Cum alegem cădița potrivită?

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 29-04-2016, 2044 vizualizări
Cum alegem cădița potrivită?

Băița bebelușului trebuie să fie un moment relaxant și plăcut, pentru care aveți nevoie în primul rând de o cădiță. Alegerea cădiței potrivite este importantă atât pentru copil, cât și pentru părinți, pentru confort și siguranță. Pe piață există o mare varietate de modele și tipuri, de diferite dimensiuni, forme, culori, precum și din materiale variate. Când alegem o cădiță trebuie să ținem cont în primul rând de o serie de lucruri pentru siguranța copilului.

Cum trebuie să fie o cădiță potrivită?

Vă prezentăm cele mai importante aspecte pe care trebuie să le luăm în considerare la achiziționarea unei cădițe pentru copii:

Cel mai important aspect când alegem o cădiță este materialul. Sunt recomandate cădițele din plastic dur de calitate, care să nu se îndoaie sub greutatea copilului. Alegeți cădița și în funcție de vârsta copilului. Dacă pentru bebeluși pot fi folosite și cădițe din materiale mai moi, în cazul copiilor mai mare este necesar un material mai dur pentru a preveni răsturnarea. Suprafața cădiței trebuie să fie moale pentru a nu produce iritații sau dureri bebelușului și să fie antiderapantă pentru a preveni alunecarea.

Al doilea lucru care trebuie luat în considerare este dimensiunea cădiței. Este necesară o cădiță ușor de manevrat și depozitat. O cădiță prea mare poate fi nesigură, în timp ce una prea mică este inconfortabilă. Alegeți o cădiță în care copilul să stea confortabil și să fie comodă și pentru dumneavoastră, precum și ușor de depozitat. Sunt cădițe cu cârlige, cu mânere sau ventuze, care permit agățarea lor.

Cădințele sunt diferite în funcție de vârstă, asigurând diverse grade de suport. Alegeți cădițe cu diferite grade de înclinare pentru a susține capul, șezutul sau spatele bebelușului. Suprafața este de preferat să fie antiderapantă, în special în zona șezutului și a spatelui, dacă este înclinată.

Majoritatea cădițelor au suport pentru săpun și pentru jucării pentru ca procesul de spălare să fie unul ușor și confortabil. În plus, alegeți o cădiță colorată, deoarece copiii sunt foarte receptivi la impactul culorilor, iar acest lucru poate crește satisfacția lui din timpul băiței.

Cădița trebuie să fie ușor de golit, cu sistem pentru curgerea apei pe una dintre fețele laterale ale acesteia. Sunt și cădițe care au zona de golire a apei la bază. Unele cădițe pot fi dotate cu termometre încorporate sau zone termosensibile care indică temperatura. Termometrul este de obicei sub coduri de culoare. Se colorează în verde când temperatura este optimă, sau în albastru sau roșu dacă apa este prea rece sau prea fierbinte. De asemenea, indicatorul de temperatură poate fi și digital, indicând valoarea numerică a temperaturii.

Cădița trebuie să aibă marginile rotunjite și netede pentru confortul și siguranța copilului, iar suprafața de la bază trebuie să fie complet plană pentru a preveni răsturnarea.

Înainte de a achiziționa o cădiță, verificați toate părțile acesteia pentru a depista eventualele zgârieturi, rupturi și evitați cădițele cu margini dure sau ascuțite. O cădiță trebuie să fie sigură și comodă, să permită spălarea cu ușurință a copilului, să fie ușor de manevrat  și să răspundă nevoilor copilului. (1, 2)

Tipuri de cădițe

Băița copilului, în special a nou-născuților, este un lucru stresant pentru părinți. O metodă pentru a reduce acest stres este alegerea unei cădițe potrivite, pentru siguranță. Acestea vin în diferite forme și modele, adaptate în funcție de vârsta copilului și de alți factori.

Sunt diferite tipuri de cădițe, de la simple cădițe din plastic, la cele cu formă anatomică, pliabile, gonflabile, cu suport textil sau plastic pentru bebeluși sau cădițe moderne ce oferă diverse facilități, precum monitorizarea temperaturii apei.

Iată care sunt principalele tipuri de cădițe:

Cădițe standard din plastic

Sunt cădițe simple ce pot fi folosite la orice vârstă, fiind și cele mai ieftine. Deseori, au suport pentru săpun (savonieră) și pot fi ușor înclinate în zona spatelui.

Cădițe cu formă anatomică

Asigură o înclinație corespunzătoare a corpului, cu suport pentru spate, cap, șezut. Sunt mai confortabile pentru copil și pentru părinți, deoarece este mai simplu de susținut copilul pe durata băiței.

Majoritatea prezintă două poziții în care poate fi așezat copilul: o poziție cu formă anatomică pentru suportul bebelușilor care nu pot sta în șezut, asigurând susținerea capului și șezutului, și o poziție cu aceeași  formă anatomică ce oferă suport pentru copilul mai mare, care va sta în șezut.
 
Sunt disponibile și suporturi anatomice pentru cădiță, care se pot introduce într-o cădiță simplă, fixându-se cu ajutorul unor ventuze.

Cădițe pliabile

Ajută la economisirea spațiului, fiind ușor de depozitat. Cădițele pliabile sunt utile pentru călătorii, însă nu oferă o prea mare siguranță, fiind flexibile.

Cădițe cu hamace

Pot fi folosite pentru bebelușii care nu își susțin greutatea copului. Deasupra cădiței se fixează un dispozitiv tip hamac din material textil, care susține copilul, iar apa atinge doar o mică parte din corpul copilului. Hamacele sunt detașabile, astfel că după ce copilul va crește, se poate îndepărta și se poate folosi cădița ca atare. De obicei se poate achiziționa hamac și separat, putând fi atașat la cădița normală, prinzându-se cu clipsuri de marginile cădiței.

Cădițe gonflabile

Nu asigură suportul necesar copilului și se poate răsturna cu ușurință, însă este ușor de depozitat. Poate fi folosită pentru copiii mai mari, dacă este introdusă într-o cadă normală. Un dezavantaj al acestei cădițe este că se poate răsturna cu ușurință, nu prezintă stabilitate și se poate dezumfla în timpul băiței.

Cădițe pentru chiuvetă

Sunt cădițe care se atașează la chiuvetă, fiind utile doar pentru nou-născuți și bebeluși mici.

Cădițe moderne sau spa

Pot produce vibrații, pot face bule sau diferite sunete, fiind mai voluminoase și mai scumpe. Aceste adaosuri nu reprezintă neapărat o utilitate, ci sunt mai mult pentru amuzamentul copilului. Sunt o serie de cădițe moderne cu sistem recirculant de apă pentru a asigura pe tot parcursul băiței o temperatură optimă. Dezavantajul acestor cădițe este că sunt scumpe și necesită baterii, fiind dificil de utilizat în medii umede. (2, 3)


Cădițele se poziționează pe o suprafață plană, rigidă și antiderapantă. Sunt disponibile și suporturi metalice pentru cădițe, ce permit părinților să stea mai confortabil atunci când îi fac băiță copilului.

Bibliografie:
(1) Choosing safe Baby products: bathtubs, link: http://kidshealth.org/en/parents/products-bathtubs.html
(2) How to buy a baby bathtub, link: http://www.babycenter.com/0_how-to-buy-a-baby-bathtub_1007.bc
(3) Best baby bath tub: The expert buyers guide, link: http://parent.guide/how-to-choose-the-best-baby-bath-tub/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp