Tipuri de scutece

Autor: Mancaș Mălina Actualizat la 30-06-2016, 5853 vizualizări
Tipuri de scutece
Dacă în trecut erau disponibile doar scutecele reutilizabile din material textil tip pelinci, acum sunt disponibile multe alte tipuri, atât de unică folosință, cât și lavabile.

Alegerea corectă a scutecului dorit are implicații atât pentru copil, cât și pentru familie, din punct de vedere al confortului resimțit de copil, gradul de absorbție, timpul necesar schimbării și eventual curățării scutecului, materialele din care sunt cofecționate scutecele, precum și costurile asociate.

Iată care sunt tipurile de scutece disponibile, cu avantajele și dezavantajele asociate:

Scutece de unică folosință

Scutecele de unică folosință sunt cele mai utilizate la ora actuală, datorită ușurinței de utiliare și a gradului ridicat de absorbție. Răspund cerințelor părinților și copiilor, fiind ușor de curățat și având o putere mare de absorbție. Zona absorbantă reține fluidele eliminate iar forma scutecului asigură confortul bebelușului. Sunt realizate din material superabsorbant care colectează urina și celelalte surse de umezeală, material format și celuloză și polimer.

Zona care reține umezeala este realizată dintr-un polimer sintetic, material fibros și o componentă hidrofilică. Conține particule de dimensiuni reduse de tributiltin și derivați ai acidului acrilic, cum ar fi acrilat de sodiu, de potasiu sau alchil acrilat. Aceste substanțe acționează ca un burete care reține umezeala și menține pielea uscată, transformând lichidul în gel. Poliacrilatul de sodiu eliberează o substanță numită dioxină, despre care se consideră că favorizează apariția iritațiilor de scutec și ar putea fi toxică, însă nu sunt studii concludente în acest sens.

Nu sunt biodegradabile și pot astfel afecta mediul înconjurător. Sunt disponibile pe piață și scutece biodegradabile, integral din bambus, celuloză sau diferite țesături, care folosesc materiale de absorbție naturale, descompunându-se mai repede decât scutecele obișnuite. Acestea sunt însă mult mai scumpe. Pot îngreuna antrenamentul la oliță, comparativ cu cele reutilizabile în care copilul va simți mai repede când scutecul este ud. Din acest motiv, și anume că cei mici nu pot facem ușor diferența dintre umed și uscat, pot renunța greu la scutece.

Se prind cu ajutorul benzilor adezive încorporate și sunt elastice în zona picioarelor și a abdomenului.

Avantaje
Sunt ușor de schimbat, fiind necesară doar aruncarea lor după utilizare. Se atașează ușor și prezintă stabilitate datorită benzilor cu lipici care se fixează pe scutec, în dreptul zonei abdominale. Majoritatea tipurilor sunt disponibile pe mărimi exacte în funcție de vârsta copilului. Sunt puternic absorbante, reținând pâna la de 30 de ori greutatea lor și sunt comode pentru părinți.

Dezavantaje
Unii copii pot prezenta reacții alergice la gelul superabsorbant și substanțele din compoziția straturilor. Afectează mediul înconjurător, nefiind biodegradabile. Prețul cumulat pe toata durata utilizării este mai ridicat comparativ cu cel din cazul folosirii scutecelor reutilizabile.

Scutece reutilizabile (lavabile)

Deși majoritatea părinților aleg scutecele de unică folosință pentru ușurința de utilizare, și scutecele lavabile au început să fie alese de mulți părinți. Sunt realizate din material textil, sunt mai economice, iar în cazul nou-născuților se poate vedea exact cât de des urinează. Prezintă o parte absorbantă și o parte impermeabilă, acestea fiind cusute împreună sau fiind independente.

Partea impermebilă sau protecția de scutec este de obicei din poliuretan laminat (PUL), care nu lasă umezeala să treacă, însă în același timp permite circularea aerului, dar poate fi și din lână sau alte materiale textile. Partea absorbantă este din bumbac, microfibră, cânepă, bambus, lână moale sau combinații ale acestora. Sunt mai puțin absorbante decât scutecele de unică folosință, e necesară schimbarea mai frecventă, ceea ce este un dezavantaj, însă în același timp se poate reduce astfel riscul iritațiilor de scutec.

Majoritatea necesită adăugarea zonei absorbante (dacă nu alegeți scutecele all-in-one), plus prinderea capselor sau clemelor, și schimbarea scutecului poate dura astfel mai mult decât în cazul utilizării scutecelor de unică folosință.

Sunt disponibile mai multe tipuri de scutece reutilizabile:

Scutece tradiționale din finet (bumbac)

Sunt cele mai ieftine tipuri de scutece reutilizabile, se pot prinde cu o bandă sau cu cleme speciale. Se așează sub formă triunghiulară, iar după poziționarea copilului, cele trei capete sunt pliate în diverse moduri pentru a oferi protecție împotriva urinării și materiilor fecale. Se utilizează cu chiloței de protecție sau scutec impermeabil simplu, fiind cea mai ieftină variantă de scutec lavabil. Au un singur strat, fiind ușor de spălat și uscat.

Scutecele prefold sau preîmpăturite 

Sunt ca scutecele din finet, doar că sunt deja împăturite, pentru a fi mai ușor de utilizat și au mai multe straturi. Sunt pe mărimi generale (nou-născut, bebeluș mic etc.). Au formă rectangulară cu zona centrală, care vine poziționată între picioruțe, mai mare. Când vine vorba de straturile de material, acestea corespund modelelor 4-6-4 sau 4-8-4, adică 4 straturi de material la cele două margini, stânga și dreapta, și 6-8 straturi în zona din mijloc, care se poziționează între picioarele copilului.

Peste acest scutec este necesară și o pereche de chiloței de protecție. Se prind cu scai, capse, daca au atașate, sau cleme speciale de tipul snappy. Materialul din care sunt făcute variază de la bumbac, polar, lână. Nu se împăturesc într-un singur fel, ci există mai multe variante. Sunt cele mai ieftine tipuri de scutece reutilizabile, după cele tradiționale din finet. În funcție de dimensiune, pot fi folosite și ca material absorbant în interiorul scutecelor lavabile de alt fel, peste zona impermeabilă.

Scutece fitted

Arată ca niște scutece de unică folosință, se prind cu scai sau capse, fiind realizate integral din material absorbant - bumbac, cânepă, microfibră sau bambus. Se utilizează împreună cu un scutec impermeabil de protecție, din poliuretan laminat (PUL), lână etc. Sunt ușor de folosit deoarece nu necesită împăturire.

Scutece impermeabile

Sunt realizate din material de protecție impermeabil la exterior (poliuretan laminat sau vinil), iar în interior o componentă absorbantă, din lână, bumbac, polar, dar care nu asigură absorbția completă a lichidului. De aceea, se folosesc împreună cu scutecele tradiționale din finet, prefold sau fitted, sau cu inserturi speciale din bumbac. Se prind cu scai sau capse.

Partea absorbantă se curăță după fiecare utilizare, în timp ce partea rezistentă la apă externă se aerisește și se spală după 1-2 zile, în funcție de cât de mult se murdărește și dacă începe să emane mirosuri neplăcute.

Scutece all-in-one

Partea absorbantă a scutecului și partea impermeabilă și de protecție sunt cusute împreună. Este foarte ușor de folosit, fiind ca un scutec normal de unică folosință, nu necesită poziționarea a două părți sau prinderea minuțioasă. Se prind cu capse sau scai.

Au trei straturi, unul intern care intră în contact cu pielea copilului, stratul intermediar care absoarbe umezeala și urina și stratul extern care este impermeabil și nu permite trecerea lichidelor în exterior. Sunt ușor de utilizat, însă e necesar să se achiziționeze mai multe decât în cazul altor tipuri de scutece textile, deoarece trebuie schmbat după fiecare murdărire. Unele pot prezenta stratul absorbant detașabil, ceea ce reduce timpul de uscare după spălare și se spală mai bine.

Scutece cu buzunar

Partea externă a scutecului este din material impermeabil iar partea internă este din material absorbant – bumbac, lână etc. Aceasta se adaugă separat în interiorul unui buzunărel, ca un insert. După poziționarea părții absorbante, arată ca chiloțeii normali. Față de scutecele all-in-one, acestea sunt mai ușor de curățat, zona absorbantă se curăță mai bine și se usucă mai ușor. Pentru a crește puterea de absorbție, se crește numărul inserturilor absorbante adăugat în buzunărel.

Alte accesorii pentru scutecele textile

Inserturile absorbante
Se folosesc pentru scutecele fitted sau cele cu buzunar, dar nu numai, fiind bucăți dreptunghiulare de material textil adaptate pentru mărimea scutecului. Sunt din bumbac, lână sau alt material absorbant, cânepă sau bambus. Trebuie să fie moale și delicat cu pielea copilului, pentru a asigura confortul acestuia. Protejează hainele și scutecul lavabil și ajută la îndepărtarea mai rapidă a murdăriei.

Hârtie de protecție pentru scutece
Se poate pune ca prim strat pe suprafața internă a scutecului, este biodegradabilă și de unică folosință, se îndepărtează împreună cu stratul principal de murdărie, inclusiv fecale. Dacă este doar umedă, se poate spăla și refolosi. Alegeți hârtie de protecție din celuloză biodegradabilă, moale, ușor de folosit și îndepărtat.

Saci pentru scutecele folosite
Sunt saci din poliuretan laminat utili pentru depozitarea scutecelor folosite înainte de spălare.

Snappy-uri
Acestea sunt cleme pentru prinsul scutecelor textile, mai precis a scutecelor tradiționale din finet sau a celor tip prefold, care nu dispun de alt sistem de prindere (scai, capse etc.). Sunt varianta modernă a acelor de scutece, permițând fixarea scutecului. Sunt din plastic.

Avantaje
Sunt din materiale naturale - bumbac, lână, microfibre etc. Pot fi refolosite de 75-200 de ori, reducând în timp costurile asociate scutecelor de unică folosință.

Dezavantaje
Necesită spălarea și curățarea atentă după fiecare utilizare și depozitarea corespunzătoare. Sunt necesare mai multe pentru a asigura disponibilitatea continuă. Nu sunt la fel de absorbante ca scutecele de unică folosință.


După murdărire se clătește partea absorbantă pentru a elimina materiile fecale și se depozitează în recipiente sau pungi până la spălare. Nu lăsați mult timp scutecele înainte de a le spăla și nu le poziționați lângă o sursă de căldură pentru a preveni răspândirea bacteriilor. Se spală conform etichetei.

Scutece pentru înot

Aceste scutece nu permit ca materiile fecale sau urina să treacă în apă prin material sau prin zona marginilor. Scutecele obișnuite nu pot fi utilizate la piscină sau în apă, decât dacă peste scutecul obișnuit se dau pantalonași fixați impermeabili sau scutec de înot.

Scutecele pentru înot sunt impermeabile, fixate pe picioruțe în partea superioară cu benzi adezive fine pentru a împiedica trecerea conținutului scutecului în apă. Pot fi de unică folosință sau reutilizabile. Cele de unică folosință sunt ca scutecele normale, doar că nu permit pătrunderea apei în scutec și nici eliminarea conținutului scutecului.

Unele au un strat de material impermeabil care nu permite deloc schimbul de vreun fel între interiorul și exteriorul scutecului, în timp ce altele permit doar eliminarea lichidelor, nu și a părților solide. Se spală după murdărire și se utilizează din nou.

Deși se menționează că au un grad ridicat de protecție, nu este garantat mereu că nu vor ajunge germeni sau alte substanțe din scutec în apă. Astfel, un bebeluș care are diaree sau este bonav și intră în piscină  poate elimina substanțe din scutec, existând riscul de a se îmbolnăvi și alți copii.

Cum alegeți scutecele potrivite?

Orice bebeluș poate fi predispus la iritații de scutec, indiferent că vorbim de utilizarea scutecelor de unică folosiță sau a celor textile. Cea mai bună metodă pentru a preveni iritația produsă de scutec este schimbarea scutecului ori de câte ori este nevoie pentru a menține zona uscată și curată. Dacă bebelușul prezintă iritații sau disconfort, schimbați tipul scutecului folosit până găsiți unul care să nu afecteze copilul.

Atenție! Indiferent de tipul scutecului ales, schimbați-l ori de câte ori este nevoie pentru a preveni iritațiile bebelușului, pentru ca pielea să rămână uscată și curată.


Alegeți mărimea potrivită a scutecului. Scutecele de unică folosință sunt disponibile în funcție de vârstă și greutate. Mărimea 1 corespunde greutății de 2-6 kg, iar pentru nou-născuții prematuri sunt scutece speciale.

Cele reutilizabile sunt pe dimensiuni generale, adică pentru nou-născuți, bebeluși mici, medii, mari, sau pot fi pe mărime unică, ajustabilă pentru un anumit interval de vârstă. Acestea din urmă prezintă o serie de capse simetrice pe stânga și dreapta, câte 2-3, care ce prind pentru a reduce dimensiunea scutecului. Scutecul nu trebuie să lase urme pe pielea bebelușului, dacă lasă însemnând că este prea mic și prea strâns. De asemenea, dacă apar iritații pe picioare sau pe burtică, în zona expusă la scutec, schimbați tipul scutecului utilizat.

Scutecele lavabile trebuie spălate cu produse speciale pentru hainele copiilor, fără înălbitor, fără detergenți puternici, parfum sau colorant. Spălați-le separat, nu împreună cu alte haine sau obiecte de-ale copilului.
Bibliografie:
(1) Diaper choices, link: http://www.extension.umn.edu/environment/water/diaper-choices/
(2) Diapers: disposable or cloth, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Diapers-Disposable-or-Cloth.aspx
(3) Diaper facts, link: http://realdiapers.org/diaper-facts
(4) Diapering your baby, link: http://kidshealth.org/en/parents/diapering.html?view=ptr
(5) Nappies: cloth nappies and disposable nappies, link: http://raisingchildren.net.au/articles/choosing_nappies.html/context/429
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp