Îngrijirea pielii bebelușului

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 19-11-2015, 4256 vizualizări
Îngrijirea pielii bebelușului
Pielea copiilor este sensibilă și vulnerabilă, în special în primul an de viață. Este cu mult diferită de pielea adulților, nu produce așa multe uleiuri naturale, este foarte reactivă la medii iritante, mai susceptibilă la traume sau infecții și necesită atenție specială.

Sunt anumite principii pentru o îngrijire eficientă a pielii bebelușului, și anume: curățarea delicată, hidratarea și emolierea pielii, protecție de factorii iritanți și de razele ultraviolete.

Pielea bebelușului și funcțiile ei

Pielea este cel mai mare organ al corpului, având numeroase funcții și roluri:
  • are rol de barieră între organism și mediul înconjurător, protejând organele interne de șocuri, bacterii, viruși, fungi și o multitudine de alți factori contaminanți;
  • reglează metabolismul apei și nivelul de hidratare;
  • menține un echilibru al microorganismelor de la suprafață ce susțin funcțiile pielii;
  • reglează temperatura corpului- funcție de termoreglare;
  • identifică intrușii și compoziția lor cu ajutorul sistemului imunitar, mai exact limfocitele-T;
  • produce uleiuri pentru protejarea de factorii nocivi ai mediului înconjurător;
  • produce melanină, un factor de protecție solar natural, ce protejează ADN-ul de degenerarea cauzată de razele ultraviolete;
  • absoarbe nutrienți din mediul încojurător și elimină substanțele nefolositoare și produșii metabolismului din interior;
  • este un organ senzorial, preia informații din mediul înconjurător și le transmite la creier, având receptori pentru presiune, durere, temperatură și receptori tactili, și favorizează atașamentul dintre mamă și copil; de asemenea, semnalizează prezența unor boli și reflectă stările emoționale. (1)

Deși pielea copiilor are structură și compoziție similară cu cea a adulților, are caracteristici care o diferențiază de cea adultă. Cele mai importante diferențe anatomice și funcționale sunt:
  • o mai mare suprafață corporală acoperită în funcție de greutate;
  • este mai predispusă la uscare și deshidratare;
  • conexiunea dintre derm și epiderm este mai puțin rezistentă, ceea ce favorizează formarea blisterelor;
  • pielea este mai subțire și mai puțin elastică;
  • permeabilitatea stratului cornos (extern) este mai mare iar bariera epidermală nu este dezvoltată complet;
  • producția de melanină este scăzută;
  • glandele sebacee, deși în număr mare la naștere, nu funcționează, iar glandele sudoripare deși sunt dense, sunt prea puțin active, ceea ce favorizează uscarea pielii;
  • la bebeluși pH-ul pielii este mai mare (aproximativ 6,7, în timp ce un adult are 5,5), care ulterior se reglează și este necesară menținerea unui pH neutru al pielii.

Vernix caseosa

La naștere, copilul are pielea acoperită cu vernix caseosa, sânge, meconiu și resturi celulare. Vernix caseosa este un complex de substanțe lipidice ce acoperă pielea fetusului, fiind produsă de glandele sebacee ale acestuia. Are culoare albicioasă și conține celule epiteliale și sebum. Copiii născuți prematur au foarte puțină comparativ cu cei născuți la termen, iar cei care se nasc după termen, de obicei nu prezintă vernix caseosa.

Această substanță este extrem de benefică, fiind un agent natural de curățare și hidratare a pielii, cu rol antiinfecțios, antioxidant  și proprietăți regeneratoare. Ghidul pentru îngrijirea nou-născuților conceput de către Organizația Mondială a Sănătății specifică faptul că vernix caseosa nu ar trebui înlăturat de pe pielea nou-născutului, ci trebuie lăsat să fie absorbit de piele și să dispară de la sine. (2)

Bariera de protecție a pielii

Este dată de stratul exterior al pielii, stratul cornos. Deși este foarte subțire, stratul cornos are un rol vital în formarea unei bariere de protecție pentru a preveni pătrunderea prin piele a iritanților, a alergenilor, microorganismelor sau radiațiilor utltraviolete. Pe lângă rolul de protecție fizică, este implicat și în menținerea hidratării și contribuie la imunitate. Săpunurile și produsele de curățare pot afecta bariera cutanată a pielii.

O meta-analiză pubicată în jurnalul Dermatology Research and Practice (2012) arată că produsele emoliente sunt utile pentru îmbunătățirea barierei de protecție a pielii, în special cele pe bază de uleiuri minerale, mai ales pentru bebelușii născuți prematur sau a căror barieră a fost alterată din diverse cauze. (5)

Cele mai comune probleme ale pielii la bebeluși

Deoarece bariera cutanată este incomplet dezvoltată, pielea bebelușilor este mai susceptibilă la microbi și factori iritanți, la modificări de temperatură sau substanțe chimice, iar din cauza nivelului scăzut de melanină din epiderm, este mai sensibilă la acțiunea razelor ultraviolete. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii la bebeluș: (1)

Eritemul de scutec

Iritația de scutec este o problemă comună, 50-60% dintre copii prezentând astfel de iritații pe durata purtării scutecelor. Este o reacție inflamatorie a pielii la expunerea la urină și creșterea pH-ului, a contactului prelungit dintre piele și suprafața scutecului. Factorii care contribuie la apariția acestei iritații sunt: excesul de hidratare (urina și materile fecale, scutecele neschimbate la timp), fricțiunea dintre scutec și piele, iritanții (amoniacul din urină, materiile fecale, reziduuri de săpun sau alte produse de curățare, agenții chimici din șervețelele umede, pudră sau creme).

Zona din jurul scutecului este supusă unui mediu fără oxigen, unde microorganismele se pot înmulți, iar pH-ul crescut alterează integritatea pielii.

Pentru a preveni apariția iritației se recomandă schimbarea frecventă a scutecelor, la 3-4 ore sau când este murdar, curățarea corespunzătoare a pielii și uscarea pielii înainte de punerea scutecului. Folosiți produse de barieră cu pH neutru, pentru a menține integritatea pielii, cum ar fi cremele protectoare pe bază de oxid de zinc, uleiuri minerale, ulei de măsline sau ulei de parafină pentru hidratarea și protejarea pielii din zona expusă la scutec. Lăsați copilul să stea și fără scutec pentru a permite pielii să respire. (3)

Eczemele și dermatita

Eczema se prezintă ca o iritație uscată, roșie și care produce prurit. Apare de obicei pe scalp, după urechi sau pe membre. Este produsă de temperaturi ridicate, uscarea pielii, iritații de la săpunuri, detergenți sau alte produse de curățare și îngrijire, intoleranțe alimentare, alergeni, virusuri sau infecții.

Dermatita apare când copilul este expus la potențiali iritanți, cum ar fi substanțe chimice din produsele de curățare, de pe materialele textile sau din alte locuri. De obicei dispare după ce iritantul este îndăpărtat.

Asigurați hidratarea corectă a pielii, cu creme pe bază de uleiuri minerale sau parafină, folosiți produse de curățare delicate, care să nu conțină substanțe chimice iritante. De asemenea, medicul poate prescrie un unguent pe bază de cortizon, antiinflamatoare non-steroidiene/steroidiene sau antihistaminice pentru prurit.

Milia și acneea neonatală

Milia sau acneea miliară apare ca niște pustule albe reduse în special pe față, zona nasului, dar și pe membre sau pe piept. Dispare fără tratament și este frecvent întâlnită la bebeluși. Acneea neonatală se diferențiază de milia prin faptul că pustulele sunt mai mari și prezintă și mici pete în jurul lor. La fel ca milia, acneea neonatală dispare de la sine fără tratament.

Cum îngrijim pielea bebelușului și ce produse folosim?

Principiile îngrijirii pielii bebelușilor sunt curățarea delicată, hidratarea corespunzătoare și emolierea, prevenirea fricțiunii cutanate, protecție de factori iritanți și de razele solare. Bariera de protecție a pielii este formată din keratinocite încorporate într-o matrice de lipide: colesterol, ceramide și acizi grași. O altă clasă de lipide este secretată la suprafața  epidermei care interacționeză cu apa formând un film hidrofilic important în menținerea conținutului emolient și atributelor senzoriale ale pielii.

Valoarea pH-ului la pielea matură este menținută între 4,5-6,7, ceea ce creează o suprafață acidă, cu rol de protecție împotriva infecțiilor și favorizarea activităților biologice ale enzimelor din stratul cornos exterior, precum și pentru procesele de reparare a țesutului. Pielea nou-născuților are un pH mai mare (6,6-7,5) care va deveni mai acid la 5-6 săptămâni și se va stabiliza neutru ulterior. De aceea, sunt necesare produse care să producă un minimum de schimbări la nivelul pH-ului pielii. Creșterea pH-ului poate cauza multiplicarea numărului de bacterii ce pătrund prin barieră. (1, 3)

Iată care sunt etapele de bază în îngrijirea pielii bebelușului:
  • curățare (înlăturarea iritanților, alergenilor, patogenilor sau a altor toxine din mediul înconjurător);
  • hidratare (reducerea efectului de uscare cauzat de lipsa umidității și de alți factori de mediu);
  • protecție (protecția solară utlizând produse speciale sau haine de protecție). (3)

Curățare

Curățarea este un proces prin care se înlătură murdăria, sebumul, microorganismele, celulele cornoase exfoliate de pe suprafața pielii în urma interacțiunii complexe dintre bariera pielii, murdărie, secrețiile corpului și particulele chimice.

Anumiți factori sunt implicați în curățarea și spălarea corectă a pielii bebelușului, precum durata, frecvența și momentul băiței, produsele folosite și proprietățile pielii: faptul că pielea copilului este mai sensibilă, sistemul imunitar este incomplet dezvoltat etc.

Evitați produsele antibacteriene deoarece nu sunt necesare pentru uz zilnic la bebeluși, întârind lanțurile bacteriene. De asemenea, evitați să spălați prea des bebelușul, mai mult de 3 ori pe săptămână în primul an de viață, pentru a preveni îndepărtarea uleiurilor naturale ce protejează pielea copilului. Spălarea prea frecventă poate crește vulnerabilitatea acesteia la uscare și poate favoriza apariția eczemelor. Este necesară curățarea zilnică doar a zonei expuse la scutec și a guriței bebelușului.

Apa este cel mai bun agent de curățare care înlătură murdăria solubilă în apă, însă nu și particulele liposolubile. În acest caz sunt utile produsele de curățare destinale pielii delicate a copiilor. O meta-analiză publicată în jurnalul Pediatric Dermatology (2012) arată că folosirea produselor de îngrijire destinate pielii sensibile a bebelușilor are efecte comparabile sau superioare utilizării independente a apei, fără efecte adverse. (4)

Produsele de curățare sunt substanțe active ce emulsifică particulele liposolubile de murdărie transformându-le în hidrosolubile, ce sunt eliminate apoi cu apă.

Săpunuri
Săpunurile normale sunt acizi grași obținuți din grăsimi animale sau vegetale procesate cu peroxid de sodiu sau potasiu pentru saponificare. În săpunurile sintetice, se folosesc grăsimi sau uleiuri vegetale. Pe lângă surfactant (substanță cu rol de curățare, emulsifiere și spumant, întâlnită în produsele de curățare), se mai adaugă de obicei glicerină, parfum, coloranți și conservanți. Produsele de curățare pentru copii trebuie să fie hipoalergenice, fără parfum și coloranți pentru a preveni iritațiile pielii. O cantitate mare de spumă poate crește riscul de afectare a țesutului cutanat și de înlăturare a unei cantități prea mari de lipide din stratul cornos.

Săpunurile sau produsele de curățare cu coloranți pot deteriora bariera de protecție a pielii, pot afecta integritatea filmului hidrofilic, pot interacționa cu proteinele stratului cornos denaturându-le și cauzând iritații, pot crește pH-ul pielii, cauzând uscarea pielii, deshidratarea, efectul de strângere.

Sunt recomandate săpunurile lichide, deoarece sunt mai delicate cu pielea, nu produc iritații. De asemenea, alegeți produse care au un pH apropiat de al pielii normale, ce nu produc iritații și sunt mai delicate cu pielea, care au în compoziția lor agenți emolienți, cum ar fi lanolină, parafină sau uleiuri minerale, dar și glicerină pentru a hidrata pielea.

Șampoanele trebuie să aibă un timp limitat de cotact cu scalpul bebelușilor pentru a preveni iritațiile, iar pH-ul unui șampon trebuie să fie apropiat de pH-ul lacrimal pentru a nu irita ochii bebelușului. (1)

Șervețele umede
Un studiu publicat în jurnalul BioMed Central (2012) a arătat că folosirea șervețelelor umede pentru copii hidratează pielea la fel de bine ca apa. În cadrul studiului au fost folosite șervețele umede fără alcool ce conțineau coco-glucozidă și lauril-glucozidă ca surfactanți și conservați, glicerină și oleat gliceril ca emolienți. Nu conțineau alcool, parfum, uleiuri esențiale sau alte produse chimice.

Se recomandă șervețelele umede fără parfum, alcool sau coloranți, fără substanțe chimice toxice ce pot cauza iritații și cu un pH apropiat de cel al pielii, în jur de 4,9, și realizate din material moale. (8)

Hidratare

Evitați folosirea produselor iritante, folosiți creme emoliente destinate pielii bebelușilor. Aplicați produse emoliente la primele semne de uscare, deshidratare, fisură etc. Folosiți produse fără parfum, coloranți sau conservanți. (1)

Produse emoliente
Au rol emolient pentru piele, având în compoziție lipide animale sau vegetale, uleiuri minerale sau produși sintetici. Produsele emoliente pot fi creme, loțiuni, unguente, având în compoziție parafină, lanolină, uleiuri minerale, uleiuri vegetale – de cocos, palmier, măsline, muștar etc.

Aplicarea este utilă pentru a reduce exfolierea pielii, pentru a preveni dermatitele, a menținea bariera funcțională a pielii, pentru a reduce iritațiile și este utilă în masaj. Se aplică de obicei după băiță în strat subțire. (1)

Pudra
Este un produs controversat, din cauza conținutului de talc. Particulele de talc sunt similare pulberii de azbest și au fost asociate cu creșterea riscului de dezvoltare a cancerului ovarian la femei. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a realizat o serie de cercetări în acest sens, ipoteza fiind că ar putea favoriza apariția cancerului prin prisma interacțiunii cu epiteliul suprafeței ovariene, ducând la inflamație locală. Rezultatele studiilor nu sunt concludente, fiind necesare studii suplimentare și fiind doar o ipoteză. (6)

În orice caz, se recomandă utilizarea pudrei fără talc și fără parfum sau coloranți pentru a preveni iritațiile.Sunt utile pentru că absorb umiditatea și previn fricțiunea pliurilor cutanate. Excesul poate duce la blocarea porilor prin care pielea respiră. Dacă alegeți să folosiți pudra, preveniți inhalarea accidentală de către copil, deoarece prezintă toxicitate asupra sistemului respirator. (1)

Protecție solară

Pielea copiilor este extrem de sensibilă la soare, fiind recomandat ca bebelușii sub 6 luni să fie în special feriți de razele soarelui. Dacă scoateți bebelușul afară, dați-i o pălăriuță și stați mai mult la umbră. Puteți folosi creme de protecție solară pentru perioade scurte de timp, ulterior înlăturând-o prin spălare.

Pielea bebelușilor are o concentrație scăzută de melanină comparativ cu adulții, melanină având rol de protecție împotriva ultravioletelor. Un procent mai scăzut de melanină în combinație cu un strat subțire al stratul cornos de la suprafața pielii contribuie la creșterea sensibilități la efectele dăunătoare ale razelor UV. Copiii nu trebuie expuși la soare între orele 10-16 în special în lunile de vară. Hainele de protecție, pălăriile, umbrelele, ochelari de soare sunt recomandați ca primă metodă împotriva razelor, precum și cremele cu FPS mai mare de 30. (3)

Protejați pielea de insecte prin îmbrăcare hainelor potrivite care să îl ferească de acestea. Pentru copiii mai mari de 2 luni pot fi folosite și produse speciale repelente, evitându-le pe cele cu o concentrație de DEET mai mare de 30%. Puneți substanță în palma dumneavoastră, masați și ulterior aplicați pe pielea copilului, evitând zona ochilor și a gurii, iar când ajungeți acasă curățați cu atenție pielea copilului.

Ce produse să evităm?

Evitați produsele ce conține numeroase substanțe chimice ce pot irita pielea bebelușului. Când cumpărați orice fel de produse de îngrijire pentru pielea bebelușului sau pentru curățarea hainelor care intră în contact cu pielea, citiți etichetele pentru a depista produsele toxice. Dintre acestea, amintim:
  • parabeni (etil, propil, izopropil, butil și izobutilparabeni)
  • ftalați (DEHP, DINP, DBP, DEP, DIP)
  • DMDM hidantoina
  • ureele
  • alcool
  • parfum
  • triclosan
  • Lauril sulfat de sodiu - SLS (dodecil) și lauret sulfat de sodiu (SLES)
  • Queternium-15 (formaldehidă)
  • FD&C - pigmenți de culoare
  • PEG (polietilen glicol) și propilen glicol
  • butilat hidroxianisol (BHA)
  • dioxina
  • talc
  • DEA (dietanolamină), MEA (monoetanolamină), TEA (trietanolamină) (7)

Atenție! Citiți etichetele produselor de curățare și îngrijire a copilului pentru a vă asigura că acestea sunt testate dermatologic, că sunt hipoalergenice și că nu conțin substanțe dăunătoare pentru pielea delicată a copilului.


Spălați hainele cu un detergent special pentru hainele copiilor, fără produse toxice care se pot impregna pe țesături și pot dăuna sănătății copilului. Evitați folosirea detergenților care conțin anilină sau pentaclorofenol. De asemenea, este recomandat să spălați hainele noi înainte de a îmbrăca copilul cu acestea.

Pielea copiilor necesită o rutină atentă de curățare, spălare și hidratare, pentru menținerea proprietăților, a barierei de protecție, pentru prevenirea iritațiilor și a altor probleme. Este necesară acordarea îngrijirii corespunzătoare a pielii în special în primul an de viață și ulterior, prin folosirea produselor corespunzătoare pielii.
Bibliografie:
(1) Skin care for the newborn, link: http://medind.nic.in/ibv/t10/i7/ibvt10i7p593.pdf
(2) Pregnancy, childbirth, postpartum and newborn care, 3th edition, A guide for essential practice, WHO, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326678/
(3) Research Review-Educational Series: Newborn and Infant Skin Care, link: http://www.researchreview.co.nz/getmedia/dbab1aa7-6843-45b8-98f2-3248c47914fe/ES_Infant-Skin-Care.pdf.aspx?ext=.pdf
(4) Skin care practices for newborn and infants: Review of the clinica evidence for best practices, link: https://www.researchgate.net/publication/51729940_Skin_Care_Practices_for_Newborns_and_Infants_Review_of_the_Clinical_Evidence_for_Best_Practices
(5) The infant Skin Barrier: Can We Preserve, Protect, and Enhance the Barrier?, link: http://www.hindawi.com/journals/drp/2012/198789/
(6) Genital powder use and risk of ovarian cancer: a pooled analysis of 8,525 cases and 9,859 controls, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766843/
(7) The toxic takeover of baby nurseries: Chemicals of Concern Found in Almost Every Common Product and Furnishing, link: http://healthychild.org/assets/toxic-takeover-of-baby-nurseries.pdf
(8) Effect on skin hydration of using baby wipes to clean the napkin area of newborn babies: assessor-blinded randomised controlled equivalence trial, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418152/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp