Sindromul hemolitic uremic

Autor: Dr. Dolfi Alexandra | Actualizat la 20-11-2015, 1098 vizualizări

Sindromul hemolitic uremic este caracterizat prin triada anemie hemolitică microangiopatică, trombocitopenie și insuficiență renală acută.

Debutează la 7-10 zile după o enterocolită severă produsă de către Escherichia coli enteropatogen O157H7 care are particularitatea că secretă o citotoxină numită toxina vero. Verotoxina are acțiune similară toxinei Shiga produsă de Shigella disenteriae și produce diaree, colită hemoragică și sindrom hemolitic uremic idiopatic care se dezvoltă după aproximativ 7 zile de la debutul enterocolitei. Debutează cu anurie, oligurie, convulsii, hipertensiune arterială, paloare și purpură.

Sindromul de retenție azotată este sever și asociază acidoză metabolică și proteinurie marcată după ce bolnavul își reia diureza.


La hemoleucogramă și la testele hematologice se evidențiază anemie hemolitică brutal instalată cu test Coombs negativ deci fără caracter autoimun, pe frotiu evidențiindu-se  aspecte morfologii ale eritrocitelor similare cu anemia microangiopatică.

Hematiile sunt fragmentate, de formă schizocitară și sunt descrise ca hematii în coajă de ou spart. Hemoliza poate fi obiectivată prin creșterea valorii reticulocitelor și creșterea LDH seric. Trombocitele scad dar trombocitopenia nu se corelează cu severitatea și evoluția bolii. Leucocitoza cu valori mari poate să reprezinte un marker de evoluție severă. Se mai pune în evidență verotoxina în scaunul bolnavilor folosindu-se pentru identificare PCR.

Tratamentul are în vedere în special controlarea insuficienței renale acute, a hipertensiunii arteriale și a edemului cerebral. Se recurge de obicei la dializă peritoneală și la hemodializă. Dacă anemia este severă se impun transfuzii de masă eritrocitară. Plasmafereza se poate dovedi utilă pentru depășirea fazei acute a bolii dar cele mai spectaculoase ameliorări se obțin prin dializă fie ea hemodializă, fie dializă peritoneală. [1]

Bibliografie:
1. Revista Romana de pediatrie, Florea Iordachescu, Constantin Arion- pag. 364, 365,366, Link: http://www.medica.ro/reviste_med/download/pediatrie/Revista%20Romana%20PEDIATRIE%20-%202008%20-%20Nr.4.pdf
2. Cursuri de Pediatrie pentru studenti si rezidenti 2012, catedra de pediatrie Fundeni, UMF Carol Davila, prof Constantin Arion, capitol Anemii
3.Hereditary Spherocytosis , Link: http://emedicine.medscape.com/article/206107-overview
4.Fanconi`s anemia, Link: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000334.htm
5. Esentialul In Pediatrie, Eugen Ciofu, Carmen Ciofu, editia a II-a, editura Amaltea, Bucuresti. Pag. 420, 423, 428,432
6. What Are Thalassemias?, Link: http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thalassemia/
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp