Dermatita de scutec
Dermatita de scutec este o afecțiune dermatologică frecvent întâlnită la bebeluși și este o formă a dermatitei de contact.
Dermatita de scutec prezintă o incidență crescută în rândul copiilor mici, cu precădere în intervalul de vârstă 3-15 luni. Rezoluția manifestărilor caracteristice bolii se poate observa în decursul câtorva săptămâni (1-2) în situația în care infecția cu Candida albicans sau alți agenți bacterieni nu este prezentă, iar îngrijirea pielii bebelușului se realizează cu substanțe hidratante topice. (1, 2)
Cauze și factori de risc
Dermatita de scutec este forma iritativă a dermatitei de contact. Astfel, cauza principală a apariției leziunilor specifice este contactul direct al pielii bebelușului cu materiile fecale și urina acestuia.
Alte cauze posibile răspunzătoare de apariția tabloului clinic specific sunt reprezentate de:
- forța de frecare la nivelul feselor (zona fesieră care vine în contact direct cu suprafața scutecului) creează disconfort și poate irita pielea sensibilă a bebelușului;
- infecția cu Candida albicans, care poate surveni în cazul unei dermatite de scutec netratate corespunzător în primele zile de la apariția simptomelor specifice; aceasta agravează iritația la nivelul feselor și necesită conduită terapeutică suplimentară țintită;
- infecția cu agenții microbieni stafilococici sau streptococici (formă dermatologică rar întâlnită);
- alergiile cutanate la anumite substanțe cu care au fost tratate hăinuțele bebelușului sau substanțe topice administrate la acest nivel.
Riscul crescut al bebelușilor de a dezvolta dermatita de scutesc este asociat:
- intervalului lung de timp în care scutecul murdar al bebelușului nu este schimbat;
- prezenței scaunelor diareice sau numărul crescut de scaune;
- administrării terapiei antibiotice. (2, 3)
Mecanisme fiziologice și fiziopatologice
Cauza principală a apariției afecțiunii este acumularea urinei și a materiilor fecale la nivelul scutecului bebelușului, care reacționează din punct de vedere chimic cu apariția hidroxidului de amoniu și creșterea pH-ului. Consecința este reprezentată de afectarea pielii umede prin colonizarea acesteia de diverse microorganisme patogene, precum Candida albicans. În plus, un alt mecanism fiziopatologic care cauzează simptomatologia specifică este acțiunea sărurilor biliare și a enzimelor implicate, care cauzează dezintegrarea stratului cornos al pielii. Stratul cornos conferă protecție față de agenții patogeni, prin conținutul său lipo-proteic. Așadar, una dintre cele mai importante funcții ale pielii este cea de barieră, care împiedică pătrunderea factorilor de natură infecțioasă în organism. Prin funcția de apărare organismul este protejat de anumiți factori precum radiațiile, agenții microbieni și substanțele toxice. (1)
Semne și simptome
Simptomatologia dermatitei de scutec variază în funcție de cauza acesteia.
Dermatita de scutec caracterizată de iritația pielii bebelușului cauzată de contactul direct al pielii cu urina și materiile fecale prezintă semne la nivelul feselor, coapselor sau abdomenului. Pielea are un aspect eritematos și edematos. O caracteristică importantă a dermatitei de scutec, forma iritativă este dată de absența manifestărilor la nivelul pliurilor cutante.
Dermatita de scutec suprainfectată cu Candida albicans se caracterizează prin apariția papulelor eritematoase care cuprind atât zona fesieră și a coapselor, cât și pliurile cutante de la acest nivel. Adesea copilul care suferă de această afecțiune prezintă asociat candidoză bucală. (1, 3)
Diagnostic
Diagnosticul dermatitei de scutec este realizat pe baza elementelor clinice. Medicul curant poate necesita evaluarea unor parametri sangvini pentru excluderea unei infecții sau cu scopul evaluării de rutină a stării de sănătate a bebelușului dumneavoastră. Așadar, examenul obiectiv reprezintă elementul cheie în diagnosticul dermatitei de scutec. (3)
Diagnosticul diferențial reprezintă un important aspect în cadrul evaluării clinice și paraclince. Astfel, în situația apariției unei simptomatologii asemănătoare dermatitei de scutec, este necesar a se lua în considerare diagnosticul unor afecțiuni ale căror tablou clinic prezintă similarități. Printre acestea se numără: dermatita seboreică, impetigo, dermatita atopică, psoriazis, miliaria (erupție cutanată cauzată de căldură). (1)
Tratament
Conduita terapeutică a dermatitei de scutec (forma iritativă) vizează aplicarea locală a cremelor hidratante sau a celor pe bază de corticosteroizi, în situații mai severe. Dermatita de scutec suprainfectată cu Candida albicans necesită aplicarea topică de antifungice conform indicațiilor medicului specialist. În anumite cazuri pot surveni infecții de natură bacteriană la nivelul leziunilor, acestea necesitând administrarea terapiei antibiotice țintite. (3)
Terapia dermatitei de scutec este necesar a fi indicată de către medicul specialist, în urma examinării clinice.
Prevenție
Pielea bebelușului necesită o îngrijire atentă, această fiind susceptibilă la apariția leziunilor dermice, escoriațiilor sau infecțiilor de natură bacteriană sau fungică.
Dermatita de scutec - forma iritativă poate fi prevenită prin:
- schimbarea scutecului ori de câte ori este necesar, cu păstrarea acestuia curat și uscat;
- evitarea utilizării șervețelelor umede pe bază de alcool;
- utilizarea unguentelor hidratante la nivelul zonelor predispuse la dezvoltarea leziuniilor. (2, 3)
Important de reținut
Dermatita de scutec este o afecțiune dermatologică a cărei simptomatologie este rezoluționată sub tratament și îngrijire atentă, însă în cazul în care simptomele nu se ameliorează în următoarele 2-3 zile de la începerea tratamentului, cu posibila apariție a veziculelor cu puroi, este necesar consultul medicului curant. (3)
2. Skin care for your baby, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528704/
3. Diaper dermatitis in children, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=P01896
- Parazitozele intestinale la copii
- Astmul bronșic la copil
- Urticaria la copil (umflături mici şi roşii pe piele însoţite de mâncărime)
- Diareea la copil
- Constipația la copil
- Apendicita acută la copii
- Topul malformațiilor congenitale
- Diabetul la copii
- Rahitismul
- Convulsiile la copil
- Epilepsia la copil
- Otita la copil
- Răceala copilului
- Enurezisul
- Pneumonia la copil
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]