colectiv până când erupțiile dispar și se usucă sau până medicul validează acest aspect.

Deseori se prescriu și medicamente orale, cum ar fi difenilhidramina HCL pentru reducerea pruritului. Medicamentele cu cortizon sunt de asemenea eficiente, însă se recomandă administrarea lor doar cu prescripție medicală.

Copilul are nevoie de multe lichide și de odihnă pentru a se recupera. Îmbrăcați-l corespunzător pentru a preveni scărpinatul și folosiți produse pentru a elimina disconfortul resimțit de către acesta. Copiii rezistă greu să nu se scarpine, ceea ce poate cauza infectarea blisterelor. În acest caz este necesară administrarea antibioticelor la prescripția medicului. În rare cazuri, varicela poate cauza și pneumonie sau afecțiuni ale rinichilor, inimii sau articulațiilor. Sistemul nervos poate fi afectat sau poate cauza iritații sau meningită. (3, 4)

Citiți mai multe aici despre această boală a copilăriei.

Boala gură-mână-picior

Este o boală a copilăriei cauzată de un enterovirus cum ar fi coxsackievirus și enterovirus 71 (EV71). Această infecție poate fi asociată cu altele severe, cum ar fi meningite virale, encefalite, paralizii poliomielitice sau chiar deces în cazuri rare.

Simptome

Afecțiunea debutează cu febră, apetit scăzut, oboseală și dureri de gât. La 1-2 zile după debutul febrei, se dezvoltă la nivel oral o serie de leziuni. Apar inițial ca niște pete roșii mici mai mici ca blisterele și ulterior devin mici ulcerații. Sunt localizate de obicei pe limbă, gingii sau pe fața internă a obrajilor. Pot să apară și iritații fără prurit, unele cu blistere. Iritațiile apar de obicei pe palme și tălpi, zona fesieră sau genitală. Durează până la 6 zile, dar de obicei 3-6 zile.

Transmitere

Boala este contagioasă în prima săptămână dar virusul rămâne în organism și poate fi depistat în materiile fecale timp de mai multe săptămâni. Se transmite prin contactul cu secrețiile de la nivelul nasului sau gâtului, salivă, fluid din vezicule sau materii fecale, precum și prin contactul cu obiecte contaminate. Perioada de incubație este de 3-7 zile.

Prevenire și tratament

Nu există tratament specific pentru această afecțiune. Pacienții trebuie să consume suficiente lichide și să se odihnească, să primească tratament simptomatic pentru a reduce febra și durerea cauzată de ulcerațiile bucale. Copiii afectați trebuie să stea acasă, fără contact cu alte persoane, până ce toate veziculele s-au uscat pentru a preveni răspândirea bolii. Copilul trebuie izolat în special până febra trece complet. Prima săptămână de boală este de obicei cea mai contagioasă, dar virusul poate fi depistat în materiile fecale timp de câteva săptămâni.

Dacă infecția este cauzată de enterovirus 71, pacientul este sfătuit să stea acasă pentru aproximativ 2 săptămâni după recuperare, inclusiv după ce febra a trecut și veziculele s-au uscat. Părinții trebuie să monitorizeze starea copilului și să solicite îngrijiri medicale dacă persistă febra crescută, scade nivelul de răspuns și alertă al copilului și este afectată starea sa generală.

Aflați mai multe despre boala aceasta din articolul nostru.

Rubeola (pojărelul)

Rubeola este o infecție contagioasă ce afectează pielea și nodulii limfatici.

Simptome

Se manifestă prin febră ușoară, migrene, înroșirea ușoară a ochilor, erupții pe față și pe gât ce se răspândesc rapid la zona abdominală, zona spatelui și extremități, ce pot dura 4-5 zile, rinoree, ușoara umflare a nodulilor limfatici, de obicei sub gât și în spatele urechilor, reducerea apetitului și uneori conjunctivită și dureri musculare.

Transmitere

Se transmite prin contact cu secreții nazale sau de la nivelul gâtului, prin tuse și strănut. Perioada de incubație este de 14-23 zile. Este transmisibilă timp de 7 zile de la debut și se recomandă vaccinarea și urmarea procedurilor stricte de igienă a mâinilor.

Prevenire și tratament

Tratamentul constă de obicei în administrarea crescută de fluide, odihnă, repaus și reducerea simptomelor. (6, 7)

Roseola (Eritemul subit, „3 zile de febră” sau a șasea boală a copilăriei)

Roseola este o boală virală ce afectează în special copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani. Debutul este de obicei însoțit de febră crescută și erupții specifice.

Simptome

Majoritatea copiilor cu roseolă dezvoltă afecțiuni respiratorii ușoare ale căilor superioare, urmate de febră crescută, chiar mai mare de 39.5° C. În tot acest timp, copilul poate fi agitat sau iritat, nu prezintă poftă de mâncare ca de obicei și poate prezenta nodulii limfatici de la nivelul gâtului umflați.

De obicei febra trece brusc, urmată fiind imediat de o serie de pete roz plate sau rash extins în zona trunchiului în principal. Petele roșiatice devin albe când sunt atinse iar cele individuale pot prezenta o zonă mai deschisă la culoare în jur. Erupțiile de obicei se extind la gât, față, brațe și picioare. Aproximativ 10-15% dintre copiii cu roseolă pot prezenta convulsii cauzate de febra crescută, fiind necesară în asemenena cazuri prezentarea de urgență la medic.

Transmitere

Infecția se răspândește când copilul afectat vorbește, strănută sau tușește, transmițând picături de salivă sau secreții în aer, care este respirat ulterior de alte persoane. De asemenea, se transmite prin contactul cu suprafețe contaminate. Este contagioasă pe durata episoadelor de febră, iar după ce eritemul dispare nu mai este contagioasă.

Febra cauzată de roseolă persistă de obiei 3-7 zile, urmată de rash care poate dura de la câteva ore la câteva zile.

Prevenire și tratament

Ca tratament, se prescrie de obicei acetaminofen sau ibuprofen pentru a reduce febra copilului. Niciodată nu i se dă copilului aspirină deoarece poate cauza afectarea ficatului. Nu îi faceți copilului băi reci sau frecții cu alcool pentru a reduce febra.

Pentru a preveni deshidratarea cauzată de febră, încurajați copilul să consume suficiente lichide. De asemenea, laptele matern sau formulele de lapte pot preveni deshidratarea. (8)

Rujeola (pojar)

Rujeola este o infecție a sistemului respirator cauzată de Morbilivirus, ce se manifestă prin erupții cutanate însoțite de febră, pete pe limbă și tuse în unele cazuri.

Simptome

Rujeola se manifestă prin erupții cutanate, febră, înroșirea ochilor, tuse, pete pe limbă și la nivelul gurii, eritem difuz între a treia și a șaptea zi, de obicei zilele 4-7. În rare cazuri infecția se agravează și produce alte probleme de sănătate, dar de obicei trece de la sine fără probleme.

Nu se manifestă și prin prurit. Copiii afectați de această infecție pot prezenta și pete Koplick, pete mici roșii cu centrul alb, localizate în interiorul gurii. De obicei, eritemul rujeolic dispare după 3-5 zile după ce apar simptomele, care pot coincide cu febra crescută.

Transmitere

Se transmite pe cale respiratorie și este extrem de infecțioasă pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau în contact cu persoanele infectate. Se transmite prin salivă, secreții salivare sau respiratorii, mucus nazal, din tuse sau strănut, sau chiar lacrimi. Virsului rujeolei poate persista în aer chiar și o oră după ce o persoană infectată a strănutat sau tușit, în spații închise. Persoanele contaminate pot transmite mai departe infecția cu 4 zile înainte ca erupția să apară și 4 zile după ce apare erupția. Perioada de incubație este de aproximativ 14 zile.

O persoană expusă la virus poate să nu prezinte simptome timp de 8-10 zile de la infectare.

Prevenire și tratament

Ca tratament se recomandă repausul, administrarea de analgezice și hidratarea optimă. Nu există tratament care să reducă rujeola odată ce virusul s-a instalat și dezvoltat. În cazurile rare în care persoanele prezintă agravarea afecțiunii, cu pneumonie, infecții ale urechii mijlocii sau diaree, acestea trebuie să primească tratament și pentru aceste afecțiuni. (9, 10)

Boala obrajilor roșii/pălmuiți (Eritemul infecțios)

Boala obrajilor roșii sau infecția cu parvovirus este una extrem de contagioasă, caracterizată în special de erupții cutanate. De cele mai multe ori trece de la sine cu ușurință fără tratament sau complicații.

Simptome

Primele semne ale infecției cu parvovirus B19 pot include febră, disconfort abdominal, migrene și rinoree.

Erupțiile apar de obicei pe față, fiind distinctive. Apar de obicei pe ambii obraji, putându-se extinde la brațe, trunchi, degete, cu aspect mai roz. Erupția poate fi cu prurit, în special pe palme și picioare. Inițial apar simptome care pot fi confundate cu răcelile, inclusiv rinoree, dureri de gât, febră ușoară, dureri musculare, mâncărimi, oboseală sau migrene. În unele cazuri, mai pot să apară ușoare dureri de genunchi sau în piept.

După 7-10 zile cu aceste prime simptome, erupțiile pot să apară, de obicei pe față, cu aspectul feței pălmuite. Ulterior se pot prezenta și pe spate, pe dosul brațelor, degete. După 5-10 zile, rash-ul începe să se diminueze. Poate să reapară erupția după câteva săptămâni sau luni, în special când copilul se încălzește pe durata exercițiilor, în timpul băii sau în urma expunerii la soare.

Transmitere

Poate fi transmisă și de la femeia însărcinată la fetus pe durata sarcinii. Virusul poate cauza îmbolnăvirea severă la fetus sau la copiii cu orice tip de anemie. Perioada de incubație din momentul expunerii la virus până la apariția simptomelor de obicei variază între 4-14 zile. Erupția apare după 2-3 săptămâni după ce copilul este infectat. Odată ce erupția este prezentă, copilul nu mai este contagios.

Infecția cu acest virus poate complica simptomele anemiei, ceea ce poate duce la crizele aplastice în care celulele sangvine scad considerabil.

Prevenire și tratament

Se recomandă doar tratament pentru înlăturarea semnelor, simptomelor și a disconfortului. Copilului îi trebuie administrate suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, trebuie să se odihnească suficient. Se poate administra la recomandarea medicului acetaminofen pentru a reduce febra și durerea. Nu se administrează aspirină, deoarece poate fi asociată cu sindromul Reye.

Infecțiile cu parvovirus B19 apar de obicei la școlari și preșcolari, în perioada de iarnă sau primele luni de primăvară. (11, 12)

Herpes gladiatorum

Este o infecție cutanată cauzată de virusul Herpes simplex tip 1 (HSV-1). Primele simptome sunt erupții (vezicule cu fluid) pe zonele expuse ale corpului (zona capului, gâtului sau umerii). Poate fi însoțită de febră, dureri de gât, umflarea nodulilor limfatici, senzația de durere și usturime/arsură pe piele. Blisterele se vor transforma ulterior în cruste. Este o infecție se poate recidiva pe parcursul vieții.

Este extrem de contagioasă în urma contactului cu pielea afectată. Contactul cu substanțe sau materiale abrazive, precum și alte afecțiuni ale pielii pot favoriza dezvoltarea infecției. Virusul se poate găsi și în saliva persoanei infectate și chiar persoanele contaminate care nu prezintă simptome pot răspândi virusul. Contactul cu suprafețe infectate, haine, nu cauzează de obicei răspândirea infecției.

Perioada de incubație este de obicei de 2-14 zile, de obicei 8 zile, din momentul în care persoana este expusă pentru prima dată până când apar primele simptome. Persoana infectată este contagioasă dacă blisterele și erupția sunt neacoperite, dar și persoanele fără simptome pot fi contagioase.

Nu lăsați copilul să rupă sau să acționeze în vreun fel asupra erupției, deoarece crește riscul de infectare ulterioară. Evitați contactul cu ochii, nasul, buzele etc. Mențineți igiena copilului și a celorlalți membri ai familiei pentru a preveni răspândirea infecției. (13)

Herpes oral

Este o infecție ce poate să apară în copilărie și să reapară și ulterior pe parcursul vieții. Este cauzată de virusul Herpes simplex tip 1 (HSV-1). Infecția prezintă primele simptome la nivel oral, în interiorul gurii (gingivostomatite) și la nivelul gingiilor. De asemenea, se poate manifesta și însoțită de febră și stări de iritabilitate. Infecțiile recurente apar pe față și la nivelul buzelor. Unii copii pot avea virusul în organism, însă fără să dezvolte simptome. Virusul herpes simplex poate cauza și infecții la nivelul ochilor, degetelor sau sistemului nervos central.

Se răspândește prin contactul cu o persoană infectată, contactul cu saliva sau prin atingerea fluidului provenit de la erupții. Perioada de incubație este de 2-14 zile din momentul în care persoana este expusă prima dată și până apar simptomele.

În cazul infecției primare, perioada contagioasă este de 2 săptămâni, în rare cazuri ajungându-se la 7 săptămâni. Infecțiile recurente sunt contagioase de obicei între 3-5 zile. Doar în cazul infecției primare este necesară izolarea copilului de colectiv până când erupțiile dispar. În cazul erupției recurente copilul poate merge la școală sau în alt colectiv. (13)

Molluscum contagiosum

Este o infecție cutanată frecventă cauzată de un virus numit Poxvirus. De obicei afectează copiii de 1-10 ani și tinerii.

Se prezintă ca o erupție pală, cu ușor aspect perlat pe piele. Pustula poate fi colorată, albă, roșie, roz sau translucidă. De obicei nu cauzează durere, dar poate produce prurit, se poate umfla și poate deveni roșie. Apare de obicei pe față, corp, brațe sau picioare.

Se transmite în urma contactului piele pe piele cu persoana afectată. Poate fi transmisă și prin intermediul obiectelor contaminate cum ar fi haine, prosoape, bureți de baie etc. Poate fi transmisă și dintr-o zonă a corpului în alta în urmă scărpinării și ulterior a atingerii unei alte zone din corp (autoinoculare).

Perioada de incubație este de obicei de 2-7 săptămâni, dar în rare cazuri se poate prelungi și la aproximativ 6 luni. Perioada maximă de răspândire este când zona centrală albă este prezentă. Ulterior, după eliberarea naturală a acesteia și după ce erupția începe să dispară și bubițele să se usuce, scade riscul de contaminare. (13)

Scabie

Scabia este o infecție contagioasă cauzată de o serie de acarieni de dimensiuni mici (Sarcoptes scabiei) care depun ouă sub piele. Se prezintă ca o erupție cu pustule roz sau blistere mici și senzație intensă de mâncărime, în special pe timpul nopții. De obicei apare pe pielea dintre degete, încheietura mâinii, pe coate sau zona axilară. Mai poate să apară pe genunchi, piept, coapse, zona genitală, abdomen, zona fesieră. La copii și bebeluși poate fi infectată și zona capului, gâtului, palmele sau tălpile.

Se transmite prin contactul cu pielea afectată sau cu obiecte contaminate (haine, prosoape, lenjeria intimă).

Perioada de incubație este de 2-6 săptămâni iar simptomele apar de obicei după 1-4 zile de la contaminare dacă persoana a mai avut în trecut scabie. De obicei o persoană infectată este contagioasă din momentul în care este infectată cu acarienii și până la 24 de ore după începerea tratamentului.

Este necesară însă izolarea copilului până în momentul în care tratamentul este finalizat. (13)

Impetigo

Im petigo este o infecție dermatologică contagioasă ce apare de obicei în zona nasului, brațelor, picioarelor sau în jurul gurii. Este cauzată de bacteria Streptococcus și/sau Staphylococcus, inclusiv Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.

De obicei se prezintă inițial ca o înțepătură de insectă, cu erupții la suprafața pielii ce secretă un fluid gălbui ce se usucă, formând cruste pe suprafața pielii.

Boala se poate răspândi de la o persoană la alta în urma atingerii fluidului care se elimină, mai rar în urma contactului cu obiecte contaminate. Perioada de incubație este de aproximativ 1-10 zile, timp după care apar primele simptome ale acestei boli. O persoană afectată de impetigo este contagioasă până când erupțiile au trecut sau persoana a beneficiat de tratament cu antibiotic timp de 24 de ore. (13)

Reguli generale de îngrijire a copilului afectat de boli eruptive contagioase

Pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase, copiii infectați trebuie izolați de restul colectivului (creșă, grădiniță, școală, grupul de joacă). De asemenea, părinții trebuie să raporteze infecția unității de învățământ și persoanelor cu care copilul a intrat în contact pentru a putea preveni răspândirea continuă a virusului respectiv și pentru ca aceștia să identifice la timp primele semne ale unei posibile contaminări.

Recunoașterea rapidă a primelor semne de boală, raportarea și intervenția precoce pot reduce răspândirea infecției la alte grupuri.

Nu îi administrați copilului aspirină sau orice alt medicament pe bază de salicilat.

Când e necesar consultul medical?

E necesar consultul la apariția primelor simptome pentru a stabili diagnosticul și pentru a stabili planul de tratament și oferitea recomandărilor și indicațiilor necesare. De asemenea, după stabilirea acestor aspecte, trebuie consultat de urgență medicul dacă apar convulsii, dacă febra crescută persistă sau continuă să crească sau dacă apar semne de deshidratare, cum ar fi uscarea pielii și a membranelor mucoase, scăderea în greutate, iritabilitate, reducerea stării de alertă, urină scăzută cantitativ sau închisă la culoare.

Prevenirea transmiterii bolilor

Igiena este esențială pentru a reduce riscul de contaminare. Se recomandă vaccinarea copiilor cu dozele recomandate și indicate în programul național de vaccinare. Dacă cel mic prezintă o astfel de boală a copilăriei, este necesar să mergeți la medic în urma unei programări telefonice (pentru ca cel mic să fie preluat astfel încât să nu contamineze alți pacienți din sala de așteptare) pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului, dacă este cazul. De asemenea, pentru a preveni contaminarea altor persoane, se recomandă să:
  • Mențineți igiena personală!
  • Spălați mâinile cu apă și săpun lichid înainte de a atinge nasul sau gura, înainte de a mânca sau de a atinge alimentele, după atingerea blisterelor, după utilizarea toaletei, când mâinile sunt contaminate cu secreții respiratorii, după strănut sau tuse, după schimbarea scutecelor  sau atingerea obiectelor personale ale copilului bolnav.
  • Acoperiți nasul și gura cu o batistă sau un șervețel când strănutați sau tușiți și ulterior aruncați sau izolați batista.
  • Nu folosiți prosoape sau alte obiecte personale ale persoanelor bolnave.
  • Curățați și dezinfectați regulat suprafețele, mobila, jucăriile sau alte obiecte cu soluție antibacteriană, care să nu afecteze sănătatea copilului.
  • Folosiți prosoape absorbante de unică folosință pentru a curăța secrețiile respiratorii, voma sau excrețiile, dezinfectați apoi suprafața și zonele din jur.
  • Evitați activitățile de grup care ar putea crește riscul de contaminare a altor persoane.
  • Evitați contactul apropiat, cum ar fi sărut, îmbrățișare cu persoana infectată. (5)
Bibliografie:
(1) Communicable diseases, link: https://www.ic.edu.lb/uploaded/Finance_Services/Infirmary/comdisease.pdf
(2) Scarlet Fever, link: http://www.chp.gov.hk/en/content/9/24/41.html
(3) Chickenpox, link: http://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/chickenpox
(4) Chicken pox symptoms, link: http://www.healthguidance.org/entry/14246/1/Chicken-Pox-Symptoms.html
(5) Hand, foot and mouth disease, link: http://www.chp.gov.hk/en/content/9/24/23.html
(6) Rubella, link: http://www.chp.gov.hk/en/content/9/24/40.html
(7) Rubella, link: http://www.health.govt.nz/your-health/conditions-and-treatments/diseases-and-illnesses/rubella
(8) Infections: Roseola, link: http://kidshealth.org/Nemours/en/parents/roseola.html?WT.ac=p-ra#
(9) Measles, link: http://www.sfcdcp.org/measles.html
(10) Infections: Measles, link: http://kidshealth.org/en/parents/measles.html#
(11) Fifth disease (Parvovirus B19), link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Fifth-Disease-Parvovirus-B19.aspx
(12) Parvovirus B19 and fifth disease, link: http://www.cdc.gov/parvovirusb19/fifth-disease.html
(13) Prevention and Control of Communicable Diseases, link: http://health.mo.gov/safety/childcare/pdf/PreventionandControlofCommunicableDiseases.pdf#page=216
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp