Topul cancerelor la copii

Cancerul, nume generic asociat unor tipuri multiple de patologii, poate afecta persoane din toate categoriile de vârste, uneori fară o predispoziție cunoscuta (antecedente familiale) ori expunere prealabilă la diverși factori de risc cu potențial malign. Astfel, unele cancere pot surveni într-un mod insidios, afectând 1 din 285 de copii și adolescenți cu vârste de până la 20 de ani. [1]
Patologia malignă, cancerul, presupune diviziunea necontrolată și haotică a celulelor maligne, mutante, anormale, urmată de proliferarea acestora la nivel de țesut, formarea maselor tumorale și înlocuirea celulelor normale, cele funcționale, sănătoase. Poate apărea în orice regiune a corpului, evoluția și severitatea manifestărilor clinice depinzând de diagnosticarea precoce, încă din stadiile incipiente ale bolii, cu inițierea rapidă a tratamentului specific. [2]
Topul cancerelor la copii - Cele mai frecvente cancere la copii:
Unele dintre cele mai frecvente tipuri de patologii canceroase întâlnite la copiii cu vârste de până la 14 ani sunt următoarele:
- Leucemiile: reprezintă o pătrime din totalitatea cancerelor cu debut precoce, afectând măduva roșie hematogena (aflată la nivel osos) și componenta sangvină circulatorie, sângele.
- Tumori ale sistemului nervos central (SNC): mai comune fiind cele ale encefalului (creierului) decât cele de la nivelul măduvei spinării.
- Neuroblastom: întâlnit cu precădere în perioada infantilă, poate debuta în orice zonă, însă este întâlnit în special la nivel abdominal.
- Limfom: origine la nivelul sistemului imun, de două tipuri, Hodgkin sau non-Hodgkin, poate fi localizat în organe limfoide precum: timus, amigdale, noduli limfatici, splină.
- Rabdomiosarcom: afectează celulele imature ale țesutului muscular scheletal, putând prolifera în orice zonă a corpului.
- Osteosarcom: cel primar, infantil, se diferențiază de cel metastatic, care migrează din alte zone ca urmare a stadiului avansat al bolii.
[1], [3]
Cancere la copii cu cel mai bun prognostic:
Cea mai importantă condiție în vindecarea cancerului, indiferent de tipul acestuia, este diagnosticarea precoce și instituirea cât mai rapidă a unui tratament. Trebuie evitată orice întârziere în stabilirea unui diagnostic și efectuarea terapiei specifice.
Un bun prognostic se asociază cu rata de supraviețuire la 5 ani post-diagnosticare, astfel încât vor fi luate în calcul acele cancere care nu se asociază cu decesul pacientului și, mai exact, sunt corelate cu supraviețuirea acestuia cel puțin 5 ani de la numirea diagnosticului.
De-a lungul timpului, numărul deceselor asociate patologiilor maligne a scăzut la jumătate (între anii 1975-2018), evoluția și tehnologia din lumea medicala facilitând vindecarea prin îmbunătățirea protocoalelor terapeutice. [4]
Unele dintre cele mai ușoare forme de cancer observate la copii sunt următoarele:
- Retinoblastom: una dintre cele mai frecvente tumori maligne la copii, cu localizare la nivelul globului ocular, pe retină (circa 98%)
- Limfom: prezintă punct de plecare imun, în funcție de tip, Hodgkin și non-Hodgkin, variază rata de supraviețuire cu câteva procente, ambele fiind corelate cu rate mari de supraviețuire (aproximativ 85%)
- Leucemie: definita drept producție anormală de elemente figurate sangvine (aproximativ 85%)
Alte tipuri de cancer precum melanoamele (cancere ale pielii), tumorile de celule germinative și tumorile renale sunt asociate, de asemenea, unei rate de supraviețuire crescute, atingând cel puțin 80 de procente. [5]
Cancere la copii cu cel mai rău prognostic
Sunt cel mai frecvent asociate cu o rată scăzută a supraviețuirii, prognosticele fiind nefavorabile pacienților diagnosticați cu forme canceroase mai violente.
- Neuroblastoamele și tumorile osoase sunt exemple de malignități cu o rată scăzută a supravieturirii, numai 60-65% din pacienți supraviețuind 5 ani de la momentul diagnosticării.
- Tumorile sistemului nervos central sunt asociate în mai multe cazuri cu decese decât în tipurile ușoare de patalogii, deși au o rată de supraviețuire de peste 70%. Un factor principal îl reprezintă frecvența de apariție a cancerului la nivelul sistemului nervos central, malignitățile intracraniene reprezentând o treime din numărul total de decese al pacienților diagnosticați cu cancer. [6]
Indiferent de forma sau tipul de cancer, este extrem de importantă diagnosticarea pediatrică urgentă, cât mai rapida. Există anumite simptome și semne particulare care pot indica modificări privind starea de sănătate a copiilor și apariția unor potențiale malignități:
- Paloare și slăbiciune
- Oboseală inexplicabilă
- Durere constantă într-o anumită zonă a corpului
- Dureri de cap, vărsături
- Umflături inexplicabile, edeme
- Febră, transpirații abundente
- Respirație îngreunată
- Schimbări comportamentale bruște [7]
2. Childhood cancer, link: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer-in-children
3. About the most common types of childhood cancers, link: https://www.acco.org/blog/about-the-most-common-types-of-childhood-cancers/
4. Childhood Cancer: Statistics, link: https://www.cancer.net/cancer-types/childhood-cancer/statistics
5. Children`s cancers survival statistics, link: https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/childrens-cancers/survival#heading-Three
6. Childhood cancer facts and figures, link: https://www.childrenwithcancer.org.uk/childhood-cancer-info/understanding-cancer/childhood-cancer-facts-figures/
7. Signs and symptoms of cancer in children, link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/childrens-cancer/symptoms
- Parazitozele intestinale la copii
- Astmul bronșic la copil
- Urticaria la copil (umflături mici şi roşii pe piele însoţite de mâncărime)
- Diareea la copil
- Constipația la copil
- Apendicita acută la copii
- Topul malformațiilor congenitale
- Diabetul la copii
- Rahitismul
- Convulsiile la copil
- Epilepsia la copil
- Otita la copil
- Răceala copilului
- Enurezisul
- Pneumonia la copil
- Torsiunea de testicul la copil, sau urgența de mers la Urgențe!
- Copilul nu mai respiră - ce faci?
- Cum stimulăm intelectual copiii mici
- Ce jucării să cumperi pentru bebeluș
- Ce faci dacă copilul s-a tăiat sau înțepat și curge sânge
- Ce faci dacă: copilul s-a lovit la cap (ghid, recomandări)
- Ce faci dacă: copilul tremură și are mișcări necontrolate ale corpului
- Cum să te joci cu bebelușul
- Suplimente nutritive recomandate copiilor
- Ce faci dacă: copilul s-a înecat cu mâncare sau ceva de pe jos (corp solid) (ghid și recomandări)
Pediatri în:
- Alba Iulia
- Arad
- Austria
- Bacau
- Baia Mare
- Barlad
- Bistrita
- Botosani
- Braila
- Brasov
- Bucuresti
- Buzau
- Campina
- Cluj-Napoca
- Constanta
- Craiova
- Deva
- Dr. Tr. Severin
- Focsani
- Galati
- Iasi
- Onesti
- Oradea
- Piatra Neamt
- Pitesti
- Ploiesti
- Ramnicu Valcea
- Resita
- Satu Mare
- Sfantu Gheorghe
- Sibiu
- Slatina
- Suceava
- Targoviste
- Targu Jiu
- Targu Mures
- Timisoara
- Tulcea
- Vaslui
- Zalau
- [Toate localitățile...]