Cariile dinților temporari
Caria dentară este o afecțiune cauzată de bacteriile din cavitatea bucală și poate afecta atât adulții, cât și copiii.
Cariile dinților temporari sunt încă frecvente în rândul copiilor, iar acest lucru poate reprezenta o reală preocupare pentru părinți.
Cauzele apariției cariilor dentare
Cavitatea bucală găzduiește numeroase bacterii, care, împreună cu saliva și cu resturile alimentare, formează placa bacteriană. Aceasta se depune pe suprafața dinților și dacă nu este îndepărtată prin periaj determină efecte negative asupra smalțului dentar. Astfel, de fiecare dată când o persoană consumă băuturi sau alimente bogate în carbohidrați, bacteriile din placă metabolizează aceste substanțe, transformându-le în sursă de energie, iar din reacția de metabolizare vor rezulta acizi cu acțiune demineralizantă. Același proces apare și în cazul cariilor dinților temporari.
La început, placa bacteriană va determina „înmuierea” smalțului dentar, însă în timp se va crea o cavitate în interiorul dintelui, respectiv o carie dentară avansată. În acest stadiu apare, de obicei, durerea dintelui, de obicei la alimente reci, calde și dulci.
Cel mai frecvent, caria dentară debutează pe dinții posteriori – la copii e vorba de molari (măsele) – care pe suprafața lor masticatorie prezintă numeroase șanțuri și fosete, extrem de favorabile pentru depunerea plăcii bacteriene. Mai mult decât atât, aceste fosete și șanțuri sunt mai dificil de igienizat decât celelalte suprafețe ale dinților.
La copii, un alt tip frecvent de carie este caria de biberon – deoarece deseori copiii adorm cu biberonul umplut cu lapte sau ceai dulce, favorizând astfel apariția cariei pe dinții frontali. (1), (2)
Simptome ale cariilor dentare la copii
Primele semne al unei carii dentare rămân deseori nedectate de părinți. Caria dentară incipientă are un aspect cretos, albicios pe suprafața dintelui și apare frecvent pe suprafața din vecinătatea gingiei, acolo unde placa bacteriană se formează. În acest stadiu, caria dentară poate fi reversibilă în cazul în care se aplică regulile de igienă orală cu strictețe.
Dacă dinții ce prezintă carii incipiente nu sunt igienizați corespunzător, petele albicioase se vor transforma în pete brune sau maronii. Acesta este deja un stadiu avansat al cariei dentare.
Atunci când caria dentară a distrus smalțul și a ajuns la nivelul structurilor profunde ale dintelui (dentina), copilul va resimți durere. Evoluția cariilor la copii este rapidă, frecvent caria afectând pulpa dintelui, respectiv țesuturile periodontale (din jurul rădăcinii dintelui) și provocând abcese dentare. (3)
Tratamentul cariilor dinților temporari
Odată ce caria dentară apare, dintele va necesita un tratament de specialitate prin care sunt înlăturate țesuturile dentare afectate, iar cavitatea creată la nivelul dintelui va fi „plombată” sau obturată cu un material dentar. Plomba (obturația dentară) va preveni atacul bacterian spre interiorul dintelui. (2)
În cazul în care caria a evoluat spre un abces dentar, se vor trata întâi simptomele abcesului, după care se va trata cauza. În cele mai multe cazuri se va realiza doar tratamentul endodontic al dintelui. Extracția dentară a unui dinte temporar nu este indicată decât în cazul când abcesul dentar nu poate fi tratat prin metode conservative sau atunci când dintele definitiv urmează să erupă. (4)
Prevenirea cariilor dentare
Pentru a putea preveni cariile dinților temporari este necesară respectarea următoarelor:
- Igiena dentară. Este foarte importat ca un copil să își însușească etapele de igienizare a cavității bucale încă de la o vârstă fragedă. Părinții pot igieniza cavitatea bucală a copiilor până la vârsta de 3 ani fie prin ștergerea cu compresă umedă (înainte de apariția dinților), fie cu periuțe și paste dinți adaptate vârstei.
- Evitarea consumului de lichide îndulcite. Este contraindicat ca un copil să adoarmă cu biberonul, mai ales când acesta conține lapte sau ceai îndulcit. Dacă totuși se dorește consumul de lichide înainte de somn, este indicat consumul de apă simplă.
- Educarea copilului în privința consumului de lichide dintr-o cană și renunțarea la biberon (preferabil în jurul vârstei de 12-15 luni).
- Limitarea consumului de alimente dulci precum bomboane, caramele sau gumă.
- Fluorul. În perioada copilăriei este important să se asigure un aport constant de fluor. Acesta se poate prelua din apa sau sarea îmbogățită cu fluor sau suplimente alimentare. Trebuie administrat cu mare atenție deoarece o cantitate prea mare de fluor determină o afecțiune numită fluoroză.
- Vizite regulate la medicul dentist. Încă de la vârsta de 1 an medicul dentist poate efectua un consult bebelușului. Este importat ca părinții să meargă regulat la medicul dentist cu micii pacienți pentru ca aceștia să se poate obișnui cu mediul, dar și pentru a depista precoce eventualele carii dentare. (5)
Recomandări
Cariile dentare pot fi prevenite, chiar și în cazul dinților temporari.
Medicul dentist este cel care poate depista în faze incipiente cariile și poate răspunde la întrebările părinților legate de sănătatea cavității bucale a copiilor acestora.
2. Toddler Tooth Decay And How To Prevent It, link: http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/life-stages/childrens-oral-care/article/sw-281474979276435
3. Help me smile, link: http://mchoralhealth.org/materials/multiples/HelpMeSmile/ToddlerHandouts.pdf
4. Abscessed Toth Guide, link: http://www.medicinenet.com/abscessed_tooth_guide/page2.htm
5. How to Prevent Tooth Decay in Your Baby, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/teething-tooth-care/Pages/How-to-Prevent-Tooth-Decay-in-Your-Baby.aspx
- Parazitozele intestinale la copii
- Astmul bronșic la copil
- Urticaria la copil (umflături mici şi roşii pe piele însoţite de mâncărime)
- Diareea la copil
- Constipația la copil
- Apendicita acută la copii
- Topul malformațiilor congenitale
- Diabetul la copii
- Rahitismul
- Convulsiile la copil
- Epilepsia la copil
- Otita la copil
- Răceala copilului
- Enurezisul
- Pneumonia la copil
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]